- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι πολύχρωμοι κόσμοι της Lloxy στην πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής
Η καλλιτέχνιδα με σύνδρομο down παρουσιάζει τη δουλειά της στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Ο εικαστικός κόσμος της Λωξάνδρας «Lloxy» Λούκας, μιας καλλιτέχνιδας με σύνδρομο down - Εγκαινιάζεται στις 23 Απριλίου η πρώτη της έκθεση.
Για μια ματιά στον πολύχρωμο κόσμο της, μέσα από την πρώτη της ατομική έκθεση, προσκαλεί το κοινό η Λωξάνδρα Λούκας, η εικαστικός και μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας με αναπηρία και χωρίς «Εν Δυνάμει», που εδράζει στη Θεσσαλονίκη.
H πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο down που ανέβηκε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Μάλιστα, η Λωξάνδρα ή Lloxy, όπως υπογράφει τα έργα της, είναι και η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο down που ανέβηκε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ η μητέρα της, μία από τις ιδρύτριες και καλλιτεχνική διευθύντρια της «Εν Δυνάμει» Ελένη Δημοπούλου, η Λωξάνδρα εκτός από την ατομική της έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 23 Απριλίου στον εικαστικό χώρο ΡΩ, θα βρίσκεται στις 11 με 13 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένη στο Φεστιβάλ των Νέων Ευρωπαίων Μπάουχαους (New European Bauhaus) προκειμένου να δημιουργήσει μια τοιχογραφία.
Η LLoxy παρουσιάζει τα πιο προσωπικά και οικεία έργα της
Στην ατομική της πάντως έκθεση στη Θεσσαλονίκη, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εντατικής δουλειάς στο μικρό καλλιτεχνικό της στούντιο, η LLoxy θα παρουσιάσει τα πιο προσωπικά και οικεία έργα της.
«Πολύχρωμοι κόσμοι που κατοικούνται από ιδιόρρυθμα πλάσματα συναντούν σκοτεινά κενά και παγιδευμένους χώρους. Ίσως την έχετε δει στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο ή στη σκηνή, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Loxandra "LLoxy" Lucas μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις εσωτερικές σκέψεις και τα συναισθήματά της. Ο καμβάς είναι ένα μέρος όπου η LLoxy αφήνει άνετα τον εαυτό της να είναι ευάλωτος και ελεύθερος να επικοινωνήσει εσωτερικευμένες ιδέες και συναισθήματα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από τη γκαλερί ΡΩ.
Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί Ευτυχία Γούσιου, η Λωξάνδρα Λούκας χρησιμοποιεί στα έργα της ακρυλικά και μαρκαδόρους, αποτυπώνοντας με χρώματα ό,τι ζει και βιώνει.
Πρόκειται στην ουσία, καταλήγει η ανακοίνωση της ΡΩ, για μια «πραγματικά εμπνευσμένη απεικόνιση του πώς μοιάζει η τέχνη και η ζωή μέσα από τα μάτια μιας καλλιτέχνιδας με σύνδρομο down».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.