- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Χρυσό» έγινε τοπίο του Βαν Γκογκ
Σε δημοπρασία στο Παρίσι - Γιατί ο συγκεκριμένος πίνακας θεωρείται σημαντικός
Ένα τοπίο του Βαν Γκογκ, το οποίο ο καλλιτέχνης ζωγράφισε στην αρχή της καριέρας του, πωλήθηκε σε δημοπρασία αντί 7 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Artcurial.
O πίνακας «Raccommodeuses de filets dans les dunes» (Γυναίκες που επισκευάζουν δίχτυα μέσα στις θίνες) φιλοτεχνήθηκε τον Αύγουστο του 1882 και φέρει όλα τα μοτίβα της χαρακτηριστικής πινελιάς του Ολλανδού ζωγράφου, με τα οποία έφερε τη δική του επανάσταση στη ζωγραφική και ιδιαίτερα στον τρόπο απόδοσης της φόρμας.
Τότε, ο Βαν Γκογκ ήταν 29 ετών. «Είναι το μοναδικό τοπίο του Βαν Γκογκ που φιλοτεχνήθηκε εκείνη την εποχή, δείγμα της επιρροής της ζωγραφικής Σχολής Μπαρμπιζόν και της Σχολής της Χάγης. Η ελαιογραφία φιλοτεχνήθηκε σε εξοχή, κοντά στη Χάγη και χαρακτηρίζεται από πολλή ζωντάνια» δήλωσε ο διευθυντής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης του οίκου δημοπρασιών Μπρυνό Ζομπέρ.
Ο πίνακας κατακυρώθηκε αντί 7.006.000 ευρώ σε Aμερικανό συλλέκτη «που έδωσε μεγάλη μάχη για να το αποκτήσει», σύμφωνα με τον Artcurial. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ένα ποσό περίπου 3-5 εκατ. ευρώ.
Ο οίκος χαρακτήρισε την πώληση αυτή «σπουδαίο γεγονός», καθώς έργα του Ολλανδού ζωγράφου απουσιάζουν από τις δημοπρασίες την τελευταία 20ετία στη Γαλλία, ενώ όλο και λιγότερα έργα του κυκλοφορούν στην αγορά, συγκεκριμένα «όχι περισσότερα από δύο η τρία ετησίως βγαίνουν σε δημοπρασίες ανά τον κόσμο».
Σύμφωνα με την Artcurial, είναι πιθανόν να πρόκειται για ένα «παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τοπίο του Βαν Γκογκ, της ολλανδικής περιόδου, που πωλείται σε δημοπρασία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.