- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Δύο εικαστικοί που αξίζουν την προσοχή μας
Η Κυριακή Μαυρογεώργη στην Αθήνα κι ο Βασίλης Καρακατσάνης στην Λεμεσό, με εκθέσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες
Η Κυριακή Μαυρογεώργη και ο Βασίλης Καρακατσάνης παρουσιάζουν τις εκθέσεις τους σε Αθήνα και Λεμεσό αντίστοιχα.
Τα έργα της Κυριακής Μαυρογεώργη είναι πραγματικά σαν να ξεφοντάρουν μέσα από όνειρα – η έκθεσή της που ξεκινάει τώρα στην ωραιότατη Gallery Genesis έχει τίτλο «The shape of dreams», και πέφτει πάρα πολύ μέσα: περίεργα ζωάκια που θα μπορούσαν να είναι Μονόκεροι αλλά τελικά δεν είναι, κούκλες που έχουνε ξεφύγει από κινηματογραφικές οθόνες, σχήματα που από μακριά μοιάζουν με κάτι κι από κοντά με κάτι άλλο, τρισδιάστατες εικόνες με συννεφάκια στην άκρη τους.
Μπορεί να κοιμάσαι ακόμα ή μπορεί και όχι, μπορεί να έχεις πάρει της Παναγιάς τα μάτια από χάπες ή να έχεις πολλή φαντασία, δεν είσαι καθόλου βέβαιη τι ακριβώς συμβαίνει. Κάποια από τα έργα της σε σπουκάρουν, κάποια σε σταματάνε απότομα, κάποια σε πάνε σε μια παιδικότητα που δεν ταιριάζει με άλλα (έργα της) – γενικά η έκθεση στην Genesis είναι πολύ, μα πολύ ασυνήθιστη.
Αλλά αυτό κάνει η Τέχνη, σε βγάζει από τα συνηθισμένα, μερικές φορές σε ταρακουνάει κι όλας, αν έχει όρεξη.
Ο αγαπημένος μου εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης, από την άλλη, παρουσιάζει μια σειρά από τα υπέροχα, «αστικά-τοπία» έργα τουτης τελευταίας δεκαετίας στην Λεμεσό, στην οποία δεν έχω πάει αλλά η γκαλερί Morfi δείχνει τέλεια, και η έκθεση ακόμα πιο τέλεια.
Λέω, μπας κι είστε προς τα κει και ενδιαφέρεστε να ρίξετε μια ματιά: τα έργα του είναι ζωηρά, ανάγλυφα σχεδόν, γεμάτα ένταση και (ακούγεται χάλια η έκφραση, ‘τυρί’, αλλά δεν βρίσκω άλλη δυστυχώς…) γεμάτα πάθος το οποίο δεν συμμαζεύεται παρά ξεχειλίζει από τους μουσαμάδες με κόκκινα, χρυσά, κίτρινα κομμάτια πόλης, και ζωής, που δεν κοιμάται ποτέ.
Τα έργα του Βασίλη γενικά μου θυμίζουν τον 25χρονο εαυτό μας, του Βασίλη δηλαδή και τον δικό μου – κάπως έτσι μας βλέπω νέους, σαν ουράνια τόξα. Με δυνατή μουσική μάλιστα, και με βαβούρα ατελείωτη, αλλά χωρίς πολυλογίες.
Ε, αυτά. Δύο εικαστικοί εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους και από όλους τους άλλους, δύο εκθέσεις, που μου άρεσαν και σας τις προτείνω με πολλή όρεξη. Για διαφορετικούς λόγους τον καθένα.
«The shape of dreams», Κυριακή Μαυρογεώργη, 26/9-19/10, Gallery Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι, 211700566
«Sections», Βασίλης Καρακατσάνης, 16/10-28/10, Gallery Morfi, Αγκύρας 84, Λεμεσός, Κύπρος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.