Κοσμος

Γιατί καθυστερεί ο δεύτερος κύκλος απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς

Τι αναφέρουν διεθνή δίκτυα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεωφορείο με άτομα που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς
Με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού η μεταφορά των ομήρων της Χαμάς © EPA

Γάζα: Γιατί καθυστερεί ο δεύτερος κύκλος απελευθέρωσης ομήρων - Η θέση Χαμάς και Ισραήλ

Ο δεύτερος κύκλος απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς καθυστερεί. Αρχικά, η απελευθέρωση των ομήρων είχε οριστεί για τις 16:00 το απόγευμα, ωστόσο, είναι συγκεχυμένες πληροφορίες αν έχουν ήδη απελευθερωθεί ή μη οι όμηροι.

Σύμφωνα με το Reuters, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι αποφάσισε να καθυστερήσει τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης ομήρων έως ότου το Ισραήλ δεσμευτεί να αφήσει φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Jerusalem Post, ανέφεραν ότι η Αίγυπτος έλαβε από τη Χαμάς κατάλογο 13 ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η ισραηλινή πλευρά άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη απελευθέρωση 13 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τι συμβαίνει με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα. Ο ΟΗΕ είπε ότι η παύση του πολέμου επέτρεψε την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων σε ευρύτερες περιοχές. Όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ώρες, ήταν σε θέση να παραδώσει 129.000 λίτρα καυσίμου καθώς και μαγειρικό αέριο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Στη νότια πόλη Khan Younis το Σάββατο, μια μεγάλη ουρά ανθρώπων με δοχεία αερίου και άλλα εμπορευματοκιβώτια περίμεναν έξω από ένα πρατήριο καυσίμων ελπίζοντας να λάβουν μερικά από τα καύσιμα που παραδόθηκαν.

Δείτε live τις τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις από τη Γάζα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ