- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η ατζέντα των συναντήσεων της Λίνας Μενδώνη στην Αυστραλία
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και η προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο επίκεντρο των συναντήσεων της υπουργού Πολιτισμού
ΥΠΠΟΑ: οι συναντήσεις της Λίνας Μενδώνη στην Αυστραλία
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα βρέθηκε για ακόμα μια μέρα στο επίκεντρο των συναντήσεων της Λίνας Μενδώνη στην Αυστραλία. Μετά τις επαφές που είχε με τον David Hill και τον George Vardas, πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο αντίστοιχα της Australian Parthenon Association, και με τον Emmanuel Comino της International Organising Committee - Australia for the Restitution of the Parthenon Marbles εν όψει και της επικείμενης συνάντησης των ανά τον κόσμο Εθνικών Επιτροπών, τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Αθήνα, για τον συντονισμό τους σε κοινές δράσεις πίεσης προς τη βρετανική πλευρά, η υπουργός Πολιτισμού συνάντησε στο Σίδνεϊ και τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Επικοινωνιών, Αστικών Υποδομών και Τεχνών Paul Fletcher.
Η Αυστραλία και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αυστραλιανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της UNESCO, σημειώνοντας πως για την χώρα του αποτελεί προτεραιότητα η προστασία των έργων τέχνης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστραλίας και ειδικά της τέχνης των Αβορίγινων, τεχνουργήματα της οποίας, συχνά αποτελούν αντικείμενο παράνομης διακίνησης σε όλο τον κόσμο.
Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Fletcher για τους πρόσφατους επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων, ενώ συζητήθηκε και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επί του θέματος. Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών ετέθη και το θέμα της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού και η σημασία του τομέα για την οικονομία, ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας και κυρίως για τις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στα σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου με τα οποία μπορεί να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αντικείμενο προς όφελος της προβολής και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για τη σταθερή τους στήριξη στην Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα διαβεβαίωσαν την υπουργό και οι ομογενείς βουλευτές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σοφία Κώτση, Σταύρος Καμπερογιάννης και Παναγιώτης Πούλος. Η Λίνα Μενδώνη τους ενημέρωσε σχετικά με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, ιδίως για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και για τα έργα του πολιτισμού, που χρηματοδοτούνται από το Ταμεἰο Ανάκαμψης.
Οι συναντήσεις της Λίνας Μενδώνη με την ομογένεια στην Αυστραλία
Από το πρόγραμμα της υπουργού στην Αυστραλία δεν έλειψαν οι επαφές με τις ομογενειακές κοινότητες κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν ως προς την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η δημιουργία, στην Καμπέρα, Μουσείου Ακριβών Αντιγράφων από έργα που εκτίθενται στα ελληνικά μουσεία, από την αρχαιότητα μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους, η αναβάθμιση του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ με καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα από την Ελλάδα, η στήριξη του αρχαιότερου εκτός Ελλάδος παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ όπως και των δραστηριοτήτων της Έδρας Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, του μοναδικού τμήματος από τα επτά που λειτουργούσαν στην ανώτατη εκπαίδευση της Αυστραλίας. Η Λίνα Μενδώνη συμφώνησε το ΥΠΠΟΑ να στηρίξει τις δραστηριότητες του Τμήματος με αποστολή εκδόσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και προσκλήσεις συγγραφέων και καλλιτεχνών, προκειμένου να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο πλαίσιο σεμιναριακών μαθημάτων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.