Κοσμος

Οι ΗΠΑ «εργάζονται» για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή Ισραήλ - Χαμάς

Κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα έλαβε το Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ «εργάζονται» για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή Ισραήλ - Χαμάς
Οι ΗΠΑ «εργάζονται» για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή Ισραήλ - Χαμάς © MOHAMMED SABER/ EPA

Ισραήλ: Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για να παραταθεί η ανακωχή - Ελπίδα για την απελευθέρωση όλων των ομήρων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες (28.11) πως κάνει προσπάθεια προκειμένου η ανακωχή ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και παρατάθηκε για 48 ώρες, να διαρκέσει περισσότερο.

Η παύση των επιχειρήσεων, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 4 ημέρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθωθεί να παραταθεί κι άλλο, αναγνώρισε πάντως η Ουάσιγκτον.

«Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας σε δημοσιογράφους χθες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxb0hsoci5ht)

«Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους», είπε ο Τζον Κέρμπι. «Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (...) αυτά πάνε μαζί».

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο» την ανακωχή, συμπλήρωσε.

Μετά την παράτασή της, η ισχύς της ανακωχής εκπνέει αύριο (30.11) στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Κέρμπι εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα πως θα αφεθούν ελεύθεροι κι άλλοι όμηροι που είναι πολίτες των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, 4χρονο κοριτσάκι, που σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση έχασε τους γονείς του, σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια του, αφέθηκε ελεύθερο, ενώ πριν από τη συμφωνία είχαν αφεθεί ελεύθερες από τη Χαμάς δυο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει πως βρίσκεται ότι ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς παραμένουν δυο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα. Άλλοι 7 Αμερικανοί αγνοούνται, ωστόσο δεν είναι σαφές αν είναι όμηροι.

«Δεν έχουμε καμιά ένδειξη πως η Χαμάς προσπαθεί να παίξει κάποιο παιγνίδι με τους Αμερικανούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ένα-δυο πράγματα. Πρώτο, ο αριθμός των Αμερικανών είναι μικρός. Κι ο αριθμός των Αμερικανών που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι», δηλαδή «των γυναικών και των παιδιών», είναι «ακόμα μικρότερος», εξήγησε ο κ. Κέρμπι.

Οι ΗΠΑ λένε πως «εργάζονται» για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή
© ABIR SULTAN/EPA

Μέχρι χθες αφέθηκαν ελεύθεροι 81 όμηροι της Χαμάς, ανάμεσά τους 61 ισραηλινοί υπήκοοι, και σε αντάλλαγμα αποφυλακίστηκαν 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Οι ισραηλινές αρχές παρέλαβαν νέο κατάλογο ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης. Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα έλαβε το Ισραήλ

Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή.

Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι -οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ- και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Ο Νετανιάχου επιμένει πως θα καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη λήξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Welt και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη (28.11).

Ο Νετανιάχου απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για νέα παράταση της εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Επί του παρόντος, η εκεχειρία ισχύει μέχρι τις 7 το πρωί της Πέμπτης.

«Συμφωνήσαμε ότι γυναίκες, παιδιά και ξένοι όμηροι θα απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Welt TV, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα.

Μετά τη λήξη της εκεχειρίας, «θα συνεχίσουμε τη μάχη», τόνισε. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουμε τη Χαμάς», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαίωσε ο Νετανιάχου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ