Εικαστικα

14 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 1 - 7 Ιουνίου 2023

Το «Σχέδιο Μάρσαλ» στο Φεστιβάλ Αθηνών, οι Nightwish στο Release Athens, Ken Price στην γκαλερί Μελάς Μαρτίνος, «Ερωτευμένα άλογα» στην Ελευσίνα κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 874
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Vaskos στην περφόρμανς "Crushed bitter oranges"
Οι Vaskos στο Ινστιτούτο Γκαίτε με την περφόρμανς "Crushed bitter oranges"

14 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 1-7 Ιουνίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Το αθηναϊκό ντεμπούτο της Clara Cebrián
Eπαναλαμβανόμενα μοτίβα που ανατρέχουν στην ιδέα της ρουτίνας και της σταθερότητας, οικιακά αντικείμενα και εργασίες που αποτίουν φόρο τιμής στη σχολαστική οργάνωση που προτείνουν συνήθως οι γονείς στα ανήλικα παιδιά τους, γλυπτικές εγκαταστάσεις με ευρεθέντα υλικά. Αντιπαραβάλλοντας στερεότυπα που συνοδεύουν την ενηλικίωση με παιδικές φαντασιώσεις, η Ισπανίδα εικαστικός διερευνά τι σημαίνει να είσαι ενήλικας στη σημερινή εποχή. Τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν τον τελευταίο μήνα στην Αθήνα και στα εγκαίνια μας καλεί να συμμετέχουμε σε μια ανέλπιστα οικεία περφόρμανς. H Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 1 Ιουνίου – 1 Ιουλίου (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Clara Cebrián, "Dessert at contramar"
Clara Cebrián, "Dessert at contramar"

Το σχέδιο Μάρσαλ στη σκηνή
Στην έκθεσή του για την Ελλάδα το 1947, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Πολ Πόρτερ γράφει πως ήταν μια χώρα βυθισμένη στην «απόγνωση, την απογοήτευση και την ανυπαρξία πίστης στο μέλλον». Αυτό το υλικό, οι διάλογοι του Αμερικανού αξιωματούχου με κατοίκους των πόλεων και της υπαίθρου, αλλά και επιστημονικές μελέτες και ιστορικά και οικονομικά ντοκουμέντα προσφέρουν τη βάση για το «Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives» της Νατάσας Τριανταφύλλη. Μια παράσταση με τους Δάφνη Αλεξάντερ, Νικόλα Μαραζιώτη, Δήμητρη Μητροπούλου και Άρη Μπαλή, που εστιάζει στις προοπτικές του αμερικανικού μεταπολεμικού προγράμματος οικονομικής βοήθειας.
Πειραιώς 260, 7-10 Ιουνίου στις 21:00

«Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives» της Νατάσας Τριανταφύλλη στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Οι θρυλικοί Nightwish στο Release Athens
Ταυτισμένη με την απαιτητική σύνθεση, τα ξεχωριστά οπερετικά φωνητικά και τα επικά metal ξεσπάσματα, η μπάντα-ορόσημο του συμφωνικού metal καταφθάνει για μια συναυλία με τραγούδια από όλη τη διαδρομή τους. Το γκρουπ από τη Φιλανδία απέκτησε διεθνή φήμη μέσα από τον δεύτερο δίσκο τους «Oceanborn» (1998), αλλά με την επιτυχία του «Once» (2004) θα συγκαταλέγονταν πλέον στα κορυφαία σχήματα της σκηνής. Όσοι πιστοί, ραντεβού στο Φάληρο για μια βραδιά με The Greatest Show on Earth, Ghost Love Score, Nemo, Storytime, Noise, Last Ride of the Day κ.ά. Με την υποστήριξη του Athens Voice 102.5.
Πλατεία Νερού, 7 Ιουνίου στις 20:30

Οι Nightwish έρχονται στο Release Athens 2023

Στο MUSAI η μουσική συναντά το AI
Τι μπορεί να προκύψει όταν αναλογικοί επεξεργαστές συνδιαλέγονται με αισθητήρες κίνησης και εγκεφαλικών σημάτων και τα φωνητικά ιδιώματα της Ανατολικής Μεσογείου γίνονται μουσικές ψηφίδες σε δημιουργίες μικροδομικής σύνθεσης; Στο 1ο Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης καλλιτέχνες από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους αυτοσχεδιάζουν και συνθέτουν αλληλεπιδρώντας με εργαλεία νέων τεχνολογιών. Μια συνάντηση που κοιτά στο μέλλον με τη συμμετοχή γνωστών δημιουργών, όπως η Γαλλίδα τραγουδίστρια και εθνομουσικολόγος Φρανσουάζ Ατλάν, ο Τηλέμαχος Μουσάς, ο Χάρης Λαμπράκης, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου κ.ά. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου που διανέμονται μέσω της ticket services.
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 1 & 2 Ιουνίου στις 20:00

Ο Τηλέμαχος Μουσάς συμμετέχει στο φεστιβάλ MUSAI
Τηλέμαχος Μουσάς

Τα «Ερωτευμένα άλογα» καλπάζουν στην Ελευσίνα
Λίγο πριν επιστρέψουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ως… «Ονειροπόλοι», τη νέα τους συνεργασία με τον Βιεννέζο χορογράφο Μίκαελ Κλίεν, οι Εν Δυνάμει μας θυμίζουν μια παλιότερη κοσμαγάπητη στιγμή τους, το σκηνικό τους μανιφέστο για τον έρωτα. Το έργο προέκυψε από την ανάγκη των μελών της ομάδας –που απαρτίζεται από νέους καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρία– να μοιραστούν προσωπικές ιστορίες. Μια δημιουργία που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς για να μιλήσει για το ά-λογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.
Ανοιχτό θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, 1 Ιουνίου στις 21:15 

"Ερωτευμένα άλογα" από την ομάδα Εν Δυνάμει

Γλυπτική και σχέδια του Ken Price
Έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στη θρυλική Ferus Gallery του Λος Άντζελες σε ηλικία 25 ετών, τρία χρόνια αργότερα είδε τη δουλειά του στο εξώφυλλο του Artforum ενώ στις πέντε δεκαετίες της καλλιτεχνικής διαδρομής του το έργο του παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα αμερικανικά μουσεία. Παίζοντας διαρκώς με τις φόρμες, τις επιφάνειες, τα χρώματα, ο Price (1935-2012) πίστευε ότι οι γλύπτες μαθαίνουν να σχεδιάζουν για να μπορούν να δουν αυτό που οραματίζονται. Στην αθηναϊκή του έκθεση, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια επιλογή τόσο από κεραμικά όσο και από σχέδιά του από τη σειρά Pluto Ware (1993-1996) και ορισμένα από τα τελευταία έργα του.
Μελάς Μαρτίνος, 1 Ιουνίου-23 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Ken Price, "Yogi"
©️ Κληροδότημα Ken Price. Παραχώρηση Matthew Marks Gallery και Melas Martinos

Οι Dry Cleaning στη Λιοσίων
Δημιουργήθηκαν το 2017 έπειτα από ένα karaoke πάρτι και έγραφαν ορχηστρικά κομμάτια, μέχρι που η εικαστικός Florence Shaw, σε μια πρόβα τους, ξεκίνησε να διαβάζει από το βιβλίο «Fears of your life» πάνω από την υπερκινητική κιθάρα του Tom Dowse και τις funky ή μεταλλικές μπασογραμμές του Lewis Maynard. Έκτοτε συμπορεύονται στο στούντιο και στη σκηνή κερδίζοντας κοινό και κριτική. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους σταματούν και στην Αθήνα με κομμάτια από τα άλμπουμ «New Long Leg» και «Stumpwork». Mια συναυλία με την υποστήριξη του Athens Voice 102.5.
Gagarin 205, 1 Ιουνίου από τις 20:00

Dry Cleaning

Τα νέα έργα της Έλενας Κυρκιλή και της Ελιάννας Προκοπίου
Διπλό κάλεσμα από την Evripides Art Gallery. Η Έλενα Κυρκιλή στην έκθεση «Συλλογές του βλέμματος» παρουσιάζει περίπου 40 νέα έργα. Στις ελαιογραφίες, τις κατασκευές, τα κολάζ και τα ασαμπλάζ της επανασυνθέτει με χιουμοριστική διάθεση και τρυφερότητα υλικά θραύσματα της καθημερινότητας και κομμάτια από εφημερίδες και περιοδικά. Η Ελιάννα Προκοπίου, πάλι, στέλνει μέσα από τις ακουαρέλλες της «Ουρανού μηνύματα» με νεφελώδεις ορίζοντες και ατμοσφαιρικά δειλινά. Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.
Evripides Art Gallery, έως 30 Ιουνίου

Έλενα Κυρκιλή, "Nothing wrong with a little sin"
Έλενα Κυρκιλή, "Nothing wrong with a little sin"

Μικρός Κλέφτης και Tsaki μαζί στο Γκάζι
Από τα ιστορικά ονόματα της ελληνικής hip-hop σκηνής, ένωσαν φέτος τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό άλμπουμ δέκα κομματιών. Οι αιχμηροί στίχοι και τα punchlines δεν λείπουν από το «Cash Out» που κυκλοφόρησε την άνοιξη. Με τέτοιες αποσκευές ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους συναυλίες σε βιομηχανικό σκηνικό στην καρδιά της πόλης.
Τεχνόπολη, 2 Ιουνίου στις 20:00

Οι Μικρός Κλέφτης και Tsaki μαζί στην Τεχνόπολη

Είχαν οι αρχαίοι θερμοφόρες;
Ρητορικό το ερώτημα, αιώνες πριν οι γιατροί, οι αθλητές και οι φαρμακοποιοί διέθεταν κι αυτοί τα σύνεργά τους. Στο πλαίσιο του Αθέατου Μουσείου, της δημοφιλούς δράσης που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τις αποθήκες του πρώτου μουσείου της χώρας, παρουσιάζεται ένα σύνολο πήλινα αγγεία θεραπευτικής χρήσης, που χρονολογούνται από το τέλος του 3ου ως τον 1ο αι. π.Χ. και προέρχονται από την Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Τανάγρα και αλλού. Χάρη στα περίεργα σχήματα και τον ειδικό τρόπο κατασκευής τους μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση διαφορετικών παθήσεων.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 7 Ιουνίου στις 13:00 

Αρχαίες θερμοφόρες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Demi Kaia μας ανοίγει το σπίτι της
Ζωγραφική, γλυπτά από ξύλα που βρήκε στον κήπο της, ακόμη και παρεμβάσεις σε έπιπλα περιλαμβάνει η δουλειά των τελευταίων οκτώ ετών που η γνωστή εικαστικός παρουσιάζει όχι στον «λευκό κύβο» μιας γκαλερί, αλλά στον χώρο όπου ζει, μια μονοκατοικία στο Ψυχικό. Με έμπνευση από το «Τότες που» (1975), το μονόπρακτο θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ, τα έργα της έκθεσης «That time», που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, αφηγούνται τις σκέψεις της για την ανθρώπινη φύση, τη συνείδηση, τη σχέση με το παρελθόν, τους φόβους της ψυχής.
Ανθέων 15, Π. Ψυχικό,
6 Ιουνίου-8 Ιουλίου (εγκαίνια 19:00-22:00)

Demi Kaia, από την έκθεση «That time»

Η Μαρίνα Ξενοφώντος εστιάζει στο απραγματοποίητο
Το περασμένο φθινόπωρο κέρδισε το βραβείο του Camden Arts Centre για ανερχόμενο καλλιτέχνη στο πλαίσιο της Frieze art fair, ενώ το 2017 δουλειά της είχε εκτεθεί στο κυπριακό περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Στην έκθεση «Failed cache» η 35χρονη εικαστικός παρουσιάζει κατασκευές και κινητικά έργα που πηγάζουν από το ενδιαφέρον της για αρχιτεκτονικά και εικαστικά έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί. Στην πρόσοψη της γκαλερί θα φιγουράρει μια αναδημιουργία του φοιτητικού της πρότζεκτ «Holding back» και στα ενδότερα πρόσφατα έργα που μας «βάζουν» σ’ ένα παλιό της υπνοδωμάτιο, μια υπόγεια διάβαση κι ένα… πυρηνικό καταφύγιο.
Hot Wheels Athens, 2 Ιουνίου-12 Αυγούστου

Μαρίνα Ξενοφώντος, "Old Ford Rd"
Μαρίνα Ξενοφώντος, "Old Ford Rd"

Οι VASKOS και συνθλιμμένα νεράντζια της Αθήνας
Γνώριμη εικόνα από τους δρόμους της πρωτεύουσας, τα συνθλιμμένα νεράντζια αποτελούν για τους VASKOS (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης) μια μεταφορά και ένα πολιτικό σχόλιο για την πόλη γύρω μας που αλλάζει ραγδαία, ακολουθώντας τα κελεύσματα της ανάπτυξης και της τουριστικοποίησης. Στο πλαίσιο της έκθεσης «EVROVIZION. Crossing stories and spaces», το δραστήριο καλλιτεχνικό δίδυμο παρουσιάζει στην εγκατάσταση Pickle Bar της διάσημης κολεκτίβας Slavs and Tatars την περφόρμανς Crushed Bitter Oranges, μια ιστορία για τα πράγματα που τελειώνουν, για τα υλικά που καταναλώνονται και τις μειωμένες αντοχές σε ένα κοινωνικό μοντέλο που προσπαθεί να εξαντλήσει το δυναμικό της πόλης, τις δομές της, τους ανθρώπους της.
Ινστιτούτο Γκαίτε, 7 Ιουνίου στις 19:00

Slavs and Tatars, "Pickle bar"
"Evrovizion" στο Ινστιτούτο Γκαίτε: η εγκατάσταση των Slavs and Tatars "Pickle bar" © Γιάννης Χατζηασλάνης

Μιλώντας για τον χρόνο στις Νύχτες Βραδύτητας
Στην έκτη της έκδοση, η σειρά ομιλιών της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, υπό την επιμέλεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ηλία Κουνέλα, εξερευνά τον χρόνο της εγκατάλειψης. Στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου ο βραβευμένος με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Σταύρος Ψυλλάκης θα προβάλει μια ταινία που δημιούργησε για την εκδήλωση, ο φιλόσοφος Γεώργιος Τσαγδής θα μιλήσει για το φαινόμενο της επιτάχυνσης του χρόνου και για τον τρόπο με τον οποίο αλλοιώνει ή φανερώνει την οπτική μας και οι δύο καλλιτέχνιδες, η εικαστικός Κατερίνα – Χριστίνα Μανωλάκου και η ηθοποιός Ιφιγένεια Γρίβα θα αφηγηθούν μια εμπειρία θανάτου και μια γέννας μέσα στα σπίτια τους. Στη βραδιά συμμετέχουν, επίσης, με ομιλίες τους οι γιατροί Γιώργος Κρανιδιώτης και Νίκος Καρβούνης και η εικαστικός Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου.
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, 5 Ιουνίου στις 20:30

Νύχτες Βραδύτητας στην Ελευσίνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ