- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μωβ της ειρήνης
Ένα καινούργιο καφενείο με το όνομα Match point και η έκθεση της Μάνιας Λυριντζή
Στο μεταξύ στην Αθήνα γίνονται πράγματα, Μπιενάλε στην Ομόνοια, έκθεση στο Γκάζι των Γιατρών χωρίς Σύνορα, μας καλεί το κέντρο, κι ύστερα επιστρέφοντας στην κοντινή μας γειτονιά ανακαλύπτουμε τις δικές της νέες γωνιές, τη Αλκυονίδα που ξανάνοιξε, τo Moυσείο αυτοκινήτου που συνεχίζει να λειτουργεί, σχεδόν απίστευτο στη γειτονιά μας. Δίπλα στη ΓΣΕΕ, στο μικρό πεζόδρομο που λέγεται Αινιάνος και είναι εντυπωσιακά περιποιημένος για πεζόδρομος της περιοχής, άνοιξε ένα καινούργιο καφενείο με το όνομα Match point. Ίσως να είναι το σημείο αντιστροφής του κλίματος, πάντα κανείς ελπίζει. Έχει και γκαλερί στο βάθος, στην οποία μπαίνεις κι από Ιουλιανού. Απο κει μπήκα, με τράβηξε ένας καναπές δίπλα στον πίνακα με τα θερμά χρώματα. Είναι η πρώτη έκθεση, με έργα της Μάνιας Λυριντζή, η οποία ξεκινά σαν θαμπωμένη από τα πράγματα και το φως, αλλά αφού περάσει μια εποχή επιθετικών χρωμάτων, από το θάμπωμα στο ξάφνιασμα, καταλήγει στη μωβ ειρήνη. Έτσι το είδα εγώ, μπορεί να είναι διαφορετική η σειρά και η πορεία. Ερμηνεύω το μωβ σαν προσπάθεια συμβιβασμού όλων των επιθετικών και σκοτεινών κόκκινων και μαύρων με τα φωτεινά, τα προκλητικά χαρούμενα κίτρινα και πράσινα. Ίσως να είναι ερμηνεία και του φεμινιστικού μωβ, δεν ξέρω. Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει τη ζωγραφική κατά βούληση, κι η δική μου επιθυμία συμβιβασμών, η μόνιμη ελπίδα μου, ίσως είναι προβολή στην πορεία της ζωγράφου.
φωτο 1
Στο βάθος της γκαλερί ανακάλυψα το καφενείο, το οποίο έχει θέα την πλαϊνή όψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ. Μα τι καταπληκτικό, τι αρχοντικό, τι μεγάλο και γεμάτο καλλιτεχνικές λεπτομέρειες κτίριο! Θα μπορούσε να οργανώνει χορούς καθ' εκάστην, κάθε σωματείο να γιορτάζει την ύπαρξη και τη λειτουργία του στα σαλόνια του. Αντ' αυτού το βομβαρδίζουν με μπογιές, με τα επιθετικά χρώματα που λέγαμε, και φαντάζομαι ότι στις αίθουσες χορού θα συνεδριάζουν διαρκώς οι συνδικαλιστές σοβαροί και καπνίζοντες. Ωστόσο στο καφενείο, κοιτάζοντας το παράθυρο της, τους φαντάστηκα να χορεύουν καντρίλιες.
φωτό 2
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.