Εικαστικα

Το Αρχείο Φυγής κατεβάζει αυλαία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Τέσσερις καλλιτέχνες και μια ερευνήτρια προφορικής ιστορίας προσεγγίζουν την έννοια του αρχείου μέσα από πρακτικές συλλογικής ανάγνωσης και δημιουργώντας έργα τέχνης

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρχείο Φυγής
το «Archiv der Flucht [Αρχείο Φυγής]» στο Ινστιτούτο Γκαίτε © Βαγγέλης Πατσιαλός

Αρχείο Φυγής: η τέχνη συναντά την προφορική ιστορία και τη μνήμη στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Μια ομάδα, που αποτελείται από τέσσερις καλλιτέχνες διαφορετικών καταγωγών και μιας ερευνήτριας προφορικής ιστορίας, προσεγγίζει το αρχείο μέσα από πρακτικές συλλογικής ανάγνωσης, παράγει έργα τέχνης μέσω της συνάντησης των επιθυμιών τους με εργαλεία ερμηνείας των προφορικών μαρτυριών γύρω από τη μνήμη, τις σχέσεις αφηγητή, ερευνητή, υποκείμενου και κοινού και του δημόσιου χώρου που σχηματίζεται από τις εξιστορήσεις και την θέαση τους.

«Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμού από το νότο» στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Η εκδήλωση (περφόρμανς και συζήτηση) με τίτλο «Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμού από το νότο» έρχεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 31 Ιανουαρίου 2022 για να κλείσει τις δράσεις του online έργου προφορικής ιστορίας Αρχείο φυγής [Archiv der Flucht]. Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

Η Μαριλένα Κουκούλη, η οποία είναι ερευνήτρια προφορικής ιστορίας και πολιτιστική διαχειρίστρια με έδρα την Αθήνα. Είναι προσανατολισμένη στη δημόσια ιστορία και ιδιαίτερα σε έργα που ενδυναμώνουν περιθωριοποιημένα και αποσιωπημένα υποκείμενα της ιστορίας.

Ο Faisal Κhodsuz, καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα. Ψάχνει να βρει το νόημα της ζωής σε όλα και στο τίποτα και να το μεταφράσει στη γλώσσα της αγάπης που είναι η τέχνη.

O Gervasio Muchanga από τη Μοζαμβίκη, μουσικός, φοιτητής νομικής και
επιχειρηματίας. Αναζητά έναν καλύτερο κόσμο για τους «μη έχοντες φωνή» ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Θοδωρής Προδρομίδης, εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης με έδρα την Αττική. Ανυπομονεί να περάσει σε μια νέα και μη κανονικοποιημένη εποχή μετά την πανδημία. Τα αγαπημένα του χρώματα είναι οι αποχρώσεις του μωβ.

Ο Αιντίμ Τζοιμάλ, ο οποίος κατάγεται από το Μπαγκλαντές και ενηλικιώθηκε στην Αθήνα. Δουλεύει ως διερμηνέας και παίζει στο θέατρο. Του αρέσει να πηγαίνει βόλτες στην πόλη και το χρώμα κίτρινο.

Τι είναι το Αρχείο Φυγής

Το Archiv der Flucht  [Αρχείο Φυγής] είναι ένα online αρχείο με τη μορφή μιας βιβλιοθήκης οπτικοακουστικού υλικού που συγκεντρώνει κινηματογραφημένες συνεντεύξεις 42 ανθρώπων, οι οποίοι ήρθαν στη Γερμανία μεταξύ 1945 και 2016. Οι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριές του προέρχονται από 28 χώρες καταγωγής της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής και της Ανατολικής Ασίας και αφηγούνται τις ιστορίες φυγής τους σε εννέα γλώσσες. Οι ιστορίες αυτές καλύπτουν ποικίλα κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα, θρησκεύματα, σεξουαλικούς προσανατολισμούς και κοινωνικές τάξεις. Τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις, οι συνεντευξιαζόμενοι και συνεντευξιαζόμενες ήταν μεταξύ 19 και 87 ετών. Οι συνεντεύξεις διαρκούν από μία έως έξι ώρες. 

Το πρόγραμμα RO(U)T_E_S (ROUTES/ROOTS)

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου «Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμού από το Νότο», θα γίνει και η παρουσίαση του βιωματικού προγράμματος RO(U)T_E_S (ROUTES/ROOTS). Σκοπός του είναι η εξερεύνηση της αόρατης πλευράς της πόλης, όλα όσα είναι μπροστά μας αλλά δεν τα παρατηρούμε. Ποιες είναι οι αφηγήσεις των ανθρώπων που μόλις φτάνουν στην πόλη από μια άλλη χώρα; Ποιες είναι οι δυσκολίες που βιώνει ένα άτομο έχοντας φθάσει μόλις σε μια πόλη και μια χώρα τη γλώσσα της οποίας δεν μιλά; Tι διαδρομές ακολουθεί για να βρει τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες; Πόσα φιλικά είναι τα ΜΜΜ σε ένα αλλόφωνο άτομο; Ποια η έννοια της διαδρομής και της περιπλάνησης στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πλαίσιο;

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Κοιν.ΣΕ.π απ’Ουσία.


INFO:
Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμού από το νότο
Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, 19:30
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Είσοδος ελεύθερη
Η είσοδος θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Συνιστάται η διενέργεια self
-test την ημέρα της εκδήλωσης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ