Μπράις Μάρντεν: Πέθανε σε ηλικία 84 ετών - O κορυφαίος ζωγράφος που έδωσε νέα ώθηση στην τέχνη του.
Έφυγε από τη ζωή χθες (9.08) σε ηλικία 84 ετών ο Μπράις Μάρντεν, ο κορυφαίος ζωγράφος που έδωσε νέα ώθηση στην αφαίρεση και αναζητούσε συνεχώς νέες κατευθύνσεις, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Μάρντεν μετρούσε έξι δεκαετίες καλλιτεχνικής πορείας. Στο βιογραφικό του μεταξύ άλλων αναφέρονται οι σπουδές στο Γέιλ με τον Άλεξ Κατζ και τον Τζον Σούλερ. Τη δεκαετία του 1960 μελέτησε το έργο του Τζάσπερ Τζονς ενώ διατέλεσε και βοηθός στο στούντιο του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ. Η διαδρομή του, ταυτισμένη με την χειρονομιακή απλότητα, περιλαμβάνει ένα corpus δημιουργίας στο οποίο συνυπάρχουν οι διαγραμματικές αποτυπώσεις του μινιμαλισμού, ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός, στοιχεία από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση.
Τον θάνατό του γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης στο Instagram η κόρη του, Mirabelle Marden, με την οποία ενημέρωνε ότι ο πατέρας της εξακολουθούσε να ζωγραφίζει μέχρι το περασμένο Σάββατο. «Ήταν τυχερός που έζησε μια μεγάλη ζωή κάνοντας αυτό που αγαπούσε», ενώ είπε ότι ο Μάρντεν πέθανε χθες, ήρεμα, στο σπίτι του στο Tivoli της Νέας Υόρκης.
Η ζωγραφική του Μάρντεν που ξεχώριζε
Από τη δεκαετία του 1960, ο Μάρντεν ζωγράφιζε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ακολουθώντας συχνά την προσέγγιση του λαδιού σε καμβά σε μια εποχή που άλλοι ζωγράφοι απέσυραν τον τρόπο αυτό από τις δικές τους τεχνικές. Το στυλ του Μάρντεν μπορεί να τον έκανε διαφορετικό από πολλούς συναδέλφους του με πιο ρητά εννοιολογικές φιλοδοξίες, αλλά συνέχιζε να βρίσκει θαυμαστές ακριβώς εξαιτίας αυτής της επιλογής του.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο μαθητής του Μάρντεν, Δημήτρης Αντωνίτσης, στην ATHENS VOICE τον Μάιο του 2022, ο γνωστός καλλιτέχνης και επιμελητής είχε μιλήσει για την έκθεση του "Brice Marden και ελληνική αρχαιότητα" που γινόταν σε συνεργασία με τον Νεοϋορκέζο ζωγράφο αλλά και τις εντυπώσεις του από τον διάσημο καλλιτέχνη.
Ο Αντωνίτσης είχε επισημάνει την αγάπη του 84χρονου δημιουργού για το «μικρό και το ασήμαντο, τις σημειώσεις με μαρκαδόρο του επιστάτη του στο υλικό που προτίμησε να αφήσει να αχνοφαίνονται, το λάθος που μπορεί να γεννήσει κάτι εξαιρετικό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.