Εικαστικα

Ανοίγει το Μουσείο Σερίφου στο παλιό Ξενία

Θα φιλοξενεί την Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου και την περιοδική εικαστική έκθεση «Περσέας- Από τη Σέριφο στα άστρα»

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περσεύς Μουσείο Σερίφου
Από την έκθεση στον ιστορικό ξενώνα Περσεύς στη Σέριφο

Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου στον ιστορικό ξενώνα «Περσεύς»

Χαρακτηριστικό τοπόσημο στην παραλία του Αυλόμωνα στο Λιβάδι της Σερίφου, το κτήριο Περσεύς, έργο του αρχιτέκτονα Φίλιππου Βώκου του 1962-63 και τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τη χαρακτηριστική τυπολογία των Ξενία, έστεκε για χρόνια παροπλισμένο. Φέτος ξαναζωντανεύει φιλοξενώντας στα δωμάτιά του "ενοίκους" από άλλες εποχές ή και με εικαστική υπογραφή. Έχοντας μερικώς παραχωρηθεί από το Δήμο Σερίφου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εκδύεται το ένδυμα του ξενώνα για να φορέσει αυτό του μουσείου.
 
Ο ιστορικός ξενώνας "Περσεύς" στη Σέριφο
Ο ιστορικός ξενώνας "Περσεύς" στη Σέριφο
 
«Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά, βάσει της έννοιας της «έκδυσης»/«ένδυσης», η οποία, πέραν της αλλαγής χρήσης, αναφέρεται και στην αρχιτεκτονική μετα-μόρφωση που προϋποθέτει η ανακαίνιση, προς ανάδειξη των συνθετικών αρχών και των στοιχείων του ιστορικού κτηρίου, υπό το πρίσμα της νέας του χρήσης» σημειώνεται από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων. 
 
Όσο λοιπόν ο χώρος προετοιμάζεται, δυο εκθέσεις με αρχαία και σύγχρονα έργα έρχονται να καταλάβουν τα δωμάτιά του στην ακροθαλασσιά  στοχεύοντας στην ανάδειξη του της μετατροπής του ιστορικού τουριστικού καταλύματος σε μουσείο. Ο μύθος του Περσέα προσφέρει το νήμα της αφήγησης, την αφορμή για περιήγηση στο χώρο και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κτηρίου και των δύο διακριτών εκθέσεων που φιλοξενεί: της Αρχαιολογικής Συλλογής Σερίφου και της περιοδικής έκθεσης έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με τίτλο «Περσέας- Από τη Σέριφο στα άστρα».
 
Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου
Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου επαναλειτουργεί στον ιστορικό ξενώνα "Περσεύς"
 
Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου παρουσιάζεται ξανά στο κοινό μετά από ένα έτος στο νέο της κέλυφος. Απαρτίζεται κυρίως από τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, αγαλμάτων και ανδριάντων καθώς και ανάγλυφων επιτύμβιων στηλών που χρονολογούνται από την ύστερη Κλασική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο και αφηγούνται ιστορίες από το μακραίωνο παρελθόν της νήσου. Πρόκειται για διάσπαρτα ευρήματα από την Χώρα, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Σερίφου. Διακριτή ενότητα αποτελούν ευρήματα από το έργο της αποκατάστασης του Ασπρόπυργου στα Μαύρα Βολάδια (έργο ΕΣΠΑ 2007-2013),σήμερα επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Εκτίθενται αγγεία, κυρίως πίθοι  ύστερης κλασικής περιόδου και αμφορείς εργαστηρίων του Αιγαίου (Θάσος, Κρήτη) από αποθέτη της ύστερης αρχαιότητας (4ος-7ος αι.) δίπλα στον πύργο.
 
Η σύγχρονη έκθεση, με τον τίτλο «Περσέας: από τη Σέριφο στα άστρα» σε επιμέλεια του Γιώργου Γεωργακόπουλου, περιλαμβάνει τέσσερα επιτοίχια έργα-τυπώματα από καλλιτέχνες της cheapart (Φιόνας Μουζακίτη, Νίκου Γιαβρόπουλου, Φωτεινής Καπίρη και Πηνελόπης Μασούρη), που εμπνέονται από τον σχετικό μύθο και μια ηχητική εγκατάσταση του Νίκου Σταυρόπουλου, με αναφορές σε μουσικές και ήχους της λειτουργίας του κτηρίου ως ξενοδοχείου.  
 
Το κτήριο «Περσεύς» με τη νέα του χρήση και την διττή περιοδική έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη την Κυριακή 03.07.2022, ώρα 17.30.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από τη Δευτέρα 04.07.2022
 

INFO:
Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου & έκθεση «Περσέας- Από τη Σέριφο στα άστρα»
Περσεύς Μουσείον Σερίφου
Λιβάδι Σερίφου, παραλία Αυλόμωνα
Ωράριο επίσκεψης: Δευτέρα, Τετάρτη - Κυριακή 08:30 – 16:00, Παρασκευή | 14:00 – 22:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ