Εικαστικα

Νίκος Φλώρος: Κοστούμι της Μαρίας Κάλλας από αλουμίνιο σε έκθεση στην Όπερα του Ντουμπάι

Ο διεθνούς φήμης πρωτοποριακός Έλληνας καλλιτέχνης ξεκινά σειρά εκθέσεων σε όλο τον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Φλώρος και Μαρία Κάλλας, πρώτος σταθμός Όπερα του Ντουμπάι

Νίκος Φλώρος: Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης εμπνέεται από τη Μαρία Κάλλας για μια σειρά εκθέσεων με πρώτο σταθμό την Όπερα του Ντουμπάι

Με έμπνευση τη Μαρία Κάλλας και αφορμή τη φετινή επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, ξεκινά ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος μια σειρά εκθέσεων σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Τα χαρακτηριστικά έργα του, γλυπτά και πίνακες, απηχούν τη μοναδική τέχνη του με χρήση πρωτότυπων υλικών όπως το αλουμίνιο και εντυπωσιάζουν απλούς και επώνυμους φιλότεχνους σε όλο τον κόσμο.

Πρώτος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας εκθέσεων του διακεκριμένου καλλιτέχνη, η Όπερα του Ντουμπάι με ένα μεταξύ άλλων, εντυπωσιακό έργο εμπνευσμένο από τη Βιολέτα, την ηρωίδα που ενσάρκωσε η Μαρία Κάλλας στη γνωστή όπερα του Βέρντι La Traviata. Το έργο του θα κοσμεί την Όπερα του Ντουμπάι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 μετά από πρόσκλησή της, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Είναι κατασκευασμένο από χιλιάδες ίνες ανακυκλώσιμου αλουμινίου και έχει διαστάσεις 180 Χ 250 εκ.

Νίκος Φλώρος και Μαρία Κάλλας, πρώτος σταθμός Όπερα του Ντουμπάι

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Άμπου Ντάμπι, στα δε εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την παρουσία και το σημαντικό έργο του Έλληνα γλύπτη. Ο Νίκος Φλώρος έδωσε ομιλία και παρουσίασε την καλλιτεχνική του δουλειά στο σχολείο Summit International School στο Άμπου Ντάμπι όπου και τιμήθηκε για την παρουσία και το έργο του. Παρών ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Η.Α. Αντώνης Αλεξανδρίδης.

Ο Έλληνας πρέσβης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αντώνης Αλεξανδρίδης με τον καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο
Ο Έλληνας πρέσβης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αντώνης Αλεξανδρίδης με τον καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο

Η έκθεση στο Ντουμπάι αποτελεί την πρώτη επίσημη εκτός Ελλάδας παρουσίαση έργων Έλληνα καλλιτέχνη, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας που συμμετέχει και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ταξιδεύοντας σε κάθε χώρα, τα έργα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη διαφοροποιούνται καθώς δεν έχουν εκτεθεί ξανά. Επόμενος σταθμός του θα είναι η Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Φλώρος είναι γνωστός στα Ηνωμένα ​Αραβικά Εμιράτα από επιτυχημένες εκθέσεις του κι έχει τιμηθεί από την πρεσβεία του Άμπου Ντάμπι για την καλλιτεχνική του προσφορά. Επίσης έχει δημιουργήσει το πορτραίτο του προέδρου της χώρας Sheikh Mohammed bin Zayed το οποίο ανήκει στη συλλογή του ιδίου. Μέσα από τη συνεχή αναζήτηση γνώσης, η τέχνη του που διαρκώς εξελίσσεται και παρουσιάζεται σε διαφορετικούς τόπους, έχει τη δυναμική να ασκεί πολιτιστική διπλωματία και να βοηθάει στην σύσφιξη των εμπορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων. 

Η υπεύθυνη της Dubai Opera Hamsa Mahmood με τον Νίκο Φλώρο και στενός της συνεργάτη
Η υπεύθυνη της Dubai Opera Hamsa Mahmood με τον Νίκο Φλώρο και στενός της συνεργάτη

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος έχει διαμορφώσει μια προσωπική και ιδιαίτερη γλώσσα που εμπνέεται από το ανακυκλώσιμο αλουμίνιο. Τα γλυπτά του και τα ανάγλυφα έργα του συνδέονται συχνά με γυναικείες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία. Καταπιάνεται επίσης με θέματα που θεωρούνται ιερά όπως την αγία οικογένεια της Ρωσίας Ρομανόφ και τα πάθη του Ιησού Χριστού και χρησιμοποιεί το υλικό του με μια ξεχωριστή εικαστική έκφραση για να δημιουργήσει εύληπτα έργα, να προκαλέσει σκέψεις και συζητήσεις, συνδυάζοντας συχνά τα θέματά του με τα καθημερινά καταναλωτικά αντικείμενα, προβάλλοντας την ανάγκη ευσυνειδησίας για την κλιματική αλλαγή. Ζει και εργάζεται κατά διαστήματα σε μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος
Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος

Νίκος Φλώρος: Σύντομο βιογραφικό

Ο Νίκος Φλώρος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας, μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ έζησε και εργάστηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Έχει κερδίσει τον θαυμασμό του εικαστικού κοινού, μεταξύ άλλων σε Νέα Υόρκη, Ρώμη, Αμπού Ντάμπι, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία Πορτογαλία, Αυστραλία ενώ έχει λάβει δεκάδες βραβεία και διακρίσεις και έχει εκθέσει στα μεγαλύτερα μουσεία παγκοσμίως. Η τέχνη του έχει απασχολήσει πολλές φορές το διεθνή τύπο.

Δείτε το εδώ και εδώ τα εξώφυλλα που έχει φιλοτεχνίσει για την Athens Voice ο Νίκος Φλώρος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ