Εικαστικα

Θεσσαλονίκη: To γλυπτό «Meteoron» μπήκε απέναντι από το δημαρχείο

Καρέ καρέ η τοποθέτησή του - Δείτε το βίντεο - Τι δήλωσαν Κωστής Γεωργίου και Κωνσταντίνος Ζέρβας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γλυπτό «Meteoron» στη Θεσσαλονίκη - Έργο του Κωστή Γεωργίου
Το γλυπτό «Meteoron» στη Θεσσαλονίκη - Έργο του Κωστή Γεωργίου © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το γλυπτό «Meteoron», του Κωστή Γεωργίου, τοποθετήθηκε πάνω σε ειδική μαρμάρινη βάση απέναντι από το δημαρχείο στη Θεσσαλονίκη.

To γλυπτό «Meteoron» του Κωστή Γεωργίου υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη. Το έργο του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη τοποθετήθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, το πρωί.

Η τοποθέτηση του έγινε στον χώρο πρασίνου απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του γνωστού καλλιτέχνη, του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και στελεχών της διοίκησης του δήμου. Για το έργο αυτό είχε προηγηθεί σχετική δωρεά προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης από το «Κτήμα Γεροβασιλείου Α.Ε.».

Ο Κωστής Γεωργίου είχε δημιουργήσει τον Phylax, το κόκκινο γλυπτό στο Παλαιό Φάληρο που είχε μπει στο στόχαστρο βανδάλων τον Ιανουάριο του 2018. Το «Meteoron» στη Θεσσαλονίκη είναι μια γλυπτική σύνθεση, η οποία αποτελείται από 12 μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας. Οι μορφές αναπτύσσονται και περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακόρυφου άξονα, ενώ μεταξύ τους παρεμβάλλονται σωλήνες, που μαζί με τις μορφές συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το έργο τοποθετήθηκε πάνω σε μαρμάρινη βάση, σε σχέδιο του ίδιου του γλύπτη. Οι διαστάσεις του γλυπτού στην πλήρη ανάπτυξή του είναι: 1.40 × 1.40 μέτρα (μήκος - πλάτος) και το τελικό του ύψος μαζί με τη βάση φθάνει τα 11 μέτρα. Δείτε το βίντεο που δημοσιεύει το GR Times από την τοποθέτηση του γλυπτού απέναντι από το δημαρχείο στη Θεσσαλονίκη.

Τοποθετήθηκε το "Meteoron" στη Θεσσαλονίκη - GRTimes.gr

Κωστής Γεωργίου: «Το "Meteoron" είναι ένα κομμάτι που ανήκει στη Θεσσαλονίκη»

«Το έργο αυτό είναι μια σύνθεση που από μικρός θα ήθελα να υπάρχει στον τόπο που γεννήθηκα. Η καρδιά μου και η ψυχή μου είναι πάντα εδώ», ανέφερε ο Κωστής Γεωργίου για το «Meteoron».

Και πρόσθεσε: «Έγινε με την αγάπη στις τέχνες που διαθέτει ο δήμαρχος και με τη βούληση που έχει να φτιάξει καλύτερο τον τόπο και με ευγενική χορηγία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου».

«Το έργο υπάρχει πια, είναι ένα κομμάτι που ανήκει στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω η συμπατριώτες μου να το αγαπήσουν όσο το αγαπώ και εγώ και ελπίζω να γίνει ένα τοπόσημο στην πόλη που ο κόσμος θα το έχει και θα το απολαμβάνει» κατέληξε ο γνωστός καλλιτέχνης.

Αναφερόμενος για τον συμβολισμό του έργου εξήγησε ότι ο καθένας έχει έναν δικό του κώδικα ζωής και είναι εκείνος ο οποίος καθορίζει την οπτική προσέγγιση του έργου. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια στιγμή της ζωής που εκεί μέσα υφίστανται, η φιλία, η αλληλεγγύη και η συνεργασία» σημείωσε.

Δήλωση Κωστή Γεωργίου - GRTimes.gr

Κωνσταντίνος Ζέρβας για γλυπτό «Meteoron» στη Θεσσαλονίκη - Τι δήλωσε

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα καινούργιο τοπόσημο και για αυτό χαίρομαι πάρα πολύ».

Και συμπλήρωσε: Ο Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην πόλη του και μας χαρίζει ένα σημαντικό δημιούργημα του. Αυτό που συζητούσαμε χρόνια σήμερα παίρνει σάρκα και οστά και σε αυτό το σημείο της πόλης μας τοποθετείται ένα σημαντικό έργο που συμβολίζει πολλά πράγματα».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε τόσο τον καλλιτέχνη όσο και τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου για τη δωρεά. «Από σήμερα η πόλη θα έχει έναν ακόμα προορισμό, έναν ακόμα λόγο επίσκεψης, ακόμα μια ωραία φωτογραφία για όσους έρχονται στην πόλη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την καλύτερη ανάδειξη και προβολή του «Meteoron», το γλυπτό θα έχει τις επόμενες ημέρες τον κατάλληλο φωτισμό.

Δήλωση Κωνσταντίνου Ζέρβα - GRTimes.gr

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ