Απίστευτες αποκαλύψεις για τον κλεμμένο Βαν Γκογκ: «Τον επέστρεψαν μέσα σε τσάντα του Ιkea»
Άλλαζε χέρια μεταξύ εγκληματιών γιατί κανείς δεν τον ήθελε - Ο ρόλος διάσημου ντετέκτιβ έργων τέχνης
Ο πίνακας του Βαν Γκογκ βρίσκεται και πάλι σε ασφαλή χέρια έπειτα από 3,5 χρόνια αναζήτησης για την ανάκτησή του
Έκπληξη -αν μη τι άλλο- προκαλούν οι λεπτομέρειες της επιστροφής αυτή την εβδομάδα πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο οποίος κλάπηκε από ολλανδικό μουσείο τον Μάρτιο του 2020.
Ο Ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης Άρθουρ Μπραντ αποκάλυψε ότι ένας άνδρας ήρθε στην εξώπορτά του και του παρέδωσε τον 139 ετών πίνακα μέσα σε ένα μαξιλάρι και μια τσάντα Ikea.
«Όλο αυτό έγινε σε πλήρη συντονισμό με την ολλανδική αστυνομία και γνωρίζαμε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν εμπλέκεται στην κλοπή», είπε.
Η κλοπή
Ο πίνακας «Parsonage Garden at Nuenen in Spring» («Ο κήπος του πρεσβυτερίου της Νούενεν την άνοιξη») είχε αρχικά κλαπεί από την ολλανδική πόλη Λάρεν, νοτιοανατολικά του Άμστερνταμ. Ο κλέφτης έσπασε με βαριοπούλα δύο γυάλινες πόρτες του μουσείου Singer, στις αρχές του lockdown για τον κορωνοϊό.
Το έργο αποτελούσε δάνειο από το Μουσείο Γκρόνινγκεν (πόλη στα βορειοανατολικά της Ολλανδίας), το οποίο χαιρέτισε την ανάκτηση του έργου ως «θαυμάσια είδηση».
Το 2021, ένας γνωστός Γάλλος επαγγελματίας κλέφτης, ο 59χρονος Nils M., ο οποίος ζούσε σε μικρή απόσταση από το Λάρεν, καταδικάστηκε για την κλοπή του έργου, καθώς και ενός πίνακα του Frans Hals λίγους μήνες αργότερα από ένα μουσείο στο Λίρνταμ, κοντά στην Ουτρέχτη. Το DNA του βρέθηκε και στους δύο τόπους εγκλήματος.
Άλλαζε χέρια μεταξύ εγκληματιών γιατί κανείς δεν τον ήθελε
Μέχρι τότε, ο πίνακας, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, είχε ήδη αλλάξει χέρια.
Σύμφωνα με επικοινωνίες που υπέκλεψε η αστυνομία, ο πίνακας του Βαν Γκογκ είχε αποκτηθεί από εγκληματική ομάδα που σκόπευε να τον χρησιμοποιήσει με αντάλλαγμα μικρότερες ποινές φυλάκισης.
Ο κ. Μπραντ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την ολλανδική αστυνομία στο κυνήγι του έργου, δήλωσε στο BBC ότι γνώριζαν ότι ο «Κήπος την Άνοιξη» θα περνούσε από τη μία ομάδα στην άλλη στον εγκληματικό υπόκοσμο, καθώς κανείς δεν θα ήθελε να τον έχει για πολύ καιρό στα χέρια του.
Ο ντετέκτιβ τέχνης έλαβε φωτογραφίες του πίνακα του Βαν Γκογκ τον Ιούνιο του 2020.
Η επιστροφή του πίνακα
Τελικά, τον προσέγγισε ένας άνδρας στο Άμστερνταμ, ο οποίος προσφέρθηκε να τον επιστρέψει με αντάλλαγμα την πλήρη ανωνυμία του, εν μέρει επειδή του είχε γίνει «πονοκέφαλος» να έχει στην κατοχή τον πίνακα.
«Ήμουν σε ένα πάρτι γενεθλίων και αυτός περίμενε κάτω από ένα δέντρο και μου εξήγησε γιατί ήθελε να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Μπραντ.
Ο πίνακας παραδόθηκε στη συνέχεια στο σπίτι του το απόγευμα της Δευτέρας που μας πέρασε (11/09), ενώ ο διευθυντής του Μουσείου Γκρόνινκερ περίμενε στη γωνία του δρόμου σε ένα μπαρ για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα του έργου.
Ο πίνακας προστατευόταν από ένα μαξιλάρι το οποίο ήταν καλυμμένο με αίμα, καθώς ο άνδρας είχε κόψει ένα δάχτυλο κατά την ανάκτησή του.
Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομικής μονάδας εγκλημάτων κατά των τεχνών επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας που ανακτήθηκε είναι αυθεντικός.
Δεν θα τον δανείσουν ξανά
Ο Andreas Blühm, επικεφαλής του Μουσείου Γκρόνινγκερ, μίλησε για την ικανοποίησή του για την ασφαλή ανάκτηση του πίνακα.
«Υπάρχουν γρατζουνιές, αλλά είναι ζωγραφισμένος σε χαρτί και κολλημένος σε πάνελ, οπότε είναι σταθερός. Μπορούμε να το αποκαταστήσουμε και θα είναι μια χαρά», δήλωσε.
Ο πίνακας βρίσκεται επί του παρόντος στα χέρια του Μουσείου Βαν Γκογκ, οι ειδικοί του οποίου θα βοηθήσουν στην αποκατάστασή του. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες μέχρι να εκτεθεί ξανά.
Ο διευθυντής του Μουσείου Γκρόνινκεν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να δανείσει τον εν λόγω πίνακα ξανά λόγω... ψυχικής οδύνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.