- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δωρεά από το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή σε δημόσιες βιβλιοθήκες
Εκδόσεις για τους Ματίς, Σαγκάλ, Μπαλτίς, Τζιακομέτι, Κλέε, ντε Κίρικο, Πικάσο, Ροντέν κ.ά. πρωτοπόρους καλλιτέχνες σε 45 βιβλιοθήκες, από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: Δώρισε 2.300 βιβλία τέχνης σε δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.
Λεπτομερείς εκδόσεις αφιερωμένες σε ξένους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στον 19ο και τον 20ό αιώνα, όπως οι Matisse, Kandinsky, Balthus, Giacometti, Klee, Chagall, de Chirico, Rodin, Picasso, Braque, Miró, Toulouse-Lautrec, Moore και Delvaux καθώς και διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Μπουζιάνης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Μόραλης και Τέτσης ταξίδεψαν μέσα στον Δεκέμβριο από την Κρήτη έως τη Βόρειο Ελλάδα και από τα Ιόνια νησιά έως τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για μια δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή σε 45 δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρaς με εκδόσεις που προέρχονται από εκθέσεις που έχει διοργανώσει από το 1990 έως σήμερα.
Η δωρεά εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωφελών δράσεων του Ιδρύματος και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, προγραμματίζεται να ενισχυθούν και βιβλιοθήκες που βρίσκονται στην Αττική.
Η δράση υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας ταχυμεταφοράς ACS, η οποία ανέλαβε την αποστολή των βιβλίων.
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: οι στόχοι και η δράση του
Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με κύριο σκοπό τη λειτουργία των μουσείων του στην Αθήνα και στην Άνδρο, καθώς και την προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα σχεδιάστηκε για να στεγάσει τα έργα της συλλογής του, στην οποία περιλαμβάνονται σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Cézanne, van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Kandinsky, Miró, Giacometti, Balthus, καθώς και έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης, Takis, Chryssa, Στάμος κ.α.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
«Σημείο Κάλλας»: Σπάνιο αρχειακό υλικό και βιντεοεγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου
Εγκαινιάζονται ταυτόχρονα στις 11 Ιουνίου
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.