- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«The wrestlers»: Οι παλαιστές του Louis Barthélemy στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο 34χρονος Γάλλος εικαστικός και ντιζάινερ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα τη νέα σειρά με ταπισερί που εμπνεύστηκε από παλαιστές στην Σενεγάλη
Louis Barthélemy: Η έκθεση «The wrestlers» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη από τις 8 Σεπτεμβρίου 2022
Το 2020, λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας, βρέθηκε στη Σενεγάλη κι έγινε μάρτυρας των αρχαίων τελετουργικών πάλης που διασώζονται μέχρι τις μέρες μας. Παρακολουθώντας τους αγώνες καθισμένος στην άμμο, γοητεύτηκε από τους παλαιστές και τις κινήσεις τους, που συνόδευε με το τραγούδι της μια γυναικεία χορωδία, κι έτσι παρέμεινε και παρακολούθησε τις προπονήσεις μίας εκ των ομάδων. «Αυτές οι στιγμές που πέρασα μαζί τους μου επέτρεψαν να κατανοήσω καλύτερα την κατάστασή τους, τις φιλοδοξίες τους και τον κόσμο στον οποίο εξελίσσονται. Ένα σύμπαν βουτηγμένο στην ιερότητα, το μεγαλείο, τον σεβασμό για τους προγόνους και τις δυνάμεις της φύσης» έχει δηλώσει ο Λουί Μπαρτελεμί. Ήταν αυτό το βίωμα αλλά και τα απλικέ πετάσματα του βασιλείου της Δαχομέης από τους 18ο και 19ο αιώνες με σκηνές σφοδρών μονομαχιών ανάμεσα σε ανθρώπους και τρομερά ζώα τις οποίες είδε στο Ντακάρ που γέννησαν την επιθυμία στον Γάλλο καλλιτέχνη να ανασυνθέσει τη χορογραφία των αντιμαχόμενων σωμάτων σε μια σειρά από πολύχρωμες ταπισερί. Αφαιρετικές εικονογραφήσεις που θα δούλευε με τα κερωμένα και βαμμένα στο χέρι υφάσματα bazin με τη βοήθεια Αιγύπτιων ειδικών της τεχνικής Khayamiya και στόχο να εκφράσει χρωματικά αυτή τη φλογερή διαμάχη, την απογοήτευση των ηττημένων και τη δόξα των νικητών, «την πανταχού παρούσα δυαδικότητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τη ζωή και τον θάνατο, την κυριαρχία και την παράδοση που ενσαρκώνουν αυτοί οι άντρες».
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του εικαστικού κόσμου τα τελευταία χρόνια, το ύφασμα αποτελεί σημείο αναφοράς στη δουλειά του 34χρονου γνωστού εικαστικού και ντιζάινερ, ο οποίος παράλληλα με τις σπουδές του στο Central Saint Martins εργάστηκε ως σχεδιαστής μαντηλιών στον Dior και κατόπιν στους οίκους Salvatore Ferragamo και Gucci. Ταξιδεύοντας και ζώντας κατά διαστήματα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή (το Μαρακές και το Κάιρο), σταδιακά το ενδιαφέρον του κέντρισαν η διατήρηση και η αναγέννηση παραδοσιακών χειροτεχνικών πρακτικών που απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση. Ο ίδιος βλέπει στα έργα του το μέσο για να αναδείξει «την συμπόρευση διαφορετικών πολιτισμών, ενώ δίνουν και τη δυνατότητα να προβληθεί το σπουδαίο έργο ειδικευμένων τεχνιτών που ακολουθούν και εκσυγχρονίζουν τις παραδοσιακές τεχνικές».
Με τίτλο «The Wrestlers» (Παλαιστές) η νέα δουλειά του συναντά για πρώτη φορά το κοινό στην Αθήνα, στην γκαλερί Ζουμπουλάκη στην πλατεία Κολωνακίου, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Musée Théodore Monod d’art africain στο Ντακάρ.
Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.
INFO:
Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εγκαίνια: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 18:00-21:00
Μέχρι 1 Οκτωβρίου, Τρ. Πέμ. & Παρ. 11:00-20:00, Τετ. & Σάβ. 11:00-15:00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.