- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Aπόγευμα 28ης Αυγούστου 1909: ο Σίγκμουντ Φρόιντ επισκέπτεται το περίφημο πάρκο θεαμάτων του Coney Island (Dreamland Αmusement Park), του νησιού της «ουτοπίας» απέναντι από την Νέα Υόρκη. Η Ερασιτεχνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία του Coney Island (Coney Island Amateur Psychoanalytic Society) θα ιδρυθεί εκεί το 1926 και θα διατηρηθεί έως την αρχή της δεκαετίας του 1970, με μέλη απλούς εργαζόμενους και προοδευτικούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την θεωρία του υποσυνείδητου και την δύναμη των ονείρων. Σήμερα, το νησί είναι μια τεράστια ανοιχτή πόλη θεαμάτων, το μεγαλύτερο πάρκο διασκέδασης παγκοσμίως και φυσικά έχει χάσει κάθε αναφορά στον πρωθύστερο πειραματικό μυστικισμό που κάποτε το κατέκλυζε.
Υπάρχει όμως ένα στοιχείο «κλειδί» που παραμένει αμετάβλητο στο πέρασμα του χρόνου: οι πιθανότητες των άλλων πραγματικοτήτων.
Σήμερα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε μια μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα κι οι κάτοικοι της έχουν μεγάλη ανάγκη από τη δύναμη των ονείρων, τέσσερις εικαστικοί- Κατερίνα Βαφειά και Τάσος Βρεττός (κι οι δύο με έργα φωτογραφίας), Γιώργος Γυπαράκης (γλυπτική ) και Πάνος Φαμέλης (ζωγραφική, κατασκευές) συναντιούνται σε μια κοινή έκθεση έργων σε διάλογο, μια προσωρινή εγκατάσταση στην οποία ερευνούν το συμβολικό τόπο του Coney Island, τον ανιμισμό , την εναλλαγή σκοτεινού / φωτεινού και παιχνιδιού- δράματος που τον χαρακτηρίζουν.
Ο τόπος αυτός δεν είναι αλλού, ισχυρίζεται η έκθεση αλλά ως πιθανότητα, ανάγκη, νοσταλγία και μεταφορά για την χαμένη νεότητα και τα roller coasters της, βρίσκεται παντού, εδώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τον David Bowie, στον Tom Waits, τον Van Morisson, τον Lou Reed και τους Ramones πρόκειται πάντα για έναν δρόμο «προς το Coney Island», για έναν παράδοξο προορισμό και όχι έναν αληθινό τόπο. Τα εγκαίνια είναι σήμερα στις 20:00 στην Γκαλερί της Έρσης, στην Κλεομένους 4 στο Κολωνάκι. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 12 Μαΐου.
Άνω (κεντρική) φωτό: Τάσος Βρεττός
Κατερίνα Βαφειά
Γιώργος Γυπαράκης - Made in China
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα μελέτη αναγνωρίζει τις Υάδες στον ουρανό του διάσημου έργου
Είδαμε την έκθεση «Antonakos Revisited» που εγκαινιάστηκε στην Citronne Gallery της Αθήνας
Tα τέσσερα χαρακτηριστικά που αναφέρει
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Ρεκόρ δημοπρασίας στη Γαλλία
35 καλλιτέχνες από περισσότερες από 30 χώρες συναντιούνται στη δεύτερη Μπιενάλε, με έργα για το αποτύπωμα του λιγνίτη στη γη και το σώμα
Η πρωτοπόρος που η ιστορία της τέχνης σχεδόν ξέχασε
Το μουσείο παρουσιάζει τις εκθέσεις «No Time for Melancholy» και «Ιστορίες σε εκκρεμότητα»
Μια ζωή γεμάτη τέχνη και οι διαφορετικές ζωές του από τη Σουηδία και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Αθήνα
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.