Εικαστικα

Xmas Guide 2022: Ραντεβού σε μουσεία και γκαλερί

Οι νέες και οι μεγάλες εκθέσεις αλλά και όσες θέλουμε να προλάβουμε πριν κατεβάσουν αυλαία.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 853
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Modern love": το έργο της Melanie Bonajo "Night soil. Economy of love" (2015)
"Modern love" στο ΕΜΣΤ: το έργο της Melanie Bonajo "Night soil. Economy of love" (2015)

Εκθέσεις για τα Χριστούγεννα 2022: ΕΜΣΤ, Στέγη, Μπενάκη, Εθνική Πινακοθήκη, Μέγαρο, Μουσείο Ακρόπολης, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων κ.α.

Από το ΕΜΣΤ με αγάπη

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία και η σύγχρονη οικονομία έχουν μετασχηματίσει το συναίσθημα και τις κοινωνικές σχέσεις και πώς η εμπειρία του εικονικού καταλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου; Με τίτλο «Modern Love (H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας)», η νέα πρόσκληση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εξετάζει τους ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια της ψηφιακής διασύνδεσης. Μετά το Φράιμπουργκ, το Ταλίν και την Ουτρέχτη, η έκθεση που επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου έφτασε ενισχυμένη στην Αθήνα με έργα 24 καλλιτεχνών από 14 χώρες (έως 28/5/2023).

Το έργο της Ariane Loze "Our cold loves"
«Modern Love (H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας)» στο ΕΜΣΤ: Το έργο της Ariane Loze "Our cold loves". Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και Michel Rein (Παρίσι, Βρυξέλλες)

Ακολουθώντας το… ρεύμα

Με εικαστική αφορμή κατηφορίζουμε και στον Ατμο-Ηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο. Στο «This Current Between Us», που επιμελούνται ο Πάνος Γιαννικόπουλος και η Γεωργία Λιάπη, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε αρχειακό υλικό και έργα εμπνευσμένα από το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα ως κέντρο παραγωγής υλικών και ενέργειας αλλά και ως κοινωνικό μοντέλο. Παρουσιάζονται δημιουργίες, μεταξύ άλλων, των Βιργινίας Μαστρογιαννάκη, Πέτρου Μώρη, Ζάφου Ξαγοράρη, Μαρίνας Ξενοφώντος, Κώστα Σαχπάζη, Αλέξανδρου Τζάννη, Ίριδας Τουλιάτου, Κώστα Χριστόπουλου, Hypercomf, Μιχαήλ Καρίκη, Bill Morrison, Ali Kazma, Micol Assaël κ.ά. (έως 12/3/2023).

"The current between us" στον ΑΗΣ της ΔΕΗ του Νέου Φαλήρου
"The current between us" στον ΑΗΣ της ΔΕΗ του Νέου Φαλήρου © Αθανάσιος Γάτος

Σύγχρονη ελληνική δημιουργία

Ένας πανκ αποδομημένος Παρθενώνας από μάρμαρα αθηναϊκών πεζοδρομίων, μια κιβωτός από καφάσια, ζωγραφικά τοπία, πολύχρωμες υφαντές κάπες και φωσφορίζοντα χαλιά συνθέτουν την «Love Solidarity Death (L.S.D.)» διαδρομή των The Callas στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Στα οπωσδήποτε και η κατάδυση στα απόκοσμα δάση –καμένα και θαλερά– που φωτογράφιζε νύχτα, με ζόρικο καιρό, και παρουσιάζει στο εντυπωσιακό κτίριο Νόμπελ του Δήμου Χαλανδρίου ο Τάσος Βρεττός. Δεν ξεχνάμε ένα πέρασμα από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς για τις προτάσεις που κατατέθηκαν και τα κτίρια που διακρίθηκαν στο Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022, για τις χειρωνακτικές πρακτικές της ομάδας ΑΦΗ και όχι μόνο.

The Callas, «Love Solidarity Death (L.S.D.)»
The Callas, «Love Solidarity Death (L.S.D.)» © Πηνελόπη Γερασίμου

Μικρασιάτικες μνήμες

Με επετειακή αφορμή, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο δρόμος στην Πειραιώς 138 μας φέρνει και στο μεγάλο αφιέρωμα «Μικρά Ασία - Λάμψη, Ξεριζωμός, Καταστροφή, Δημιουργία» που δεν μένει μόνο στα γεγονότα του 1922 αλλά κοιτά το πριν και το μετά μέσα από 1.100 και πλέον εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες. «Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων» ζωντανεύει μέσα από ημερολόγια, χειρόγραφα, επιστολές και δυσεύρετες πρώτες εκδόσεις από τα αρχεία σημαντικών λογοτεχνών (Μυριβήλη, Βενέζη, Θεοτοκά και Σεφέρη) στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

«Μικρά Ασία - Λάμψη, Ξεριζωμός, Καταστροφή, Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
«Μικρά Ασία - Λάμψη, Ξεριζωμός, Καταστροφή, Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Στις λεωφόρους των μουσείων

Στην Εθνική Πινακοθήκη την τιμητική του έχει ο μεγάλος ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης, ο οποίος βρέθηκε σε διαρκή διάλογο με τα εικαστικά ρεύματα του μοντερνισμού και άρθρωσε ένα αναγνωρίσιμα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα.

Έως τις 8/1/23 προλαβαίνουμε το αφιέρωμα «Γιάννης Μόραλης. Ιδιωτικός χώρος» για να πάρουμε «μυρωδιά» από το εργαστήρι του καλλιτέχνη, τα πρώιμα έργα του και τις σχέσεις με φίλους και συνεργάτες του. Στους «Τόπους περισυλλογής» του Γιώργου Ξένου μας προσκαλεί η Άννα Καφέτση και το annexM του Μεγάρου Μουσικής μέσα από 102 έργα που στην πλειονότητα τους βγαίνουν για πρώτη φορά από το αρχείο του καλλιτέχνη (επίτοιχα πολύπτυχα, εγκαταστάσεις, σειρές σχεδίων, σημειωματάρια, φωτογραφίες και βίντεο).

Γιώργος Ξένος: "Άνθρωποι, Αριθμοί" από την έκθεση "Τόποι περισυλλογής" στο annexM του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Γιώργος Ξένος: "Άνθρωποι, Αριθμοί" από την έκθεση "Τόποι περισυλλογής" στο annexM του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών © Δημήτρης Γλύκας

Δεκέμβριος με «δώρα» στο Μουσείο Ακρόπολης

Τα Σάββατα (στις 12:30) οι αρχαιολόγοι του μουσείου μας συστήνουν τις κρυφές ιστορίες 20+1 αριστουργημάτων ενώ τις Παρασκευές (στις 20:00) εστιάζουμε στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου φιγουράρουν και δύο μοναδικά αγγεία από το Τορόντο του Καναδά. Από τις 20/12 η έκθεση «Ένδυμα ψυχής» παρουσιάζει ενδυμασίες και τοπικές φορεσιές του 18ου και του 19ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες του Βαγγέλη Κύρη στις οποίες έχει επέμβει κεντώντας τις ο Ανατόλι Γεωργίεφ. Τις γιορτές, όμως, εδώ θα τις ακούσεις κιόλας σε τρεις συναυλίες με κάλαντα και τραγούδια από την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ (22/12 στις 11:00), τις CHÓRES (28/12 στις 11:00) και την Εύξεινο Λέσχη Επισκοπής Νάουσας Νομού Ημαθίας (30/12 στις 11:00).

Η έκθεση "Ένδυμα ψυχής" των Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γεωργίεφ στο Μουσείο Ακρόπολης
"Ένδυμα ψυχής" των Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γεωργίεφ στο Μουσείο Ακρόπολης

Στάση Θησείο και Μεταξουργείο

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις και στα μικρότερα μουσεία του κέντρου. Στο MOMus Μουσείο Άλεξ Μυλωνά «Η Ελληνικότητα της Χρύσας» (Βαρδέα) ξετυλίγεται μέσα από σχέδια της διάσημης γλύπτριας που αφορούν εμβληματικές συνθέσεις της από τη δεκαετία του 1960, όπως «Οι Πύλες της Times Square» και η «Κλυταιμνήστρα». Στην ίδια γειτονιά, στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής μεταφέρθηκε μόλις η έκθεση «Pott / Pott» (έως 7/1/2023) του The Symptom Projects, με έργα γνωστών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, που παρουσιάστηκε αρχικά στην Άμφισσα. Συντονισμένη στην αφηγηματική «Εσωτερική διαδρομή» του Γιώργου Ιωάννου η Δημοτική Πινακοθήκη στην πλατεία Αυδή.

Έργο του Γιώργου Ιωάννου από την αναδρομική του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας
Γιώργος Ιωάννου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας: έργο από την αναδρομική του έκθεση

Βόλτες στις γκαλερί

Πολύ υλικό στο Κολωνάκι: από την ιδιαίτερη πινακοθήκη πορτρέτων του Γιώργου Χατζημιχάλη στην Eleftheria Tseliou Gallery, τη νέα ζωγραφική και γλυπτική δουλειά του Στέργιου Στάμου στη Roma, τη ματιά 25 καλλιτεχνών πάνω στην σχέση ανθρώπων και ζώων στο «Animal tales» στη γκαλερί Ζουμπουλάκη και τα πολύπτυχα ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Αναστασίου στη Citronne ως τα έπιπλα του διάσημου ντιζάινερ Marc Newson στην Gagosian και τα κεραμικά που ζωγράφισε ο Pat Andrea στην Άλμα.

Το έργο της Ελένης Μυλωνά "Jack Sparrow" από την έκθεση "Animal tales" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
"Animal tales" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη: το έργο της Ελένης Μυλωνά "Jack Sparrow"
Έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη
Γιώργος Χατζημιχάλης: από την έκθεσή του στην Eleftheria Tseliou Gallery

Αυλαία στις 23/12 για τις εκθέσεις των Δημήτρη Γκέτση και Theo Τριανταφυλλίδη στη The Breeder και στις 30/12 για την εγκατάσταση «TeFRa» της Μάρθας Δημητροπούλου και το εκθεσιακό ντεμπούτο της Τζωρτζίνας Καπράλου στην Ιλεάνα Τούντα. Είκοσι καινούργια έργα του καλλιτέχνη της Arte Povera Pier Paolo Calzolari στην Bernier/Eliades (κλειστά 23/12-2/1).

Pier Paolo Calzolari: άποψη από την έκθεση "Demons and dew"
Pier Paolo Calzolari στην γκαλερί Bernier/Eliades: άποψη από την έκθεση "Demons and dew"

Γυναικεία υπόθεση οι γιορτές στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου που στην έκθεση «Moods & Memories» δείχνει έργα των Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνης Ευσταθίου, Έλενης Μπαγάκη και Uman. Στα «Κύθηρα: το μακρινό και ποθητό ιδεατό» μας προσκαλούν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Στέφανος Ρόκος, Γιάννης Σταθάτος, Γεωργία Τσέρη και Μανώλης Χάρος στην a.antonopoulou.art.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ