Ισπανία: Συμφωνία για να μείνουν 400 έργα τέχνης στη χώρα
Η αξία της συλλογής έχει αποτιμηθεί σε περίπου 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ
Συμφωνία του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας με συλλέκτρια έργων τέχνης για να παραμείνουν 400 έργα στη χώρα.
H συλλέκτρια έργων τέχνης Carmen Cervera Thyssen-Bornemisza προχώρησε σε συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, προκειμένου η σημαντικότατη συλλογή της περίπου 400 έργων τέχνης να παραμείνει στη χώρα για τα επόμενα 15 χρόνια.
Η αξία της συλλογής έχει αποτιμηθεί σε περίπου 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, περιλαμβάνονται έργα του Μπρίγκελ του Γηραιότερου, του Βαν Γκογκ, του Ροντέν και του Γκογκέν μεταξύ πολλών άλλων. Προσωρινά, θα παραμείνει στο σπουδαίο Museo Nacional Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης, όπου από το 1999 φιλοξενείται ως δάνειο.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, José Manuel Rodríguez Uribes, ήρθε προσφάτως σε συμφωνία με τη βαρώνη Carmen Thyssen-Bornemisza de Kászo (όπως είναι το πλήρες όνομά της). Η τύχη της πολύτιμης συλλογής ήταν αβέβαιη από τον Ιανουάριο του 2017, όταν έληξε η προηγούμενη συμφωνία δανεισμού. Δεδομένου του ότι τα μουσεία έκλειναν τις θύρες τους στο κοινό λόγω της πανδημίας, δεν ήταν σαφές κατά πόσον η ισπανική κυβέρνηση θα εξασφάλιζε τα απαραίτητα χρηματικά ποσά για επέκταση της συμφωνίας. Η καινούργια συμφωνία επιτρέπει να παραμείνει η συλλογή ως δάνειο προς το ισπανικό κράτος για 15 χρόνια, μετά την παρέλευση των οποίων το ισπανικό κράτος θα έχει δικαίωμα να την αγοράσει (η Cervera είχε ήδη δώσει αυτό το δικαίωμα στο ισπανικό κράτος το 2010). Για τον δανεισμό της συλλογής θα καταβάλλεται στη βαρώνη το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Επιπλέον, η συμφωνία διασφαλίζει την επιστροφή στο μουσείο του πίνακα του 1892 «Mata Mua» του Γκογκέν, ο οποίος αγνοείτο από το 2019 όταν αφαιρέθηκε από εκεί με άδεια εξαγωγής του από τη χώρα (έντονες ήταν οι υποψίες ότι επρόκειτο να πωληθεί).
Να σημειωθεί ότι τα περίπου 400 έργα τέχνης της συλλογής της Carmen Cervera θα εκτεθούν στο μουσείο, μέσα στο δουκικό μέγαρο Palacio de Villahermosa, μαζί με τα περίπου 755 έργα της προσωπικής συλλογής του εκλιπόντος συζύγου της βαρώνης, του βιομηχάνου Heinrich von Thyssen-Bornemisza (τη συλλογή αυτή είχε αποκτήσει το ισπανικό κράτος το 1993).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.