Εικαστικα

«Τρομακτικά» εκθέματα σε Σαντορινιό αμπελώνα-γκαλερί

Το Κτήμα Σιγάλα εμπνέει Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που εκθέτουν ιδιότυπα «Σκιάχτρα» στη Σαντορίνη

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324125-668072.jpg

Ιδιαίτερο το έδαφος της Σαντορίνης φημίζεται για τη φάβα του, το ντοματάκι και τα αμπέλια. Το χωράφι, εκεί απ’ όπου ξεκινούν όλα, είχε ανέκαθεν το σκιάχτρο σαν φύλακα, σύμβολο που εξελίχθηκε σε σπουδαία παράδοση όχι μόνο του νησιού, αλλά και της ελληνικής υπαίθρου. Αγροτική φιγούρα που προστατεύει τα προϊόντα της γης από τη φύση που τα λαχταρά, για να τα δίνει στον άνθρωπο.

Το Κτήμα Σιγάλα στον αρχαίο κάμπο της Οίας, ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Σαντορίνης ανοίγει τις πόρτες του και υμνεί αυτή τη μακρόχρονη παράδοση με μία ιδιαίτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον αμπελώνα του. Με τίτλο «Σκιάχτρα» η έκθεση φιλοξενεί έργα δεκαπέντε καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που φτάνουν στη Σαντορίνη για να δημιουργήσουν και να εκθέσουν τα έργα τους στον αμπελώνα του Κτήματος.

Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη, Σκιάχτρο, έκθεση

Με θέμα το Σκιάχτρο, θέαμα καθόλου σπάνιο ακόμα και σήμερα, οι εκφοβιστικές ή αλλοπρόσαλλες μορφές, ενίοτε φτιαγμένες με φαντασία και χιούμορ, αποτυπώνουν συχνά μια καλλιτεχνική ανάγκη έκφρασης πέρα από τη χρηστική τους σημασία.

Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη, Σκιάχτρο, έκθεση

Σε αυτό το πλαίσιο, οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες επιδιώκουν με τα έργα τους να παρουσιάσουν μια ριζοσπαστική ανάγνωση του Σκιάχτρου, σε συνάρτηση με τις αισθητικές αναζητήσεις τους και τα προβλήματα της εποχής μας, όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονται.

Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη, Σκιάχτρο, έκθεση


Info: 9-30 Σεπτεμβρίου

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Blind Adam, Jose Angelino, Micol Assaël, Κώστας Γουζέλης, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, François Perez, Jorge Peris, Gianni Politi, John Roloff, Nunzio, Aντρέας Σάββα, Αλέξανδρος Τζαννής, Diego Valentino

Έκτακτη συμμετοχή: Jonathan Nossiter

Στο Οινοποιείο εκτίθενται φωτογραφικά έργα  του Γιώργου Χαϊδόπουλου και του Πάνου Κοκκινιά με θέμα τo Σκιάχτρο. Παράλληλα, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή της τελευταίας ταινίας του Jonathan Nossiter «Φυσική Αντίσταση».

Συντονισμός έκθεσης: Μαρία Βασαριώτου

Παραγωγή: Κτήμα Σιγάλα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ