Εικαστικα

Νίκος Φλώρος: «Θέλω η τέχνη μου να είναι το μέσο για να ταξιδεύει η Ελλάδα σε όλον το κόσμο» (εικόνες)

Αυτός είναι ο Έλληνας που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του διαδόχου του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Φλώρος
Νίκος Φλώρος / © Έλενα Σμυρνιώτη/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα τεράστιο ψηφιδωτό από κουτάκια αναψυκτικών τράβηξε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όσων παραβρέθηκαν στην παγκόσμια έκθεση για τη διαχείριση του περιβάλλοντος «ECOWaste 2019», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι επρόκειτο για το πορτρέτο του πρίγκιπα Mohammed bin Zayed Al Nahyan, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από 3.000 αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, που δημιούργησε ο Έλληνας καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος.

Ήταν η πρώτη φορά που στην εν λόγω διοργάνωση παρουσιάστηκε έκθεση έργων που συνδυάζουν την τέχνη με το περιβάλλον. Ο δημιουργός Νίκος Φλώρος παρουσίασε τα έργα του στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο του Άμπου Ντάμπι ως επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας υπό την πρέσβειρα Αικατερίνης Μπούρα.

«Θέλω η τέχνη μου να είναι το μέσο για να ταξιδεύει η Ελλάδα σε όλον το κόσμο», τονίζει ο Έλληνας καλλιτέχνης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό μουσείο για την τέχνη και το περιβάλλον στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Φλώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Νικόλ Καζαντζίδου:

Ερ.: Το πορτρέτο του πρίγκιπα Mohammed bin Zayed Al Nahyan φαίνεται να έκλεψε τις εντυπώσεις στην έκθεση. Πόσο χρόνο σας πήρε για να το φτιάξετε;

«Τέσσερις μήνες πριν από την Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, μου στείλανε μία πρόταση από τη διοργανώτρια εταιρεία της έκθεσης για το Περιβάλλον, η οποία πραγματοποιείτο υπό την αιγίδα του πρίγκιπα του Άμπου Ντάμπι. Ψάχνοντας πληροφορίες για την ιστορία της χώρας και του συγκεκριμένου προσώπου ενθουσιάστηκα με την αγάπη του για τον τόπο του, το περιβάλλον, την τέχνη και το κοινό καλό. Μία τόσο σημαντική προσωπικότητα μόνο έμπνευση και θαυμασμό θα μπορούσε να μού δημιουργήσει.

Έτσι ξεκίνησα τη δημιουργία του πορτρέτου για τον πρίγκιπα, θέλοντας να δώσω μέσα από την τεχνοτροπία μου μία εικόνα που μπορεί να τον αντιπροσωπεύει στην τέχνη, για πρώτη φορά από ένα υλικό που συνδυάζει την τέχνη μου, το περιβάλλον και την μεγαλοπρέπεια αυτού. Ήταν μεγάλη τιμή η πρόσκληση αυτή και θέλοντας να τιμήσω, όπως προανέφερα, τον πρίγκιπα προσπάθησα να αναδείξω τη μεγαλοπρέπειά του μέσα από ένα μωσαϊκό γλυπτό πορτρέτο της τεχνοτροπίας μου «FLOROSART», τεραστίων διαστάσεων, (2,5 επί 1,5μ.), κατασκευασμένο από 3.000 ανακυκλώσιμα κουτάκια αλουμινίου, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να δείχνουν τη μορφή του πρίγκιπα σαν αυτή να ανακλάται πάνω σε καθρέφτη».

 

 

Ερ.: Πολύ συχνά χρησιμοποιείτε ανακυκλώσιμα υλικά για να «παράγετε» τέχνη. Είναι ο τρόπος σας να δίνετε «ζωή» σε αυτά που θεωρούμε νεκρά ή άχρηστα υλικά;

«Η τέχνη είναι κάτι ιδεατό. Δεν αποτελείται από υλικά αλλά από ιδέες. Έτσι και εγώ είχα την ιδέα να χρησιμοποιήσω ανακυκλώσιμο αλουμίνιο για να δημιουργήσω και να δώσω ζωή σε μοναδικά δημιουργήματα, παρόλο που αυτό το υλικό θεωρείτο νεκρό και στην ουσία άχρηστο».

Με την τέχνη σας ταξιδεύετε σε όλον τον κόσμο. Τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί σε αυτήν τη διαδρομή;

«Εγώ και η ομάδα μου φέρνουμε τη σύγχρονη τέχνη της Ελλάδος σε κάθε μας σταθμό σε όλο τον κόσμο. Πολύ συχνά νιώθουμε και το βάρος αυτής, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης, η χώρα μας αφήνει πολλές φορές τον πολιτισμό σε δεύτερη πλάνο. Έτσι με προσωπικές θυσίες κάθε φορά πραγματοποιούμε μία «ελληνική αποστολή» και για πρώτη φορά, ναι, μπορούμε να πούμε ότι ένα κομμάτι της Ελλάδας μεταφέρθηκε στην Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της τέχνης και του περιβάλλοντος.

 

 

Προσωπικές ατομικές εκθέσεις μου έχουν πραγματοποιηθεί σε 10 χώρες και 14 πόλεις, ανάμεσα τους η Ρωσία, η Αμερική και η Ισπανία. Η διαδρομή μου ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές πόλεις και ηπείρους με κάνει πάντα να συμφωνώ με τον επιμελητή των εκθέσεών μου Αριστοτέλη Καραντή πως ταιριάζουμε την τοπική κουλτούρα του κάθε κράτους με ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και αυτό μας ευχαριστεί».

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Έχετε ήδη κατά νου μελλοντικά σχέδια;

«Η αγάπη και η αποδοχή του λαού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φάνηκε με πολλούς τρόπους. Μέσω της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε η έκθεση και των προτάσεων για μελλοντική συνεργασία ο επιμελητής των εκθέσεων μου ανά τον κόσμο Αριστοτέλης Καραντής, κατέθεσε μία πρόταση για τη δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου που συνδυάζει την τέχνη με τον περιβάλλον και την εκπαίδευση, βρίσκοντας ενθουσιαστικά πρόθυμους της τοπικές αρχές να το υλοποιήσουν.

 

 

Άρα για το μέλλον σίγουρα στόχος μου είναι αρχικά αυτός, με σκοπό τη δημιουργία μόνιμης βάσης των έργων μου ύστερα από ζήτηση των επισκεπτών των εκθέσεων μου. Εξάλλου, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας που θα φέρει αυτό το μέρος είναι και ο απώτερος σκοπός μου».

 

 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ