- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Xmas Guide 2022: Ραντεβού σε μουσεία και γκαλερί
Οι νέες και οι μεγάλες εκθέσεις αλλά και όσες θέλουμε να προλάβουμε πριν κατεβάσουν αυλαία.
Εκθέσεις για τα Χριστούγεννα 2022: ΕΜΣΤ, Στέγη, Μπενάκη, Εθνική Πινακοθήκη, Μέγαρο, Μουσείο Ακρόπολης, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων κ.α.
Από το ΕΜΣΤ με αγάπη
Πώς η ψηφιακή τεχνολογία και η σύγχρονη οικονομία έχουν μετασχηματίσει το συναίσθημα και τις κοινωνικές σχέσεις και πώς η εμπειρία του εικονικού καταλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου; Με τίτλο «Modern Love (H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας)», η νέα πρόσκληση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εξετάζει τους ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια της ψηφιακής διασύνδεσης. Μετά το Φράιμπουργκ, το Ταλίν και την Ουτρέχτη, η έκθεση που επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου έφτασε ενισχυμένη στην Αθήνα με έργα 24 καλλιτεχνών από 14 χώρες (έως 28/5/2023).
Ακολουθώντας το… ρεύμα
Με εικαστική αφορμή κατηφορίζουμε και στον Ατμο-Ηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο. Στο «This Current Between Us», που επιμελούνται ο Πάνος Γιαννικόπουλος και η Γεωργία Λιάπη, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε αρχειακό υλικό και έργα εμπνευσμένα από το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα ως κέντρο παραγωγής υλικών και ενέργειας αλλά και ως κοινωνικό μοντέλο. Παρουσιάζονται δημιουργίες, μεταξύ άλλων, των Βιργινίας Μαστρογιαννάκη, Πέτρου Μώρη, Ζάφου Ξαγοράρη, Μαρίνας Ξενοφώντος, Κώστα Σαχπάζη, Αλέξανδρου Τζάννη, Ίριδας Τουλιάτου, Κώστα Χριστόπουλου, Hypercomf, Μιχαήλ Καρίκη, Bill Morrison, Ali Kazma, Micol Assaël κ.ά. (έως 12/3/2023).
Σύγχρονη ελληνική δημιουργία
Ένας πανκ αποδομημένος Παρθενώνας από μάρμαρα αθηναϊκών πεζοδρομίων, μια κιβωτός από καφάσια, ζωγραφικά τοπία, πολύχρωμες υφαντές κάπες και φωσφορίζοντα χαλιά συνθέτουν την «Love Solidarity Death (L.S.D.)» διαδρομή των The Callas στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Στα οπωσδήποτε και η κατάδυση στα απόκοσμα δάση –καμένα και θαλερά– που φωτογράφιζε νύχτα, με ζόρικο καιρό, και παρουσιάζει στο εντυπωσιακό κτίριο Νόμπελ του Δήμου Χαλανδρίου ο Τάσος Βρεττός. Δεν ξεχνάμε ένα πέρασμα από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς για τις προτάσεις που κατατέθηκαν και τα κτίρια που διακρίθηκαν στο Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022, για τις χειρωνακτικές πρακτικές της ομάδας ΑΦΗ και όχι μόνο.
Μικρασιάτικες μνήμες
Με επετειακή αφορμή, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο δρόμος στην Πειραιώς 138 μας φέρνει και στο μεγάλο αφιέρωμα «Μικρά Ασία - Λάμψη, Ξεριζωμός, Καταστροφή, Δημιουργία» που δεν μένει μόνο στα γεγονότα του 1922 αλλά κοιτά το πριν και το μετά μέσα από 1.100 και πλέον εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες. «Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων» ζωντανεύει μέσα από ημερολόγια, χειρόγραφα, επιστολές και δυσεύρετες πρώτες εκδόσεις από τα αρχεία σημαντικών λογοτεχνών (Μυριβήλη, Βενέζη, Θεοτοκά και Σεφέρη) στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Στις λεωφόρους των μουσείων
Στην Εθνική Πινακοθήκη την τιμητική του έχει ο μεγάλος ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης, ο οποίος βρέθηκε σε διαρκή διάλογο με τα εικαστικά ρεύματα του μοντερνισμού και άρθρωσε ένα αναγνωρίσιμα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα.
Έως τις 8/1/23 προλαβαίνουμε το αφιέρωμα «Γιάννης Μόραλης. Ιδιωτικός χώρος» για να πάρουμε «μυρωδιά» από το εργαστήρι του καλλιτέχνη, τα πρώιμα έργα του και τις σχέσεις με φίλους και συνεργάτες του. Στους «Τόπους περισυλλογής» του Γιώργου Ξένου μας προσκαλεί η Άννα Καφέτση και το annexM του Μεγάρου Μουσικής μέσα από 102 έργα που στην πλειονότητα τους βγαίνουν για πρώτη φορά από το αρχείο του καλλιτέχνη (επίτοιχα πολύπτυχα, εγκαταστάσεις, σειρές σχεδίων, σημειωματάρια, φωτογραφίες και βίντεο).
Δεκέμβριος με «δώρα» στο Μουσείο Ακρόπολης
Τα Σάββατα (στις 12:30) οι αρχαιολόγοι του μουσείου μας συστήνουν τις κρυφές ιστορίες 20+1 αριστουργημάτων ενώ τις Παρασκευές (στις 20:00) εστιάζουμε στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου φιγουράρουν και δύο μοναδικά αγγεία από το Τορόντο του Καναδά. Από τις 20/12 η έκθεση «Ένδυμα ψυχής» παρουσιάζει ενδυμασίες και τοπικές φορεσιές του 18ου και του 19ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες του Βαγγέλη Κύρη στις οποίες έχει επέμβει κεντώντας τις ο Ανατόλι Γεωργίεφ. Τις γιορτές, όμως, εδώ θα τις ακούσεις κιόλας σε τρεις συναυλίες με κάλαντα και τραγούδια από την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ (22/12 στις 11:00), τις CHÓRES (28/12 στις 11:00) και την Εύξεινο Λέσχη Επισκοπής Νάουσας Νομού Ημαθίας (30/12 στις 11:00).
Στάση Θησείο και Μεταξουργείο
Ενδιαφέρουσες συναντήσεις και στα μικρότερα μουσεία του κέντρου. Στο MOMus Μουσείο Άλεξ Μυλωνά «Η Ελληνικότητα της Χρύσας» (Βαρδέα) ξετυλίγεται μέσα από σχέδια της διάσημης γλύπτριας που αφορούν εμβληματικές συνθέσεις της από τη δεκαετία του 1960, όπως «Οι Πύλες της Times Square» και η «Κλυταιμνήστρα». Στην ίδια γειτονιά, στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής μεταφέρθηκε μόλις η έκθεση «Pott / Pott» (έως 7/1/2023) του The Symptom Projects, με έργα γνωστών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, που παρουσιάστηκε αρχικά στην Άμφισσα. Συντονισμένη στην αφηγηματική «Εσωτερική διαδρομή» του Γιώργου Ιωάννου η Δημοτική Πινακοθήκη στην πλατεία Αυδή.
Βόλτες στις γκαλερί
Πολύ υλικό στο Κολωνάκι: από την ιδιαίτερη πινακοθήκη πορτρέτων του Γιώργου Χατζημιχάλη στην Eleftheria Tseliou Gallery, τη νέα ζωγραφική και γλυπτική δουλειά του Στέργιου Στάμου στη Roma, τη ματιά 25 καλλιτεχνών πάνω στην σχέση ανθρώπων και ζώων στο «Animal tales» στη γκαλερί Ζουμπουλάκη και τα πολύπτυχα ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Αναστασίου στη Citronne ως τα έπιπλα του διάσημου ντιζάινερ Marc Newson στην Gagosian και τα κεραμικά που ζωγράφισε ο Pat Andrea στην Άλμα.
Αυλαία στις 23/12 για τις εκθέσεις των Δημήτρη Γκέτση και Theo Τριανταφυλλίδη στη The Breeder και στις 30/12 για την εγκατάσταση «TeFRa» της Μάρθας Δημητροπούλου και το εκθεσιακό ντεμπούτο της Τζωρτζίνας Καπράλου στην Ιλεάνα Τούντα. Είκοσι καινούργια έργα του καλλιτέχνη της Arte Povera Pier Paolo Calzolari στην Bernier/Eliades (κλειστά 23/12-2/1).
Γυναικεία υπόθεση οι γιορτές στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου που στην έκθεση «Moods & Memories» δείχνει έργα των Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνης Ευσταθίου, Έλενης Μπαγάκη και Uman. Στα «Κύθηρα: το μακρινό και ποθητό ιδεατό» μας προσκαλούν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Στέφανος Ρόκος, Γιάννης Σταθάτος, Γεωργία Τσέρη και Μανώλης Χάρος στην a.antonopoulou.art.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εκθεσιακό πρότζεκ ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σεζόν 2026-2027
66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, περισσότεροι από 1.100 καλλιτέχνες από 22 χώρες και ένα τετραήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, performances, συζητήσεις και δράσεις
Μια μεγάλη έκθεση για τον Νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη που έκανε το σχέδιο, την κινούμενη εικόνα και το θέατρο έναν ενιαίο χώρο αφήγησης
Οι γυναίκες στην Κύπρο πλέκουν εδώ και δέκα χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης πέρα από σύνορα, κοινότητες και γλώσσες
Η ανθρώπινη μορφή και η κίνηση ως συναίσθημα και εσωτερικός διάλογος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η διεθνής έκθεση «Ιούλιος Βερν 200: Η Συναρπαστική Εμπειρία» κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ο Κώστας Πράπογλου επιμελείται την ομαδική έκθεση που απλώνεται σε 4 διαφορετικούς χώρους
Η έκθεση Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παίρνει παράταση
Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται
Ένας νέος θεσμός πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αποκέντρωσης γεννιέται στις Κυκλάδες, στη Νάξο
Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» συγκεντρώνει στην Πάρο καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με μια εικαστική διαδρομή τριών δεκαετιών, από την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα» μέχρι το t.k. place Art Gallery
Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου
Μια συζήτηση για το graffiti αλλά κυρίως για τη μνήμη μια πόλης που δεν καταγράφεται πάντα στα επίσημα αρχεία της
Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,
Ο επιμελητής μάς συστήνει τα έργα της συλλογής του
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.