Εικαστικα

Π. Φάληρο: Βάνδαλοι πέταξαν λευκή μπογιά στο γλυπτό «Phylax» (εικόνες, video)

Γιατί προκαλεί αντιδράσεις το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό έργο του Κωστή Γεωργίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
phylax.jpg

Άγνωστοι πέταξαν λευκές μπογιές στο γλυπτό «Phylax» στο Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην τοπική κοινωνία για το συγκεκριμένο άγαλμα.

Το καλλιτεχνικό έργο του Κωστή Γεωργίου έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι προσβάλει τα χριστιανικά ήθη και άλλους να θεωρούν ότι προβάλει στοιχεία «μαύρης μαγείας» και «σατανισμού». Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο alimosonline.gr, μερίδα δημοτών μαζεύει υπογραφές για την απομάκρυνσή του.

bogia23423.jpg

Σε ένα άλλο περιστατικό, άγνωστοι έκοψαν τα καλώδια ηλεκτροδότησης του τραμ σε σημείο πολύ κοντά στο άγαλμα, κάνοντας τους αρμόδιους να πιστεύουν ότι ο αρχικός τους στόχος ήταν ο φωτισμός του γλυπτού. Οι επικριτές εστιάζουν και στο έντονο κόκκινο χρώμα, επισημαίνοντας ότι δεν συνάδει με την ιδιότητα του «Φύλακα Άγγελου». Μια γρήγορη ματιά, όμως, στο έργο του καλλιτέχνη αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος, ότι το κόκκινο είναι το χρώμα σήμα κατατεθέν του. 

The Greatest Showman

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου, στο Τροκαντερό, έπειτα από δωρεά εφοπλιστή. 

Η θέση του δημάρχου

Οι αντιδράσεις, μάλιστα, ήταν τόσο έντονες που ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης τοποθετήθηκε επί του θέματος με ανακοίνωση:

«Η ονομασία του γλυπτού "PHYLAX" ουδεμία σχέση έχει και ασφαλώς δεν αποδίδει την ιδιότητα του "Φύλακα Αγγέλου" κατά τη χριστιανική παράδοση. Κάθε συνειρμός με αξίες και έννοιες της Χριστιανικής Πίστης και ειδικότερα με τους Αγγέλους, δεν δικαιολογείται, είναι πλέον αυθαίρετος και αδικεί και τον Δημιουργό και τον Δωρητή αλλά και τη Δημοτική Αρχή της Πόλης».

Ο Διονύσης Χατζηδάκης για το γλυπτό "Phylax" στο Φάληρο και τις αντιδράσεις που προέκυψαν

Τι απαντά ο καλλιτέχνης

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ίδιος ο δημιουργός του έργου τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν να προσδίδει κάποιος σε ένα γλυπτό απερίσκεπτες πρακτικές. Ουδέποτε στο εξωτερικό υπήρξε αντίδραση. Δηλαδή τι πρέπει να βάλουμε; Έναν Ποσειδώνα επειδή είναι δίπλα στη θάλασσα; Η λογική του έργου τέχνης είναι να δώσει νέους κώδικες, να βάλει τους ανθρώπους να σκέφτονται. Δεν έχει σχέση με θρησκείες και συμβολισμούς.

» Δηλαδή ο σατανάς αν υπάρχει έχει κόκκινο χρώμα; Υπάρχουν άγγελοι με κόκκινα φτερά και κόκκινη κόμη. Υποτίθεται ότι είναι Χριστιανοί αυτοί που κάνουν τις αντιδράσεις, αλλά η ψυχή τους είναι αντιχριστιανική».

phylax2342342.jpg

«Είναι πρωτοφανές, η τέχνη δεν αναπαριστά, αλλά βάζει τους ανθρώπους να σκεφτούν» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως ποτέ δεν έχει δεχτεί αντίδραση για έργο του στο εξωτερικό.

«Αντίθετα, αυτό συνέβη στην Ελλάδα, τη χώρα στην οποία ουδέποτε υπήρξε εικαστική παιδεία και εκπαίδευση» κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ