Εικαστικα

Λύκε, λύκε είσαι εδώ;

Την παιδική όπερα «Κοκκινοσκουφίτσα» του Σίμουρ Μπάραμπ ανέβασε η Εθνική Λυρική Σκηνή

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 412
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29276-65404.jpg

Την παιδική όπερα «Κοκκινοσκουφίτσα» του Σίμουρ Μπάραμπ ανέβασε η Εθνική Λυρική Σκηνή με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Καραντζά σε μια ευρηματική παράσταση, που αποκαλύπτει (και) τη μαγεία του θεάτρου.

Ξεχάστε όποια εικόνα σάς έρχεται στο μυαλό από παλιότερο ανέβασμα της «Κοκκινοσκουφίτσας» σε παιδική παράσταση. Ο σκηνοθέτης έχει άποψη και πίστη πως οι μικροί θεατές έχουν αισθητικές απαιτήσεις – μην ξεχνάμε πως πέρυσι σκηνοθέτησε τον «Οδυσσεβάχ» για τη Μικρή Πόρτα. Έτσι πολλές κίτρινες γλάστρες με φτέρες δίνουν το δάσος, τα σπίτια της Κοκκινοσκουφίτσας και της γιαγιάς θυμίζουν αμερικάνικα σπίτια 50s, στο βάθος της σκηνής κυριαρχεί ένα τεράστιο ψυγείο γεμάτο φράουλες (σκηνικά Ελένη Μανωλοπούλου), ενώ μόνο κόκκινες πινελιές υπάρχουν στο φόρεμα της Κοκκινοσκουφίτσας (κοστούμια Ιωάννα Τσάμη).

Αν κάποιος σκεφτεί, ωραίος εκσυγχρονισμός, αλλά τι ρόλο παίζει το ψυγείο, θα θυμίσουμε πως στη συγκεκριμένη όπερα δεν είναι ο λύκος αυτός που τρομοκρατεί την Κοκκινοσκουφίτσα αλλά εκείνη, που κατορθώνει να τον εξουδετερώσει μιλώντας του για καραμέλες και γλυκά – του ανακατεύουν το στομάχι και τον αρρωσταίνουν. Όμως ο σκηνοθέτης έκανε και κάτι (επιπλέον) ωραίο. Ίσως ενθυμούμενος πως όταν τα παιδιά αναπαριστούν διάφορες φανταστικές ιστορίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα ταυτόχρονα να δίνουν και σκηνικές οδηγίες («και τώρα εσύ θα κάνεις αυτό κι εκείνο»), αποκαλύπτει τα μυστικά του ανεβάσματος  της παράστασης στους μικρούς θεατές. «Την ίδια στιγμή που οι ηθοποιοί είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τους ρόλους και τις ιδιότητές τους γίνονται και οι μεταφορείς αντικειμένων, οι σχολιαστές του παραμυθιού, αυτοί που συντονίζονται με την ορχήστρα προκειμένου να μεταφέρουν στην ολότητά της την αφήγηση της ιστορίας» όπως λέει ο ίδιος. Έξυπνη η κίνηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να εμπιστευτεί ένα νεαρό (και ταλαντούχο) σκηνοθέτη.

Ιnfo Μουσική διεύθυνση: Γ. Αραβίδης – Ν. Βασιλείου – Ζ. Κρ. Σαρρόν. Ως 28/4, 11.00. Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, 210 3662.100, 210 3612.461, 210 3643.725. €25, 20, 15, 10. (Σαβ. όλες οι κατηγορίες εισιτηρίων διατίθενται με 20% έκπτωση)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ