- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο: Ανοίγει με νέα έκθεση και έργα
«Δέηση», η καινούρια έκθεση του Μουσείου διαθέσιμη για το κοινό
Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο άνοιξε και πάλι από την 1η Ιουλίου με την έκθεση «Δέηση».
Με πηγή έμπνευσης το δέντρο και τις μορφές του ανοίγει και πάλι το Δημοτικό Ίδρυμα Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο, με νέα έκθεση με τίτλο «Δέηση». Ο Κώστας Τσόκλης γράφει ότι μετά από μια αποκάλυψη το δέντρο έγινε οδηγός σκέψης και ευαισθησίας του, καθώς η μεταβαλλόμενη εικόνα του έσπασε και φανέρωσε τη συγκεκριμένη και διαρκή του αλήθεια, το ξύλο. Επισημαίνει ότι θαυμάζει την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο αντικείμενο, την ύλη και τη φύση, και προσπαθεί να συμπεριλάβει στην τελευταία του δουλειά την εικόνα, την πηγή της εικόνας και τη χρησιμοποίηση της πηγής.
Φέτος στο Μουσείο παρουσιάζονται από τα πρόσφατα έργα του, μέχρι τον καταπλακωμένο κορμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την «Τεράστια νεκρή φύση» και το «Υπόγειο Πάρκο» στον σταθμό «Εθνική Άμυνα» του Μετρό της Αθήνας. Ο Κώστας Τσόκλης θέτει το κοινό αντιμέτωπο με την καταστροφή της φύσης αλλά και την ομορφιά της, καλώντας το θεατή να δει πέρα πέρα από την εικόνα. Οι πραγματικές συνθήκες ζωγραφικής σε συνδυασμό με τα ψευδαισθησιακά στοιχεία προκαλούν έντονα συναισθήματα στους θεατές. Ο Κώστας Τσόκλης, ως ένδειξη σεβασμού της φυσικής ακεραιότητας των αντικειμένων, αφήνει τα στοιχεία να ξεπεράσουν τα όρια του πίνακα, ενώνοντας με αυτό τον τρόπο το ζωγραφικό με το φυσικό χώρο.
Οι αίθουσες του Μουσείου φέτος πλημμυρίζουν φυσικά υλικά, όπως κλαδιά, ξύλα μετασχηματισμένα σε κορμούς δέντρων και χαρτιά- φύλλα ως άνθη, που συνοδεύουν τα έργα που δημιούργησε αυτή τη χρονιά, κάτω από την πίεση των δυσάρεστων γεγονότων.
Στην πρώτη αίθουσα καθηλώνεσαι από την επιβλητικότητα 12 μορφών, την ίδια στιγμή παρατηρώντας το δέντρο στον καθρέφτη, με τον οποίο ενώνει και πάλι το φυσικό με το φανταστικό χώρο, θέτοντας το θεατή στην αναζήτηση της τοποθέτησης του μέσα στο περιβάλλον και σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού, οδηγώντας τον σε πιο πνευματικές διαδικασίες, όπως τη Δέηση, που με τη σειρά της θα τον οδηγήσει στην κάθαρση.
Στην δεύτερη αίθουσα εκτίθενται έργα από τη συλλογή του Μουσείου που ανήκουν στον καλλιτέχνη, με την ίδια θεματολογία καταστροφής της φύσης. Στην επάνω αίθουσα παρουσιάζεται μια σειρά σχεδίων με τίτλο «Διαδρομή», στην οποία ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη σχέση του με την τέχνη σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής του πορείας, αναλύοντας το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί απέναντι στην σύγχρονη τέχνη και τον τρόπο που το διαχειρίστηκε στο πέρασμα του χρόνου.
Πληροφορίες
Ώρες λειτουργίας
Από την 1η Ιουλίου 2020: Καθημερινά 10.00 - 14.00 & 18.00 - 21.00 / Τρίτη κλειστά
Από την 1η Σεπτεμβρίου: Καθημερινά 10.00 - 18.00 / Τρίτη κλειστά
Δημοτικό Ίδρυμα Μουσείο Κώστα Τσόκλη
Τηλ.: 22830 51009
Κάμπος, Τήνου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.