Εικαστικα

To Βραβείο Ιδρύματος Μαμιδάκη στους Ειρ. Μίγα, Κ. Νάκου & Σ. Ταυλαρίδη

Ο θεσμός δίνει την ευκαιρία σε σύγχρονους δημιουργούς να δημιουργήσουν ένα νέο έργο τέχνης που θα αποτελέσει μέρος της συλλογής του Ιδρύματος στην Κρήτη

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εγκατάσταση της Klara Borbas, "Platon στο πάρκο γλυπτικής της συλλογής του Ιδρύματος Γ.&Α. Μαμιδάκη
Ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκη: Η εγκατάσταση της Klara Borbas "Platon" στο πάρκο γλυπτικής του Ιδρύματος στην Κρήτη

Το Βραβείο Τέχνης 2024 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στους Ειρήνη Μίγα, Κατερίνα Νάκου και Στρατή Ταυλαρίδη

Μετά τον Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο και τον Γιώργο Ρυμενίδη και την εγκατάσταση Come with the Wind (2019), την Ιλεάνα Αρναούτου και την Ισμήνη Κινγκ για το έργο Tender Shell Geophilia (2022), τη Μάρω Φασουλή για το Nomadic Murals(2023), τον Αλέξανδρο Λάιο για το Day (2023)και την Ami Yamasaki για το Whispers travel and whisper to you again (2023), τρεις νέοι καλλιτέχνες μπαίνουν στη λίστα των νικητών του Βραβείου Τέχνης που απονέμει το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη. Για το 2024, λοιπόν, είναι οι Ειρήνη Μίγα, Κατερίνα Νάκου και Στρατής Ταυλαρίδης.

Ιλεάνα Αρναούτου & Ισμήνη Κινγκ, "Tender shell geophilia" στο Minos Beach Art Hotel
Ιλεάνα Αρναούτου & Ισμήνη Κινγκ, "Tender shell geophilia" στο Minos Beach Art Hotel

Βραβείο Τέχνης από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη: ο θεσμός

Από το 2019, οπότε ξεκίνησε, υποστηρίζει σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα νέο έργο τέχνης που θα αποτελέσει μέρος της συλλογής του Ιδρύματος, ανοικτής προς το κοινό.

Το κάλεσμα για το βραβείο απευθύνθηκε σε δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο και ξεχώρισαν τρεις προτάσεις που λαμβάνουν ισότιμα βραβεία. Τα βραβευμένα έργα θα παρουσιαστούν σε τελετή στην Κρήτη τον Ιούνιο, θα παραμείνουν σε μόνιμη έκθεση στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και θα ενταχθούν στη συλλογή τέχνης του Ιδρύματος, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 70 πρωτότυπα, site-specific έργα σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών Magdalena Abakanowicz, Lynda Benglis, Cecilia Campos, Κώστα Βαρώτσου, Μαρίας Λοϊζίδου, Ρένας Παπασπύρου, Άγγελου Σκούρτη, Κώστα Ιωαννίδη, Νίκου Αλεξίου, Γιώργου Λάππα, Νίκου Κεσσανλή, Γιώργου Γυπαράκη και πολλών άλλων.

Είναι η τέταρτη φορά που υλοποιείται το Βραβείο Τέχνης, ένας θεσμός που φιλοδοξεί να ενισχύσει την καλλιτεχνική πρωτοπορία, όχι μόνο με τη δημιουργία, αλλά και την επιμέλεια των καλλιτεχνικών προτάσεων και των έργων, καθώς και την ένταξή τους σε μια συλλογή.

Το φετινό κάλεσμα αφορούσε προτάσεις έργων μεγάλων διαστάσεων, σχεδιασμένα να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου, διαμορφωμένου περιβάλλοντος, να αφηγούνται μια εσωτερική πορεία/διαδρομή και να αποτελούν σημεία αναφοράς στον χώρο έκθεσής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη θεματική της φροντίδας (care) που διέπει και τα προγράμματα ερευνητικής φιλοξενίας / residencies, καθώς και τα ανοικτά σεμινάρια του Ιδρύματος. Οι προτάσεις που βραβεύθηκαν, ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία τους, την καινοτομία, τη σύνδεση με τη θεματική και τη δημιουργικότητά τους.

Κάθε μια από τις τρεις επιλεγμένες προτάσεις βραβεύεται με το ποσό των 7,000 ευρώ και κάθε καλλιτέχνης θα έχει στη διάθεσή του επιπλέον 5,000 ευρώ για την κατασκευή του έργου. Τα βραβευμένα έργα θα παρουσιαστούν σε ανοικτή τελετή το καλοκαίρι 2024, θα παραμείνουν σε μόνιμη έκθεση στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και θα ενταχθούν στη συλλογή τέχνης του Ιδρύματος.

Θεόδωρος, "Δον Κιχώτης"
Θεόδωρος, "Δον Κιχώτης"

Βραβείο Τέχνης 2024 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη: οι φετινοί νικητές και νικήτριες:

Η Ειρήνη Μίγα για το έργο της Τοπίο σε Κίνηση

Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που ανταποκρίνεται στο χώρο (site-responsive) και συνδυάζει ζωγραφικά και γλυπτικά στοιχεία, απεικονίζοντας ένα διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο. Εμπνευσμένο από το στροβιλισμό ενός φύλλου στον αέρα, εφιστά την προσοχή μας στην απειλούμενη και σπάνια χλωρίδα της Κρήτης, ενθαρρύνοντας τη συλλογική ευαισθητοποίηση για τη διάσωσή της.

Η Μίγα σπούδασε εικαστικά στο Central Saint Martins College του Λονδίνου, απέκτησε πτυχίο BFA από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και μεταπτυχιακό MFA στις Εικαστικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Η πρακτική της περιλαμβάνει γλυπτική, εγκαταστάσεις, έννοιες σχεδίου, κειμένου και επιτελεστικότητας.

Ειρήνη Μίγα
Ειρήνη Μίγα

Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν: Reflections, στο Atlanta Contemporary Museum, A way in Another Way of Saying Here, στην Essex Flowers Gallery, στη Νέα Υόρκη, An Interval στο Flyweight Projects στη Νέα Υόρκη, και ομαδικές εκθέσεις όπως η Fountainhead Biennial II: Last Days of a House, σε επιμέλεια Omar López-Chahoud, Emerson Dorsch Gallery, Μαϊάμι, Outraged by Pleasure, σε επιμέλεια Νάντιας Αργυροπούλου, κτίριο «Nobel», Χαλάνδρι, A Scattering of Salts, σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου, ACGArt Gallery, Αθήνα, Tomorrows Dream, στο Neuer Essener Kunstverein στην Έσση, Scraggly Beard Grandpa, στην γκαλερί Capsule Shanghai, στην Κίνα.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα Art Residency όπως: Skowhegan School of Painting and Sculpture, Workspace του Lower Manhattan Cultural Council (LMCC) στη Νέα Υόρκη, Open Sessions στο The Drawing Center στη Νέα Υόρκη, το Fountainhead Residency στο Μαϊάμι, το Bemis Center for Contemporary Arts, το Watermill Center και άλλα.

Έργα της βρίσκονται σε διεθνείς συλλογές τέχνης, όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη και στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου- Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα.

Η Κατερίνα Νάκου για την πρότασή της The Resilient Thread

Το έργο της αποτελείται από μεγάλης κλίμακας συνθέσεις υφασμένες στον αργαλειό, οι οποίες αναδιαμορφώνουν το ρόλο των διακοσμητικών στοιχείων της τέχνης passementerie: Μια υπό εξαφάνιση τέχνη που παραδοσιακά διακοσμούσε τα περιθώρια, αναπροσδιορίζεται μέσω της μεγέθυνσης, αποτελώντας πλέον το κεντρικό στοιχείο της αφήγησης, οπτικά αλλά και εννοιολογικά.

Η εγκατάσταση αναδεικνύει τις λεπτομέρειες, την ποικιλομορφία και την αξία απαρατήρητων δυνάμεων και προσκαλεί τη μετατόπιση της προσοχής μας σε πτυχές του κόσμου που πολλές φορές παραβλέπουμε. Κάθε σύνθεση διατηρεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει το κοινό νήμα, αρκεί να το αντιληφθούμε και να το αγκαλιάσουμε - μια επιλογή μας στην αναζήτηση της αρμονίας.

Κατερίνα Νάκου
Κατερίνα Νάκου

Η  Νάκου έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης στο Eberhard Karls University Τübingen και Textile Design στο Reutlingen University (Γερμανία), όπου και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Design &Fine Art Conception. Έχει ειδικευτεί ως Textile Developer στην υφαντική Jacquard στο Textiel Museum – Textiel Lab (Ολλανδία). Έχει βραβευτεί με το Grand Prize του IDEEC 2023 (International Design Education Expo and Conference) στο Chuncheon (Κορέα) και έργα της έχουν εκτεθεί σε γκαλερί, μουσεία και ινστιτούτα στη Γερμανία και στην Κορέα. Είναι υπότροφος προγραμμάτων τέχνης και design στο Kunstmuseum Stuttgart (2023) και στο Πανεπιστήμιο της Girona (2024) και resident fellow στο Tekstil Lab, Bergen - Νορβηγία (2023) και στο European Textile Network & Textile Centre Haslach - Αυστρία (2024).

Ο Στρατής Ταυλαρίδης για την πρότασή του LongWaves

Μια εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας με την τεχνική του papercut που ανακλά στη μνήμη μας τη μορφή και την κίνηση της θάλασσας, αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως σύμβολο μίας νέας εποχής, παρομοιάζοντάς την με εικόνες από δίχτυα ψαρέματος. Στόχος είναι η αφύπνιση του κοινού για την επιτακτική σημασία της φροντίδας των θαλασσών.

Όπως λέει ο καλλιτέχνης: «Θέλω να στρέψω το βλέμμα σε κάτι που έχουμε παύσει να παρατηρούμε, το οποίο, εξαιτίας του τρόπου ζωής μας, περνά πλέον απαρατήρητο. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της καταστροφικής πορείας που συμβαίνει τώρα και μας δίνεται η δυνατότητα να το ανατρέψουμε».

Ο Ταυλαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990 και είναι απόφοιτος της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική του papercut δημιουργεί διάτρητα έργα τέχνης και εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, αποτελούμενες από χειροποίητα χαρτιά λίγων γραμμαρίων, τα οποία κόβει με χειρουργικό νυστέρι.

Στρατής Ταυλαρίδης
Στρατής Ταυλαρίδης

Έχει εκθέσει ατομικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Izmir Mediterranean Biennal το 2023 και στη 15th Biennale de la Mediterranée το 2011. Έχει βραβευτεί σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς με το βραβείο τέχνης του Ιδρύματος G. & A. Mamidakis Foundation (2024), στο «ΠΑΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ» ΑΡΣΙΣ (2012) και στο HULDA FESTIVAL (2011) κ.α.

Συμμετείχε στις: ArtFair Tom of Finland Art & Culture Fail (2023), Rome International ArtFair (2021), London Art Fair (2015), Art Athina (2014). Έχει εκθέσει ομαδικά σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία και Ελλάδα. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Αθήνα.

Βραβείο Τέχνης 2024 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη: η επιτροπή αξιολόγησης

Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Βραβείου Τέχνης 2024 απαρτίστηκε από τους/τις:

Γεώργιο Γυπαράκη – Εικαστικό, Καθηγητή τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολίνα Κοσμαδάκη – Ιστορικό Τέχνης, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Σωτήριο Μπαχτσετζή – Καλλιτεχνικό Διευθυντή Ιδρύματος Γ.&Α. Μαμιδάκη, Ιστορικό Τέχνης, Αν. Καθηγητή τμ. Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Παν/μιο Θεσσαλίας, Νίκο Ναυρίδη – Εικαστικό, Καθηγητή Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Αλέξανδρο Ψυχούλη – Εικαστικό, Καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Παν/μιο Θεσσαλίας.

Οι αιτήσεις για το Βραβείο Τέχνης ξεκινούν κάθε φθινόπωρο μέσω δημόσιας ανοικτής πρόσκλησης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.