- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μυστράς: Εγκρίθηκε η μελέτη για το παλάτι των Δεσποτών
Μενδώνη: «Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ο επισκέπτης θα βιώνει τη βυζαντινή καθημερινότητα, από τη ζωή των αυτοκρατόρων μέχρι την αμφίεση και τη διατροφή της περιόδου». Η έκθεση αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2023
Μυστράς: Εγκρίθηκε η ανάδειξη του Παλατιού των Δεσποτών από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ
Τη μουσειογραφική μελέτη για την ανάδειξη - εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά, με προϋπολογισμό 1,35 εκατ. ευρώ, ενέκρινε ομόφωνα χθες το Συμβούλιο Μουσείων.
Χώρος ενταγμένος στον κατάλογο της UNESCO, ο Μυστράς υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά κέντρα της Πελοποννήσου και ενσωματώνει πλήθος στοιχείων του υλικού πολιτισμού των ύστερων βυζαντινών χρόνων και της τουρκοκρατίας. Την καθημερινή ζωή σ’ αυτό το εξαιρετικό μνημειακό σύνολο προσδοκά να αναδείξει με εύγλωττο για το κοινό τρόπο η εκθεσιακή περιήγηση που σχεδιάζεται.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά τη σχετική απόφαση η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Ο επισκέπτης, μέσα από τη μοναδική εμπειρία θέασης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, θα βιώνει τη βυζαντινή καθημερινότητα: Από τη ζωή των αυτοκρατόρων και τη σχέση τους με τους δεσπότες, μέχρι και την αμφίεση και τη διατροφή της περιόδου. Ο επισκέπτης καλείται, με εύληπτο τρόπο, να κατανοήσει και να προσεγγίσει τις εκφάνσεις της τελευταίας βυζαντινής περιόδου».
Το πρόγραμμα των παρεμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συνολική ανάδειξη και προστασία της καστροπολιτείας του Μυστρά περιλαμβάνει εργασίες για τη βελτίωση και επέκταση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου των λίθινων στοιχείων των ναών του Αγίου Δημητρίου, της Παντάνασσας και της Ευαγγελίστριας, προϋπολογισμού σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Όπως σημείωσε η επικεφαλής του ΥΠΠΟΑ: «Για την συνολική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου, ο Μυστράς έχει περιληφθεί στο ενταγμένο έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην παρακολούθηση, ψηφιοποίηση, και στον συστηματικό έλεγχο των επιπτώσεων στον αρχαιολογικό χώρο».
Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για το έργο «Ανάδειξη – Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά», είναι ενταγμένες στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-20120. Προβλέπουν τη διαμόρφωση των επισκέψιμων χώρων του Παλατιού των Δεσποτών. Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, εξειδικευμένου εσωτερικού φωτισμού, αναδεικνύονται οι διάφορες όψεις και χρήσεις του συγκροτήματος. Παράλληλα, διασφαλίζεται η προστασία του μνημείου.
Το έργο διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Αφορά στη λειτουργική ολοκλήρωση του συγκροτήματος του Παλατιού (οικοδομικές εργασίες, φωτισμός, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου), στην εξασφάλιση προσβασιμότητας και τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (κατασκευή χώρων υγιεινής, διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης γενικού κοινού και ΑμεΑ) και στο εκθεσιακό πρόγραμμα που προσβλέπει στην εμπειρία των επισκεπτών. Υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.