- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
O WD είναι ο αγαπημένος μου street artist
Η ξεχωριστή τέχνη του Wild Drawing σε 20 εικόνες
Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει υπερβολικό τον χαρακτηρισμό. Σε μια χώρα σαν τη δική μας, που σφύζει από ταλέντο διεθνούς εμβέλειας και απαράμιλλου σφρίγους στην τέχνη του δρόμου –Βασμουλάκης, Simoni Fontana, Ser, Sonke, συμπληρώστε με όποιους προτιμάτε– είναι περίπου ακατόρθωτο να διαλέξεις την πιο καταλυτική ματιά. Εξ ου και αναφέρω τον WD ως προσωπικό μου προτιμητέο, θα χαρώ να με αντικρούσουν ή και να αντιπροτείνουν ονόματα ενδεχομένως σημαντικότερων καλλιτεχνών οι πιο ενήμεροι ανάμεσά σας.
Ο WD διαθέτει μια αφήγηση από την οποία είμαι πρόθυμος να μαγευτώ. Τα ζωηρά στο όριο του κορεσμού χρώματα, η ψυχεδελική φιλοζωία που φλερτάρει με το απόκοσμο, η αισθητική εμμονή με τα αγγελούδια και τα φτερά, οι σπασμένες κούκλες, η οργιώδης βλάστηση, το εικαστικό παιχνίδι με ιστορικούς αναχρονισμούς, τα ονειροπόλα γυναικεία βλέμματα που κάνουν τα τσιμέντα να ραγίζουν.
Γεννημένος στο Μπαλί αλλά μόνιμα εγκατεστημένος στην Αθήνα, ο ίδιος ο WD περιγράφει τον εαυτό του προπάντων ως «οπτικό καλλιτέχνη», ενώ εξηγεί το προσωνύμιο Wild Drawing ως «εικόνες που μεγαλώνουν και ανθίζουν ανάμεσα στις τσιμεντένιες ζούγκλες».
Μια τέτοια εικόνα, την οποία συνάντησα συμπτωματικά στο Instagram, ενέπνευσε τη διάθεση να επισκεφτώ τη σελίδα του στο Facebook (170.000 like! –ποιος αμφισβητεί τη δημοφιλία της street art;) και να περιηγηθώ στις τελευταίες του δουλειές. Παρακάτω, η αισθητική επέμβαση του WD σε κτίριο των Ιωαννίνων. Αμέσως μετά, δυο πρόσφατα αθηναϊκά έργα του, φιλοτεχνημένα το 2014.



Στην πλέον ιδεώδη εκδοχή της, η street art, είτε αποτυπώνεται με mural, stencil, billboard ή paste up, αποχρωματίζει συστηματικά το γκρίζο των πόλεων, κυοφορεί σκέψεις και διαποτίζει με ενέργεια και νόημα το ακαλαίσθητο αστικό υφάδι, καταλαμβάνοντας εξαπίνης τον θεατή σαν ανέλπιστο όραμα που ξεπροβάλλει μετά από κλειστή στροφή. Στο ίδιο μοτίβο, ο WD είναι ένας καλλιτέχνης σε διαρκή διαμάχη με την πολεοδομική κακογουστιά της Ελλάδας. Τα πολύχρωμα σπρέι του είναι σαν τα παιχνίδια ενός άτακτου παιδιού, μπερδεύονται στα πόδια σου, υποβάλλουν οπτικές τρικλοποδιές που σε κάνουν να κοντοστέκεσαι αποσβολωμένος –ποιος ακριβώς είσαι και τι γυρεύεις εδώ;
Το ωραιότερο έργο του WD στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πια. Κοριτσάκι με περίστροφο σε ασπρόμαυρο… Επιβίωσε για κάποιο διάστημα στη γωνία της Ναυαρίνου με την Απελλού, πλησίον του καφέ Αστόρια, σύντομα πληγώθηκε από μουντζούρες και μαρκαδοριές, αργότερα σκεπάστηκε ολότελα με κομματικές αφίσες πάρτι υποδοχής πρωτοετών σε εναλλάξ αλληλοεπικαλύψεις με πόστερ αντιεξουσιαστικών δρώμενων. Η λυπηρή βεβήλωση σε κάνει να αναρωτιέσαι για το ποιος προστατεύει και ποιος κακοποιεί την τέχνη του δρόμου σε αυτή τη χώρα. Κάτοικοι με ευγενέστερα ένστικτα θα φέρονταν αλλιώτικα σε δημόσιες εικαστικές επεμβάσεις τέτοιου είδους. Από την άλλη, εάν δεν βρισκόταν σε διαρκή κίνδυνο, δεν θα επρόκειτο για αυθεντική, εμπνευσμένη, προβοκατόρικη street art. Ευτυχώς η αιθέρια Bjork του ιδίου παραμένει άσπιλη πίσω από έναν σιδηρόφρακτο ακάλυπτο της Απελλού. Προστατέψτε τον WD της γειτονιάς σας. Η θαυμάσια τέχνη του είναι ό,τι θα απομείνει από τους ρυπαρούς καιρούς.

















ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.