- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τιμώμενος καλλιτέχνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο Νίκος Φλώρος
Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Έλληνα γλύπτη παρουσιάστηκαν στο Ζάππειο
Νίκος Φλώρος: Τιμώμενος καλλιτέχνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης - Εκδήλωση με πολυδιάστατη σημασία στο Ζάππειο Μέγαρο.
Με τιμώμενο πρόσωπο τον Έλληνα καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γιόρτασε την 52η επέτειο της ιδρύσεως του ανωτέρω oμοσπονδιακού κράτους στο Ζάππειο την περασμένη Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου.
Η φετινή εκδήλωση είχε πολυδιάστατη σημασία, καθώς με την έκθεση αντιπροσωπευτικών και υψηλού οικολογικού συμβολισμού έργων του “παγκόσμιου” Αρκά γλύπτη, προλογίστηκε η επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 28, που θα εκκινήσει στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή είκοσι οκτώ χωρών.
Τα οκτώ μοναδικά μεγάλων διαστάσεων και ασύλληπτης καλλιτεχνικής εμπνεύσεως που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα του Νίκου Φλώρου, μαγνήτισαν τα βλέμματα όλων όσων είχαν την τιμή να παραβρεθούν στις αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου.
Το αστραφτερό μεταλλικό αλουμινένιο φόρεμα της Μαρίας Κάλλας, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Φλώρος, εμπνευσμένο από εκείνο με το οποίο η Diva ερμήνευσε την “ Τραβιάτα” του Βέρντι, ήρθε ειδικά για την εκδήλωση αυτή απευθείας από την όπερα του Ντουμπάι όπου εκτίθεται από τον Μάϊο του 2023 στην κεντρική αίθουσα της όπερας του Ντουμπάι στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Το γλυπτό συγκλόνισε και εντυπωσίασε άπαντες, ευρισκόμενο στο κέντρο της αίθουσας με τα εκθέματα.
Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Έλληνα γλύπτη στην πρεσβεία των Η.Α.Ε.
Στην εγκωμιαστική για τον τιμώμενο Καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο ομιλία του ο Πρέσβης των Η.Α.Ε. στην Ελλάδα, Σουλεϊμάν Χάμιντ Αλ Αλμαζοούι τόνισε:
“Για πρώτη φορά η Πρεσβεία των Η.Α.Ε. ανοίγει τις πόρτες της στους υψηλούς της προσκεκλημένους οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Έλληνα γλύπτη που βασίζονται σε μια ειδική τεχνική μετατροπής αλουμινίου σε πρωτότυπα έργα τέχνης, μοναδικά γλυπτά κοστούμια και πορτραίτα διάσημων προσωπικοτήτων.
Ο Νίκος Φλώρος έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν το καλλιτεχνικό του παρών με μεγάλη επιτυχία στο Αμπού Ντάμπι, όπου εκτός από εκθέσεις που έχει παρουσιάσει εκεί, έχει δημιουργήσει με την ιδιαίτερη τεχνική του το πορτραίτο του προέδρου των Η.Α.Ε., Α.Υ. Σεϊχη Μοχάμεντ Μπιν Zαγιέν Aλ Ναχαγιάν. Έκτοτε το πορτρέτο του ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Κράτους.
Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για τη φιλοξενία των Η.Α.Ε, ο κ. Νίκος Φλώρος δημιούργησε το σύμβολο των Η.Α.Ε, το «Γεράκι της Ερήμου» που μας προσέφερε ως ένδειξη τιμής και συνέχειας της καλλιτεχνικής συνεργασίας του με τα Η.Α.Ε.
Μέσω του καλλιτεχνικού του έργου προωθεί το ενδιαφέρον των δύο χωρών να επεκτείνουν την ήδη εξαιρετική διμερή τους συνεργασία σε διάφορους τομείς, κρίσιμους για το μέλλον των κοινωνιών, που υποδηλώνουν τη δυνατότητα της τέχνης ως χρήσιμου εργαλείου για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η συγκεκριμένη παρουσίαση βασίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων εκθέσεων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο οποίος με τη μεγάλη δημιουργικότητα και το πάθος του για το έργο του, ενεργεί ως πρεσβευτής του κοινού οράματός μας για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς επίσης και της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, ανοίγοντας διεθνείς δρόμους στην πορεία της Ελλάδας με βάση το πολιτιστικό πλεόνασμα που κληρονόμησε και το οποίο συνεχώς εξελίσσεται!”
Στην λαμπερή βραδιά του Ζαππείου Μελάθρου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι του πολιτικού, του πνευματικού και του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, οι συνεργάτες του Νίκου Φλώρου, καθώς και η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων, με τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και δεκάδες διπλωμάτες από πολλά κράτη της υφηλίου.
Δείτε ακόμη → To εξώφυλλο του Νίκου Φλώρου για την ATHENS VOICE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ανακαλύψτε τη δυναμική της τέχνης για χώρους με προσωπική σφραγίδα και μοναδική ταυτότητα
Η έκθεση «60 χρόνια ΜΙΕΤ. Αναγνώσεις μιας συλλογής» στο Μουσείο Μπενάκη αναδεικνύει την ιστορία της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
Σε επιμέλεια Νεκτάριου – Αλφρέδου Γκούβερη, ως Τρίτη 31 Μαρτίου.
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση, ο ζωγράφος μιλάει για τη γενιά του ’30, τους δασκάλους της Σχολής Καλών Τεχνών, το φως του Μολύβου και τη ζωγραφική ως τρόπο ζωής
Νέο δημοσίευμα επιχειρεί να λύσει το μεγαλύτερο αίνιγμα της σύγχρονης τέχνης - Αλλά τι αλλάζει πραγματικά;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.