Εικαστικα

Πολεοδομία #5: Ταξίδι με το τρένο

Φεστιβάλ Αθηνών

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 355
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15291-33989.jpg

Ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς μιλάει για την παράσταση της ομάδας Projector στην ταράτσα του κτιρίου του ΟΣΕ στην Ομόνοια.

«Πριν από ένα χρόνο περίπου, καλλιτέχνες που αργότερα σχηματίσαμε την “Κίνηση Μαβίλη” –οι λόγοι της συσπείρωσης ήταν καλλιτεχνικοί, ασχέτως αν στη συνέχεια απέκτησε και πολιτική διάσταση– κάναμε πρόταση στο Φεστιβάλ Αθηνών για έναν κύκλο παραστάσεων που θα διαδραματίζεται σε ταράτσες. Η παράστασή μας έχει ως αφετηρία το ίδιο το κτίριο, το μέγαρο του ΟΣΕ στην Καρόλου, και επιθυμία μας ήταν να εργαστούμε όχι με ηθοποιούς, αλλά με ανθρώπους που είχαν ή έχουν σχέση (επαγγελματική ή μη) με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Πρόκειται για μια παράσταση-ντοκιμαντέρ, όπου μέσα από το προφίλ του ελληνικού σιδηροδρόμου “αναπτύσσεται” ένας παραλληλισμός-σχόλιο για τη γενική κατάσταση της χώρας.

Η επίσκεψη σε μια ταράτσα είναι πάντα μια ιδιαίτερη στιγμή, το βλέμμα περιφέρεται ελεύθερα στο χώρο, οι σκέψεις ταξιδεύουν, η θέα της πόλης από ψηλά είναι εντυπωσιακή. Η διαχείριση του βλέμματος και της συγκέντρωσης του θεατή σ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι απλή υπόθεση. Για μας η πόλη αποτελεί σκηνογραφία, επιφάνεια προβολής των θεμάτων, αλλά και άξονα απ’ όπου πάλι αντλούμε θεματικό υλικό».

Info: 18-20/7 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνων, 21.00, € 10-20 (Καρόλου 1-3, πλ. Ομόνοιας). Ο Α. Αζάς συνεργάστηκε με τον Π. Τσινικόρη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ