- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στο Λονδίνο μπορείς να δεις τα «Greatest Hits» του Banksy
«Girl and Balloon», «Love Is In The Air» και άλλα έργα του από την περίοδο 2002-2008
Τα τελευταία χρόνια οι εκθέσεις έργων του Banksy σε gallery αποτελούν σπάνιο γεγονός, κυρίως λόγω της μη εκπροσώπησής του από κάποιον ατζέντη ή έμπορο τέχνης από το 2008, αλλά και λόγω της αντι-ελιτίστικης φιλοσοφίας του ως καλλιτέχνης του δρόμου. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία έχει περιορίσει την παραγωγή έργων σε λίγες περιπτώσεις που είχαν φιλανθρωπικό σκοπό και σε πωλήσεις σε πάγκους, όπως έκανε στο Central Park το 2013 δίνοντας υπογεγραμμένα έργα του για το ποσό των 60 δολαρίων.
Η στάση του καλλιτέχνη δεν άλλαξε ούτε τώρα, καθώς η έκθεση «Greatest Hits» που πραγματοποιείται στο Λονδίνο και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Αυγούστου, δεν έχει τη δική του επιμέλεια, ούτε άδεια. Η έκθεση πραγματοποιείται από τον Steve Lazarides, τον έμπορο τέχνης δρόμου που υπήρξε φωτογράφος και γκαλερίστας του Banksy από το 1997 έως το 2008. Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, δεν χρειάζεται την άδεια του καλλιτέχνη, καθώς και τα 40 έργα που εκτίθενται στην gallery του στο Mayfair είναι προϊόντα δευτερογενούς αγοράς, τα οποία προέρχονται από διεθνείς ιδιωτικές συλλογές.
Η έκθεση θα απαρτίζεται, όπως δηλώνει και το όνομά της, από τα πιο πετυχημένα έργα του καλλιτέχνη του δρόμου κατά την περίοδο 2002 έως 2008, μεταξύ των οποίων θα βρούμε καμβάδες, ζωγραφιές, γλυπτά και εκτυπώσεις περιορισμένης έκδοσης. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται και «Το Κορίτσι και το Μπαλόνι» (Girl and Balloon), δημιούργημα του Banksy από το 2006, το οποίο το 2017 ψηφίστηκε ως το πιο αγαπημένο έργο τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το πολύ γνωστό «Υπάρχει Αγάπη Στον Αέρα» (Love Is In The Air) με τον άντρα που πετάει λουλούδια αντί για χειροβομβίδα και πρώτη φορά εμφανίστηκε ως γκράφιτι στην Ιερουσαλήμ το 2003.
Αν και ο Steve Lazarides έχει δηλώσει ότι η έκθεση δεν έχει σκοπό να αποκόψει τα έργα από τη σχέση τους με τον δρόμο και ότι κανένα από αυτά δεν τίθεται επισήμως προς πώληση, σύμφωνα με την Art Newspaper, κατά τη διάρκεια του πρώτου εικοσιτετραώρου μετά το άνοιγμα της έκθεσης για τους VIP πουλήθηκαν τρεις πίνακες σε τιμές μεταξύ των 662.000 και των 2.000.000 δολαρίων.
Info: Γκαλερί Lazinc Sackville (29 Sackville Street, Mayfair, Λονδίνο). 12 Ιουλίου - 25 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Σάββατο 10.00-18.00. Την έκθεση επιμελούνται ο Steve Lazarides και ο Wissam Al Mana.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.