Εικαστικα

Γιατί πρέπει να πας στην έκθεση αποφοίτων της ΑΣΚΤ

Είναι πολύ καλή. Τόσο καλή, που παρατείνεται για να γνωρίσεις κι εσύ τη νέα γενιά δημιουργών. Προλαβαίνεις.

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130128-294607.jpg

Η έκθεση «Απόφοιτοι 2012-2013» παρουσιάζει 70 έργα των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών

Μπορεί να ήξερες ότι σε ένα κτίριο στην Πειραιώς μπαινοβγαίνουν οι πιο εναλλακτικές φυσιογνωμίες φοιτητών της πόλης. Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών τους υποδέχεται καθημερινά και ξέρει τα παιδιά της. Εσύ όμως πόσες φορές είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις το έργο τους, ώστε να έχεις άποψη για τις νέες τάσεις και το νέο εικαστικό ρεύμα της χώρας;

image

Καπέλλος Ιωάννης, «Ελέφαντες», 2013, σίδερο και τυπώματα, 240 x 150 x 350 cm.

Αυτές της μέρες, η έκθεση «Απόφοιτοι 2012-2013» παρουσιάζει τα έργα των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ. Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει τα έργα 70 Αποφοίτων του Τμήματος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2012-2013 και λόγω της μεγάλης επιτυχίας της, παρατείνεται έως και την Τρίτη 7 Ιουνίου και λειτουργεί 12.00-20.00.

image

Κονταρίνη Κατερίνα, «Οικονομία τίτλων»

Η έκθεση επισημαίνει τις τάσεις και τους εκφραστικούς χαρακτήρες και καταγράφει τα τελικά αποτελέσματα της εικαστικής εκπαίδευσης και της καλλιτεχνικής έρευνας που ανέπτυξαν οι απόφοιτοι στη διάρκεια των σπουδών τους. Λειτουργεί παράλληλα ως συνοπτική αλλά και συνεκτική εικόνα των διπλωματικών εργασιών και των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων του Τμήματος.

image

Κρέτσης Δημήτρης, «Scipper»

Αυτή, βέβαια, δεν είναι η μόνη έκθεση της σχολής για το καλοκαίρι. Πρόσφατα η ΑΣΚΤ ανακοίνωσε μία τριετή συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας της Σχολής να εξακτινώσει τις δράσεις της στην κοινωνία. Η συνεργασία αυτή εγκαινιάζεται με την έκθεση πτυχιακών εργασιών των φοιτητών της σχολής, ενώ τα επόμενα χρόνια θα δούμε συνεργασίες σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας, τέχνης και πολιτισμού.

image

Αντωνάκης Μανώλης, «Χωρίς τίτλο»

Από τις 15 Ιουνίου και για συγκεκριμένες ημερομηνίες, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για να δει τι μας επιφυλάσσει στο μέλλον η νέα γενιά. Η έκθεση θα παρουσιάζει έργα των τομέων ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών.

Μιλήσαμε με τον πρύτανη της ΑΣΚΤ, κύριο Παναγιώτη Χαραλάμπους για να μάθουμε περισσότερα.

image

Τούρλα Άννα, «Χωρίς τίτλο»

«Τα τελευταία χρόνια επιμελούνται τις εκθέσεις μας curators εκτός σχολής. Οι φοιτητές μας συμμετέχουν επίσης στην προετοιμασία, αλλά φέτος είχαμε επικεφαλής τον κύριο Χριστόφορο Μαρίνο, ο οποίος επιμελήθηκε, μαζί με μια ομάδα φοιτητών από το θεωρητικό τμήμα της σχολής, το πώς θα στηθεί η έκθεση, γιατί απαιτείται μία μεγάλη προετοιμασία».

image

Λαλέ Γεωργία, «The Golden Tongue», 2013, βίντεο, διάρκεια: 4’20’’

«Χρειάζεται φροντίδα, τεχνική και μελέτη, δεν πρόκειται για μία απλή τοποθέτηση έργων στο χώρο. Το στήσιμο μίας έκθεσης είναι μία σπουδή. Εκτός από την κατασκευή είναι πολύ σημαντικός και ο τρόπος που συστήνεις ένα έργο στο κοινό μέσω της έκθεσης, παρουσίασης και συσχέτισής του με τα υπόλοιπα εκθέματα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου δίνεται τόσο μεγάλη βαρύτητα στην επικοινωνία, είναι εξίσου σημαντικό μετά την παραγωγή να δίνεται προσοχή στην επικοινωνία των έργων».

image

Παπουτσάκης Δημήτριος, «La Terra Trema – Η Γη Τρέμει», 2013, βίντεο, διάρκεια: 1’07’’.

Ο κύριος Χαραλάμπους τόνισε κλείνοντας, ότι «η σχολή αποτελεί σήμερα, σε καιρό κρίσης, ένα παράδειγμα διαχείρισης υποθέσεων σε αντίξοες συνθήκες, ενώ αποτελεί κι έναν από τους ελάχιστους χώρους που έχουν να επιδείξουν θετικότητες σε μία κρίσιμη περίοδο επιβίωσης».

image

Γιαννάκης Παντελής, «24Sodacans», 2013, τσιμέντο, 40 x 30 x 3 cm.


Info:

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος (ιστορικός τέχνης και επιμελητής) σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. (Ιωάννα Αρβανίτη, Αγγελική Βολτέρα, Μεριντόνα Γκέγκα, Μαρίνα Ζιάβρα, Σοφία Θρουβάλα, Παυλίνα Ιωαννίδου, Ευαγγελία Λαζαρίδου, Βασιλική Λεκού, Μαριεύη Μαστοράκη, Μαρία Μεταξά, Πολυξένη Μιχαλοπούλου, Νάσια Μπανιά, Ειρήνη Νανούρη, Ιωάννα Φραγκογιάννη).

Διοργάνωση: Α.Σ.Κ.Τ. – Εικαστικό Τμήμα - Αυτοτελές Τμήμα Πινακοθήκης, Εκθέσεων, Φωτογραφικού Αρχείου και Ντοκουμέντων.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες, Απόφοιτοι της ΑΣΚΤ:

Αγαθοπούλου Άρτεμις, Aδάμης Μιχάλης, Αδαμίδη Βενέτα, Αθανασίου Μαριάννα, Αλεξανδρίδης Γιώργος, Αντωνάκης Μανόλης, Αντωνιάδου Aμαλία, Βασιλάτος Παναγιώτης, Βλατή Πολυάννα, Βύρρα Μαρία, Γερομιχάλης Λάζαρος, Γιαννάκης Παντελής, Δαούτη Ανδριανή, Δερβίσογλου Ελένη, Διονυσίου Γεωργία, Θεοδωρόπουλος Ευστάθιος, Κανάκης Γεράσιμος, Καπέλλος Ιωάννης, Καραμανώλης Στέλιος, Κασσιανού Κορίνα, Κατσουλάκη Άννα Κάττου Λητώ, Κεφαλάς Παναγιώτης, Κομνηνακίδου Βιργινία, Κονταρίνη Κατερίνα, Κουκλάκη Σοφία, Κουντούρη Γιολάντα, Κρέτσης Δημήτρης, Κρέτσης Χαράλαμπος, Λαλέ Γεωργία, Λιβανού Σοφία, Μάργαρης Παύλος, Μαυραϊδής Άγγελος, Μεθυμάκη Μαρία, Μηλιώτης Φώτης, Μιχαλάκη Σταυρούλα, Μιχαλόπουλος Σταύρος, Μπαϊρακτάρη Νικολίνα, Νάτσου Ηλιάνα, Νησίδης Κωνσταντίνος, Νιάρχου Ευαγγελία, Νικολοπούλου Ζέτα, Πάνου Στάθης, Παπασωτηρίου Κατερίνα, Παπαχρήστος Δημήτρης, Παπουτσάκης Δημήτριος, Πολυχρονιάδης Ηλίας, Πορφύρης Λυκούργος, Πρωτοπαπά Χαρά, Ρουμάνη Παναγιώτα-Παρασκευή, Σαρλής Νικόλαος, Σβορώνου Βαλίνια, Σουβατζόγλου Στέφανος, Σούμα Αλίκη, Σπέγκου Λευκοθέα, Σπυριδάκης Στέλιος, Σπυρίδου Ντιάνα, Στύλιου Ελένη, Τούρλα Άννα, Τσαλδίρη Ελένη, Τσάτσης Φίλιππος, Τσιάκα Σωτηρία, Τσιαντζής Δημήτριος, Τσιρίγου Δέσποινα, Φερεντίνου Ελένη-Μυρτώ, Φίλη Μαρία, Φουντουλάκη Ελένη, Φωκέας Σωτήρης, Χάντης Δημήτριος, Χαρόπουλος Βασίλης.

Χορηγός Έκθεσης: The Newtons Lab

Η έκθεση «Απόφοιτοι 2012-2013» λειτουργεί καθημερινά 12.00-20.00 και το Σάββατο 11.00-15.00. Η λειτουργία της παρατείνεται μέχρι και την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016.

Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής, κτίριο ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256, Ρέντης, 210-3897101/155, Fb page 


Κεντρική φωτογραφία: Αγαθοπούλου Άρτεμις , «Αμαζώντας Απλά», 2012-2013, φωτογραφία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ