Κοσμος

Τελεσίγραφο από το Ισραήλ: Αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι μέχρι τα μεσάνυχτα, θα ξεκινήσουν πάλι οι επιχειρήσεις

Θρίλερ σε εξέλιξη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροπλάνο μεταφέρει ομήρους
© EPA / ABIR SULTAN

Ισραήλ: Το τελεσίγραφο στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων - Απειλή για επανεκκίνηση χερσαίων επιχειρήσεων

Θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς και την επιβίωση της συμφωνίας της εκεχειρίας στη Γάζα. Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί η αναμενόμενη για σήμερα (25.11) απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι καθυστερεί διότι παραβιάστηκαν οι όροι. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ προειδοποιεί ότι αν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν μέχρι τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσουν και πάλι επιχειρήσεις.

Φωτογραφίες των ομήρων από τη Χαμάς σε δρόμο στο Τελ Αβίβ
© EPA / ABIR SULTAN

Δεν έχει απελευθερωθεί ακόμη το δεύτερο γκρουπ ομήρων

Ο δεύτερος κύκλος απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς καθυστερεί. Αρχικά, η απελευθέρωση των ομήρων είχε οριστεί για τις 16:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Reuters, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι αποφάσισε να καθυστερήσει τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης ομήρων έως ότου το Ισραήλ δεσμευτεί να αφήσει φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Jerusalem Post, ανέφεραν ότι η Αίγυπτος έλαβε από τη Χαμάς κατάλογο 13 ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η ισραηλινή πλευρά άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη απελευθέρωση 13 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τι συμβαίνει με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα. Ο ΟΗΕ είπε ότι η παύση του πολέμου επέτρεψε την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων σε ευρύτερες περιοχές. Όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ώρες, ήταν σε θέση να παραδώσει 129.000 λίτρα καυσίμου καθώς και μαγειρικό αέριο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Στη νότια πόλη Khan Younis το Σάββατο, μια μεγάλη ουρά ανθρώπων με δοχεία αερίου και άλλα εμπορευματοκιβώτια περίμεναν έξω από ένα πρατήριο καυσίμων ελπίζοντας να λάβουν μερικά από τα καύσιμα που παραδόθηκαν.

Δείτε live τις τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις από τη Γάζα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ