Design & Αρχιτεκτονικη

Η καλύτερη ώρα για να ανανεώσεις το σπίτι σου είναι τώρα

Πώς οι φετινές συνθήκες άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε το σπίτι μας

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα σαλονιού σπιτιού με έπιπλα
Πρόταση Praktiker

Οι νέες συνθήκες μας έφεραν όλους «πιο κοντά» με το σπίτι μας. Μήπως ήρθε η ώρα για εκείνη την ανακαίνιση που πάντα ήθελες;

Όπως κι εσύ, πέρασα αρκετό καιρό κοιτάζοντας τους τοίχους του σπιτιού μου φέτος. Έμαθα όλες τις γραμμές, εκδορές, λεκέδες και ξεφλουδίσματά τους σαν την παλάμη του χεριού μου. Πέρασα περισσότερο χρόνο από ποτέ στα δωμάτια του διαμερίσματός μου, ανακαλύπτοντας εκ νέου τα έπιπλά μου κι αυτό με έκανε πιο σκεπτική. Το σπίτι δεν είχε τίποτα λάθος, εξ αρχής είχα φροντίσει να έχει σωστό φενγκ σούι, απλά ανακάλυψα ότι δεν είναι αυτό που θα με κάνει να νιώσω άνετα μετά από κάποιες ώρες.

Η πολυθρόνα που είχα αγοράσει γιατί το χρώμα της ταίριαζε με τον καναπέ, δεν είναι τόσο άνετη όταν κάθεσαι περισσότερο από μία ώρα (πριν δεν είχα τόση ώρα διαθέσιμη, πώς να το διαπιστώσω;), δεν είχα σκεφτεί καν το ενδεχόμενο της τηλεργασίας, άρα γεννήθηκε η ανάγκη για έναν χώρο γραφείου και γενικά συνειδητοποίησα ότι εκείνη η ανακαίνιση που σκεφτόμουν τόσο καιρό, τώρα είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

Πρώτα χρειαζόμασταν ένα καθαρό μέρος για να επιστρέφουμε το βράδυ κουρασμένοι από τη δουλειά, τώρα έχουμε ανάγκη από ένα μέρος που μπορούμε να ζήσουμε, που δεν μας πνίγει, που μπορούμε να μοιραστούμε με τους φίλους μας, που δεν θα μας δημιουργεί ανησυχία μετά από κάποιες ώρες. Η ανανέωση των χώρων σημαίνει ανανέωση της ίδιας μας της διάθεσης και είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και χωρίς να χαλάσεις μια περιουσία. Δεν έχασα άλλο χρόνο, άρχισα να ξεφυλλίζω τον νέο κατάλογο του Praktiker ψάχνοντας έμπνευση. Ανανεωμένος, με μια τεράστια ποικιλία επίπλων, λευκών ειδών, διακοσμητικών για καθιστικό, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία, έχει όλα όσα χρειάζεται κανείς για να αλλάξει «παραστάσεις».

Πρόταση διακόσμησης Praktiker
Οι αλλαγές στα χρώματα των χώρων είναι πάντα μια απλή λύση όταν χρειάζεσαι αλλαγή σκηνικού

Χρώματα

Οι αλλαγές στα χρώματα των χώρων είναι πάντα μια απλή λύση όταν χρειάζεσαι αλλαγή σκηνικού. Μπορείς να βάψεις τους τοίχους σε άλλες αποχρώσεις ή να επενδύσεις σε μια σικ ταπετσαρία. Επίλεξε κάτι ανοιχτόχρωμο για τα μικρά δωμάτια ή εκείνα που δεν έχουν αρκετό φυσικό φως ώστε να τα κάνεις να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο φωτεινά. Μπορείς ακόμα να αλλάξεις τα υφάσματα του σαλονιού ή να «παίξεις» με τα χρώματα των μαξιλαριών στους καναπέδες ή τις κουρτίνες. Μπορείς ακόμα να προσθέσεις διακοσμητικά αντικείμενα με έντονα χρώματα προσθέτοντας τη λεπτομέρεια που έλειπε στον χώρο.

Πρόταση διακόσμησης Praktiker
Ίσως είναι η στιγμή κι εσύ να προσθέσεις εκείνη την τραπεζαρία που άφησες για «αργότερα» και τελικά δεν έβαλες ποτέ

Έπιπλα

Ανάλογα με το μπάτζετ που θέλεις να διαθέσεις, μπορείς να προσθέσεις ή να αντικαταστήσεις έπιπλα. Εγώ για παράδειγμα, έβαλα επιτέλους μια βιβλιοθήκη που χωράει όλα τα βιβλία του πανεπιστημίου και τα λογοτεχνικά που αγαπώ και κρατώ για να διαβάζω ξανά και ξανά. Ίσως είναι η στιγμή κι εσύ να προσθέσεις εκείνη την τραπεζαρία που άφησες για «αργότερα» και τελικά δεν έβαλες ποτέ, με αποτέλεσμα να τρώτε στο τραπεζάκι του σαλονιού. Βαλ' την και κάλεσε τους φίλους σου για φαγητό. Ένα γραφείο για να δουλεύεις με άνεση από το σπίτι ή μια πολυθρόνα που θα μπορείς επιτέλους να χαλαρώνεις τις Κυριακές. Έστω μια ντουλάπα που να χωράει τα ρούχα σου, αντί να τα στριμώχνεις σε κουτιά και βαλίτσες κάτω από το κρεβάτι. Για την παπουτσοθήκη δεν το συζητώ, επιβάλλεται, δεν είναι η θέση τους στον διάδρομο. Βάλε επίσης μερικούς καθρέφτες γιατί και τον χώρο μεγαλώνουν και δεν θα χρειάζεται να τρέχεις κάθε φορά στο ασανσέρ για να τσεκάρεις το ντύσιμό σου!

Πρόταση διακόσμησης Praktiker
Βάλε επίσης μερικούς καθρέφτες γιατί και το χώρο μεγαλώνουν και δεν θα χρειάζεται να τρέχεις κάθε φορά στο ασανσέρ

Διακόσμηση

Θυμάμαι στο πρώτο σπίτι που νοίκιαζα, αγόραζα ότι μου «χτύπαγε» ωραία στο μάτι χωρίς να σκέφτομαι αν ταιριάζει με τα υπόλοιπα πράγματα. Κάποια στιγμή το μέρος έμοιαζε με μαγαζί μεταχειρισμένων ειδών σε προσφορά. Στο επόμενο, είχα ήδη αποφασίσει το στιλ του κάθε χώρου και φρόντισα όλες οι αγορές μου να είναι προσεγμένες και εναρμονισμένες με το ύφος αυτό. Ξέρεις πόσοι φίλοι με ρώτησαν ποιο διακοσμητή πήρα; Είναι τόσο απλό. Όταν δεν είσαι σίγουρος/η για το πώς να διαμορφώσεις τα δωμάτιά σου, διάλεξε ένα στιλ (βιομηχανικό, pop, αποικιακό, κτλ) ή ένα χρώμα και ψώνιζε σύμφωνα με αυτό. Αν ψάχνεις ιδέες για έμπνευση, θα βρεις πολλές στον νέο κατάλογο του Praktiker που έχει ιδιαίτερα fashion αισθητική και προσφέρει μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων με ολοκληρωμένες και φρέσκιες προτάσεις -σε τρομερές τιμές- για την ανανέωση της οικίας. Τώρα, αν δεν το έχεις καθόλου με τη διακόσμηση, μπορείς πάντα να συμβουλευτείς τους Interior Experts των Praktiker. Πρόκειται για διακοσμητές εσωτερικών χώρων που θα σου προτείνουν αλλαγές και λύσεις, θα σχεδιάσουν μαζί σου το ιδανικό δωμάτιο και θα σου φτιάξουν τη λίστα με τα προϊόντα που θα χρειαστείς ώστε να αποκτήσεις το σπίτι που ονειρεύεσαι.

Πρόταση διακόσμησης Praktiker
Όταν δεν είσαι σίγουρος/η για το πώς να διαμορφώσεις το χώρο σου, διάλεξε ένα στιλ, πχ. βιομηχανικό

Τρόποι να μετατρέψεις το σπίτι στο νέο αγαπημένο σου στέκι υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι διάθεση, φαντασία και τη βοήθεια των Praktiker. Καλορίζικο και καλά... χουχουλιάσματα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ