- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όταν ο «μικρόκοσμος» ενός καλλιτέχνη συναντάει το ευρύτερο κοινό του
Ο «Μικρόκοσμός» της Ειρήνης Γεωργοπούλου
Στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus στα πλαίσια της διοργάνωσης των «Rooms2017» που διοργανώνει η Gallery Kappatos, η καλλιτέχνης Ειρήνη Γεωργοπούλου σε επιμέλεια του Πέτρου Κοσμά, παρουσιάζει τον «Μικρόκοσμό» της για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό.
Το δωμάτιο 409 μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μικρόκοσμο καλλιτεχνικής δημιουργίας, στον οποίο παρουσιάζονται συμπλέγματα άμορφων μορφών σε μορφή εγκατάστασης αλλά και χαρακτικής απόδοσης. Η ίδια η καλλιτέχνης με το έργο της προτείνει μια νέα απροσδόκητη ουτοπική κατάσταση τόσο του ίδιου του μυαλού όσο και της ανθρώπινης ύπαρξης. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μια προσπάθεια να προκαλέσει τον θεατή να επικοινωνήσει με ίδιο το έργο, μέσα από την περιπλάνηση του στο χώρο και να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον προσωπικό της «Μικρόκοσμο» και στον καθολικό «μακρόκοσμο» δημιουργώντας έναν διάλογο επικοινωνίας με το ίδιο το έργο.

Η Ειρήνη Γεωργοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα, Το 2007 έγινε κάτοχος πτυχίου BA από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και το 2012 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Καλές Τέχνες στο Camberwell College of Arts του Λονδίνου. Στο έργο της χρησιμοποιεί μικτές τεχνικές, οι οποίες εξερευνούν μέσα από συμβολισμούς και αλληγορίες, τη σχέση του ανθρώπου με το χωροχρόνο. Ενώ παράλληλα Ισορροπούν κάπου ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, την ύπαρξη και την ανυπαρξία, την κίνηση και τη στατικότητα, Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ανάμειξη στο έργο της έννοιας του ίδιου του τόπου, του χώρου και του χρόνου. Οι τεχνικές που ακολουθεί στη δουλεία της ποικίλλουν: χαρακτική, φωτογραφία, γλυπτική, ζωγραφική, ενώ χαρακτηριστικό δείγμα, αποτελούν η μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και με τα υλικά που χρησιμοποιεί: κερί, γύψο, ύφασμα, άμμος, αλάτι, μέταλλο, φως.
Ο Πέτρος Κοσμάς, επιμελητής του δωματίου, ασχολείται με το πολιτιστικό μάνατζμεντ και την επιμέλεια. Από το 2009 έως και το 2014 υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, ενώ έχει επιμεληθεί παράλληλα και ανεξάρτητες επιμέλειες σε πλατφόρμες σύγχρονης τέχνης όπως στο Remap3. Παράλληλα εργάζεται ως αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Είναι η δεύτερη επιμελητική πρόταση στη διοργάνωση μετά το Rooms2017.



Website: www.eirinigeorgopoulou.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.