- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ταράματα στο Χαλάνδρι: Ένα υβριδικό «τέρας» παίρνει τους δρόμους
Ο Πάνος Σκλαβενίτης και η Νάντια Αργυρυροπούλου μας προσκαλούν σε μια διαφορετική βακχική πομπή
Ταράματα στο Χαλάνδρι: μια καλλιτεχνική δράση από τον Πάνο Σκλαβενίτη και τη Νάντια Αργυρυροπούλου
Δράκος, ιππόκαμπος, σαυροειδές; Θα ξεπροβάλλει στον κόσμο από το κτίριο Νόμπελ για να κατευθυνθεί προς τη ρεματιά, πριν καταλήξει με την πολύχρωμη κουστωδία του στην κεντρική πλατεία. Με συνθήματα αταξινόμητα και ποιητικά, με φωνές απείθαρχες, χορούς ακανόνιστους και μουσικές ταραχοποιές από την Αγία Φανφάρα, με στοιχεία λόγια και στοιχειά παράλογα, το δρώμενο που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης Πάνος Σκλαβενίτης και ενορχηστρώνει από κοινού με την επιμελήτρια Νάντια Αργυρυροπούλου μας προσκαλεί σε μια διαφορετική βακχική πομπή στο Χαλάνδρι.
Ταράματα: ένα δρώμενο από τον Πάνο Σκλαβενίτη και τη Νάντια Αργυροπούλου στο Χαλάνδρι
Οι ρίζες του παραπέμπουν, φυσικά, στα παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, όπως αυτό της «καμήλας» που απαντάται σε αρκετά μέρη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και απαιτεί τη συνεργασία αρκετών ατόμων για την κίνηση ενός υπερφυσικού μεγέθους ομοιώματος ζώου, αλλά και στα «Ταράματα» της αθηναϊκής αποκριάς, στα οποία άνθρωποι ντυμένοι με προβιές ζώων έτρεχαν στους δρόμους τρομάζοντας το αστικό πλήθος, σαν δαιμόνια. Οι αναφορές, όμως, αυτής της πρωτοβουλίας φτάνουν και στις καλλιτεχνικές μορφές δημόσιων διεκδικητικών συνευρέσεων στις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα ενώ αντλούν και από διηγήσεις που συγκεντρώθηκαν από την ιστορία της περιοχής, καθώς επανειλημμένα στο παρελθόν οι κάτοικοί της έχουν διαμαρτυρηθεί για την αλλοτρίωση του δημόσιου χώρου οργανώνοντας δημόσιες παρελάσεις με μεταμφιέσεις.
«Το τέρας στο Χαλάνδρι έχει τη ρευστή, υβριδική, ενδιάμεση ταυτότητα που συμπεριλαμβάνει στοιχεία του νερού, της γης, του αέρα, της χιμαιρικής φαντασίας και της ποπ κουλτούρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Νάντια Αργυροπούλου. «Προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης μας με το ζώο, το θηρίο, τη δημόσια και επί του πεδίου κριτική αναμόχλευση εθιμικών τελετουργικών, της σημασίας του χαλινού και της εξ-ημέρωσης όπως έχει καταγραφεί σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης ζώων σε λαϊκά θεάματα και αναπαραστάσεις αλλά και στην καθημερινή σχέση μας με “κατοικίδια” κάθε είδους».
Καρπός της μακρόχρονης έρευνας του Πάνου Σκλαβενίτη και σε συνέχεια της συμμετοχής του στην έκθεση «έξω φρενών από ευχαρίστηση» το περασμένο φθινόπωρο, το ιδιαίτερο αυτό πλάσμα κάνει την πρώτη του έξοδο στις 9 Μαρτίου. Μια μέρα αργότερα, όμως, αναμένεται να συνοδεύσει και τη μαθητική καρναβαλική στο κέντρο του Χαλανδρίου.
Ομάδα υλοποίησης του έργου:
Πάνος Σκλαβενίτης, καλλιτέχνης
Νάντια Αργυροπούλου, επιμελήτρια
Δημήτρης Κορρές & Γιάννης Ιωαννίδης, σχεδιασμός/κατασκευή σωματικής δομής του τέρατος
Αλέξανδρος Χριστοφορίδης, βοηθός κατασκευής κεφαλιού
Έβελυν Ζέμπου, βοηθός επιμέλειας
Χρήστος Ανδριανόπουλος, βίντεο
Τάσος Βρεττός, φωτογραφίες
Καρίνια Στύλου, παραγωγή
Performers: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Στέλλα Βαρσάμη, Χρήστος Βρεττός, Κατερίνα Καλέντζη, Εύα Κολιοπάντου, Σοφία Κούρου, Άγγελος Μανιάτης, Μανώλης Μιχαλογιαννάκης, Ελευθέριος Ξυδιάς, Έκτορας Παπαδημητρίου, Κατ Σχίζα, Στέφανος
Χανδέλης.
INFO:
9 Μαρτίου στις 16:00-19:00. Εκκίνηση από Ήβης 30 & Τυμφρηστού, Χαλάνδρι
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.