Εικαστικα

Η Μαρία Διαμαντίδου και ο Ζώης Γέρος «Μια νύχτα στην Αθήνα»

Οι δυο νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν σε διάλογο έναν κόσμο σκοτεινό αλλά κι ερωτικό, με Γοργόνες και Σειρήνες, Σάτυρους και Άρπυιες

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ζωγράφοι Μαρία Διαμαντίδου και Ζώης Γέρος
Οι ζωγράφοι Μαρία Διαμαντίδου και Ζώης Γέρος

Η Μαρία Διαμαντίδου και ο Ζώης Γέρος για την έκθεσή τους Residency 2023-2024 στο IFAC Athina

Σπούδασαν ζωγραφική στο Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου ανακάλυψαν και το κοινό τους ενδιαφέρον για την ελληνική μυθολογία και τη συμβολή της στην κατανόηση της σύγχρονης εποχής. Πορεύθηκαν μαζί και στα πρώτα τους εκθεσιακά βήματα δείχνοντας από κοινού δουλειά τους στo Μεταξουργείο («Κρυφός κήπος» στο Avant-Garden) και δίνοντας το παρών σε διοργανώσεις όπως η Mykonos Biennale 2023 και η Art Thessaloniki 2022.

Ζώης Γέρος, "Κυνήγι Άρπυιας"
Ζώης Γέρος, "Κυνήγι Άρπυιας"

Για ενενήντα μέρες, ως φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες στο residency του IFAC Athina, ασχολήθηκαν με θέματα ταυτότητας, μεταμόρφωσης και της ανθρώπινης κατάστασης αποτυπώνοντας στον (με λάδια και ακρυλικά) καμβά πλάσματα μιξογενή, βγαλμένα από τη σφαίρα του αρχαίου μύθου, σε ερωτικές περιπτύξεις αλλά και τις συναντήσεις τους με φιγούρες της σύγχρονης πραγματικότητας. Μια τέτοια περίπτωση είναι το μεγάλων διαστάσεων συνεργατικό τους έργο «Μια Νύχτα στην Αθήνα (Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα)» που παρουσιάζουν, μαζί με τριάντα ένα ακόμα έργα αυτής της περιόδου στο αθηναϊκό project space της νεοϋορκέζικης πρωτοβουλίας IFAC Arts.

Η 28χρονη Μαρία Διαμαντίδου και ο 27χρονος Ζώης Γέρος μας μιλούν για τις αναφορές και την ατμόσφαιρα των έργων τους, τη σημασία των αρχαίων ιστοριών στην κατανόηση του τώρα αλλά και για τα «δώρα» της συνεργασίας.

Μαρία Διαμαντίδου, "Ένοχος έρωτας"
Μαρία Διαμαντίδου, "Ένοχος έρωτας"

Η Μαρία Διαμαντίδου και ο Ζώης Γέρος για την έκθεση Residency 2023-2024 στο IFAC Athina

Η ελληνική μυθολογία αποτελεί μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης, όπως αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών που έχουν επηρεαστεί από αυτήν. Ως Έλληνες, είμαστε από παιδιά εξοικειωμένοι με τους θρύλους, τους μύθους και τις προφορικές παραδόσεις, καθώς καταλαμβάνουν σημαντική θέση στον πολιτισμό μας. Παράλληλα, ως καλλιτέχνες, εμπνεόμαστε συστηματικά από λιγότερο γνωστές θρησκευτικές και μυθολογικές αφηγήσεις.

Ζώης Γέρος, "Μινώταυρος"
Ζώης Γέρος, "Μινώταυρος"

Η δουλειά μας, η οποία συχνά έχει συμβολικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει την ενασχόλησή μας με την παραπάνω θεματογραφία, καθώς αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό μας. Στις σύγχρονές μας πραγματικότητες, παρατηρούμε ότι οι ποικίλες μυθολογικές ή παραμυθικές αφηγήσεις περιέχουν πολυεπίπεδα νοήματα που αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον μας.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε μορφές και σύμβολα της ελληνικής, κυρίως, μυθολογίας με τα οποία ο θεατής είναι ήδη εξοικειωμένος, προκειμένου να δημιουργήσουμε καινούργιες ιστορίες βασισμένες στα δικά μας βιώματα και να συνθέσουμε έναν σύγχρονο μυθολογικό κύκλο.

Μαρία Διαμαντίδου, "Unfullfiled lovers"
Μαρία Διαμαντίδου, "Unfullfiled lovers"

Μέσω της έκθεσής μας Residency 2023-2024 επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη μυστηριακή, αρχέγονη και σκοτεινά παραμυθένια ατμόσφαιρα που αποπνέουν τα έργα μας. Αν και η καλλιτεχνική μας παραγωγή έφερε έντονα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και πριν από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, μέσω αυτής μας δόθηκε η ευκαιρία να ενώσουμε τους κόσμους μας. Δημιουργώντας ένα «νυχτερινό τοπίο» με έργα που, καθώς τα αντικρίζει κανείς, προκαλούν υπέροχο φόβο και οξείες αισθητηριακές συγκινήσεις, σας προσκαλούμε σε «Μία Νύχτα στην Αθήνα».

Μαρία Διαμαντίδου και Ζώης Γέρος, "Μια νύχτα στην Αθήνα"
Μαρία Διαμαντίδου και Ζώης Γέρος, "Μια νύχτα στην Αθήνα"

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε ιστορία αποτελεί ένα αποτύπωμα ή ίχνος, εάν θέλετε, της εποχής της. Παρόλα αυτά, πολλά μοτίβα και σύμβολα επαναλαμβάνονται, καθώς ο άνθρωπος τα επικαλείται ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως εποχής. Γι’ αυτό τον λόγο, μέσα από τα κυρίαρχα σύμβολα κάθε περιόδου –μυθολογικά, θρησκευτικά, κοινωνικά– μπορούμε να ξετυλίξουμε τον περιδινούμενο κώδικα του συλλογικού ασυνείδητου. Τοιουτοτρόπως, αντλούμε πληροφορίες που μας οδηγούν στην αλήθεια και το φως.

Ζώης Γέρος, "Σφίγγα ΙΙ"
Ζώης Γέρος, "Σφίγγα ΙΙ"

Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα αιχμαλωτίζονται σε ένα ετεροτοπικό ενσταντανέ της αθηναϊκής νυχτερινής ζωής στo IFAC Residency 2023-2024. Θα δείτε Κενταύρους να καταδιώκουν Άρπυιες και Σατύρους σε ιδιαίτερες στιγμές περιπτύξεων που μετουσιώνονται σε αρχέτυπα και αλληγορίες διαπροσωπικών σχέσεων. Επίσης, θα ανακαλύψετε πλάσματα τόσο οικεία όσο και αινιγματικά που θα σας εισάγουν στον δικό τους κόσμο, ο οποίος ίσως να μην απέχει πολύ από τον δικό μας. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν οι Lee Wells και Άλια Τσαγκάρη.

Μαρία Διαμαντίδου, "Γοργόνα"
Μαρία Διαμαντίδου, "Γοργόνα"

Ο διάλογος και η συνεργασία διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην καλλιτεχνική μας πορεία, καθώς είμαστε φίλοι από τη Σχολή και έχουμε κοινές εμπειρίες και βιώματα από μία κλειστή πόλη, όπως είναι η Φλώρινα. Έχοντας αυτήν την τριβή ως εικαστικοί και ως άνθρωποι, κατανοούμε τη σημασία του να λειτουργούμε ως ομάδα.

Όταν επιστρέψαμε στην Αθήνα με κοινά όνειρα και στόχους, αντιληφθήκαμε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, τόσο μεταξύ μας όσο και με άλλους καλλιτέχνες. Θεωρούμε ουσιαστικό να υπάρχουν συνεργασίες και συνέργειες με άλλους δημιουργούς, καθώς ζούμε σε μια εποχή που τείνει να μας απομονώνει και να μας κλείνει. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ανθρώπους γύρω μας που μας υποστηρίζουν και που μπορούμε να στηριχθούμε, βοηθώντας ο ένας τον άλλον να προχωρήσει και να εξελιχθεί.

Ζώης Γέρος, "Χίμαιρα"
Ζώης Γέρος, "Χίμαιρα"

INFO:
Μαρία Διαμαντίδου & Ζώης Γέρος - Residency 2023-2024
IFAC Athina, Γαλαξία 11, Νέος Κόσμος
Διάρκεια έκθεσης: 1-10 Μαρτίου 2024
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 13:00-19:00 και κατόπιν ραντεβού

Μαρία Διαμαντίδου, "Watch me"
Μαρία Διαμαντίδου, "Watch me"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ