Εικαστικα

Εκλάπη έργο του Banksy - Ήταν αφιερωμένο στα θύματα του Μπατακλάν (εικόνες)

Στο Παρίσι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλάπη έργο του Bansky για τα θύματα του Μπατακλάν
Εκλάπη έργο του Bansky για τα θύματα του Μπατακλάν/©EPA/JULIEN DE ROSA

«Φτερά» έκανε ένα έργο του Banksy, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα θύματα της αιματηρής επίθεσης τζιχαντιστών στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού.

Η «Γυναίκα με μαντίλα που θρηνεί», βρισκόταν σε μια από τις εξόδου κινδύνου του κτιρίου, όπου το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2015 είχαν χάσει τη ζωή τους 90 άνθρωποι, όταν ένοπλοι «μπούκαραν» και άρχισαν να εκτελούν θεατές.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή το Σάββατο. Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες σήκωσαν ολόκληρη την πόρτα και την έβαλαν σε φορτηγάκι. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και την απουσία κόσμου λόγω της προχωρημένης ώρας.

Η «Γυναίκα με μαντίλα που θρηνεί»
Η «Γυναίκα με μαντίλα που θρηνεί»/©EPA/JULIEN DE ROSA

«Μας γεμίζει σήμερα μια αίσθηση βαθιάς αγανάκτησης. Το έργο του Bansky, που ανήκει στους πάντες -Γάλλους, Παριζιάνους, πολίτες του κόσμου- αφαιρέθηκε» επισημαίνεται σε μήνυμα της διεύθυνσης του θεάτρου στο Twitter.

Με τον έντονο κοινωνικό τους χαρακτήρα τα έργα του Bansky έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό αλλά και τη δυσαρέσκεια πολλών. Ορισμένες δημιουργίες του έχουν υποστεί βανδαλισμούς, την ώρα που άλλες προστατεύονται ή έχουν πωληθεί σε δημοπρασία, καθώς αρκετοί συλλέκτες επιθυμούν να τις αποκτήσουν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο μια τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης στη βιομηχανική πόλη Πορτ Τάλμποτ (Ουαλία), πωλήθηκε έναντι 116.000 ευρώ. Απεικονίζει ένα παιδί να ανοίγει ενθουσιασμένο τα χέρια και να βγάζει έξω τη γλώσσα προκειμένου να γευτεί το χιόνι. Μόνο που οι νιφάδες δεν είναι τίποτε άλλο από στάχτες, καθώς ένας κάδος απορριμμάτων στο πίσω μέρος έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Το έργο του Bansky στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας
Το έργο του Bansky στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας/banksy.co.uk

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχε προκληθεί σάλος, όταν το «Κορίτσι με το Μπαλόνι», ένα έργο του αντισυμβατικού καλλιτέχνη... αυτοκαταστράφηκε κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ