Design & Αρχιτεκτονικη

Τα πιο εντυπωσιακά μοντέρνα κτήρια της Ευρώπης

Άλλοτε έρχονται να εναρμονιστούν πλήρως με τα περιβάλλοντα στοιχεία και άλλοτε δημιουργούν μία τεράστια και αμφιλεγόμενη αντίθεση

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
willian-justen-de-vasconcellos-v4t6eg2vmwe-unsplash.jpg
© Willian Justen de Vasconcellos

Οι αναγνώστες της The Guardian επιλέγουν τα δικά τους αγαπημένα κτήρια μοντέρνας αρχιτεκτονικής στις πόλεις της Ευρώπης

Οι περισσότεροι όταν ακούμε για ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική σκεφτόμαστε κλασικά κτήρια και κάστρα. Αυτό δεν είναι παράλογο, αφού οι περισσότερες πόλεις της Ευρώπης προβάλλουν αυτή την πλευρά τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίζουν τουρίστες. Ωστόσο, οι περισσότερες κρύβουν στους δρόμους τους κάποια από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, τα οποία άλλοτε έρχονται να εναρμονιστούν πλήρως με τα περιβάλλοντα στοιχεία και άλλοτε δημιουργούν μία τεράστια – και αμφιλεγόμενη – αντίθεση.

Ποια είναι τα πιο εντυπωσιακά μοντέρνα κτήρια της Ευρώπης; Η απάντηση έρχεται από τους αναγνώστες της The Guardian.  

Κούνστχαους, Γκραζ, Αυστρία
Η περίεργη αρχιτεκτονική αυτής της γκαλερί που θυμίζει άμορφη μάζα, έχει κάνει τους ντόπιους να την ονομάσουν «φιλικό εξωγήινο». Πράγματι, αν την δείτε από τον λόφο Στκλόσμπεργ στο κέντρο της πόλης, θυμίζει αρκετά εξωγήινο διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε στη μέση της παλιάς πόλης – ειδικά τη νύχτα, όταν η πρόσοψή της λάμπει σε ένα σόου φωτός από πίξελ. Παράλληλα, αξίζει να δείτε και τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί.

 


Κεντρική βιβλιοθήκη Ωδή, Ελσίνκι, Φινλανδία
Ο ψηλότερος όροφος της είναι γεμάτος από το φως του ήλιου. Σειρές βιβλίων σε όλες τις γλώσσες απλώνονται έτοιμα να τα ξεφυλλίσεις, ταξιδιώτες χαλαρώνουν σε άνετες καρέκλες για μερικές ώρες, χώροι παιχνιδιού και ένα καφέ με άπλετο μπουφέ για brunch. Μοιάζει σαν ο οποιοσδήποτε από το οποιοδήποτε μέρος να μπορεί να βρει τη θέση του εδώ για μερικές στιγμές ή ώρες.

 




Port House, Αντβέρπη, Βέλγιο
Πλοίο στον ουρανό! Οδηγώντας προς το Λιμάνι της Αντβέρπης θα πέσεις πάνω στο «Σπίτι στο Λιμάνι», που σχεδιάστηκε από την Zaha Hadid και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016. Το Λιμεναρχείο θέλησε να ανακαινίσει τον πυροσβεστικό σταθμό και πρόσθεσε ένα νέο κτήριο για να φιλοξενήσει περισσότερους από 500 υπαλλήλους. Αυτό που το κάνει τόσο εντυπωσιακό είναι ότι διατηρεί τον παλιό τούβλινο πυροσβεστικό σταθμό, μαζί με μία νέα γυάλινη κατασκευή, που αναπαριστά ένα ιστιοφόρο σε υδροπτέρυγα.




Mucem (Μουσείο των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών), Μασσαλία, Γαλλία
Στην είσοδο του λιμανιού της Μασσαλίας συναντάμε τον μαύρο κύβο του Μουσείου των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών, που άνοιξε το 2013. Το πρώτο γαλλικό εθνικό μουσείο εκτός Παρισιού, που σχεδιάστηκε από τον Rudy Ricciotti, εκπέμπει μία αυτοπεποίθηση που μοιάζει να αντιμετωπίζει κάθε κριτική με ένα απλό σήκωμα των ώμων. Το μαύρο τσιμεντένιο πλέγμα αντανακλά στη θάλασσα τη λάμψη του ήλιου σαν να είναι φλας. Μπορείς να περπατήσεις γύρω από το κτήριο χωρίς να πληρώσεις για να δεις τα εκθέματα και να χαλαρώσεις σε ξαπλώστρες. Πέρνα την γέφυρα από το Φρούριο του Αγίου Ιωάννη και ταξίδεψε στον χρόνο, καθώς το μοντέρνο δίνει τη θέση του στους τοίχους του 17ου αιώνα του φρουρίου.




Σαν Μαρί ντε λα Τουρέτ, κοντά στη Λυών, Γαλλία
Οδηγώντας προς τη νότια Γαλλία, ανακαλύπτεις τι είχε σχεδιάσει 60 χρόνια νωρίτερα ο αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ για τους Δομινικανούς μοναχούς: ησυχία και γαλήνη. Κοιτώντας το από μία λοφοπλαγιά, το μοναστήρι της Σαν Μαρί ντε λα Τουρέτ είναι ένα μπρουταλιστικό κουτί με μία εσωτερική ομορφιά. Η διαχείριση του χώρου, του φωτός και των χρωμάτων του κεντρικού παρεκκλησίου δημιουργεί μία μοναδική πνευματική εμπειρία ανεξαρτήτως της πίστης σου.




Κέντρο Τεχνών Μποτίν, Σαντανδέρ, Ισπανία
Προκυμαία, κέντρο τεχνών και καφέ, χτίστηκε το 2014 και αυτό που πραγματικά το ξεχωρίζει είναι η ταράτσα-οροφή του που εκτείνεται από το πεζοδρόμιο μέχρι τη θάλασσα, δίνοντας μία αίσθηση συνέχειας ανάμεσα σε γη και ωκεανό. Οι καθρέφτες του ταβανιού δημιουργούν ένα μαγικό εφέ, μέσα από την αντανάκλαση του ήλιου στην κινούμενη επιφάνεια της θάλασσας.




Εθνική Βιβλιοθήκη του Κοσσόβου, Πριστίνα, Κόσσοβο
Είναι άσχημη με έναν πραγματικά όμορφο τρόπο. Αυτό το γεωμετρικό και πομφολυγώδες κτήριο είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κοσσόβου. Μοιάζει με Κύβο του Ρούμπικ, με τον οποίο παίζουν οι περαστικοί γίγαντες. Αυτό το ασύμμετρο σύνολο κύβων και δομών βρίσκεται απομονωμένο στην καρδιά ενός μίζερου πάρκου – πράγμα που μας βοηθάει να εκτιμήσουμε καλύτερα όλες τις οπτικές του. Και πραγματικά, ποιο άλλο κτήριο θα μπορούσε να σταθεί δίπλα του;




Metropol Parasol, Σεβίλλη, Ισπανία
Πάνω από τους καθεδρικούς ναούς και τα παλάτια του παλιού τετραγώνου της Σεβίλλης υψώνεται το Metropol Parasol, μία τρομερά μοντέρνα ξύλινη κατασκευή από το Γερμανό αρχιτέκτονα Jürgen Mayer. Γνωστό στους ντόπιους και ως «Las Setas de Sevilla» (Τα μανιτάρια της Σεβίλλης), το φιλόδοξο εγχείρημα στην Πλατεία Ενσάρκωσης (Plaza de la Encarnación) περιλαμβάνει σχέδια εμπνευσμένα από τις κρύπτες του Καθεδρικού της Σεβίλλης. Η μοναδική του αισθητική έχει πολώσει την κοινή γνώμη. Πάντως προσφέρει ένα ασύγκριτο πανόραμα του πανέμορφου αστικού τοπίου.




City Pavilion, Γάνδη, Βέλγιο
Περικυκλωμένο από την γνωστή αρχιτεκτονική της Γάνδης, ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Ασύμμετρο και μπρουταλιστικό, αλλά και φιλόξενο και με μία λοξή καμινάδα, είναι το τέλειο παράδειγμα άρνησης να αφήσουμε μία πόλη να διατηρηθεί στη φορμόλη. Πάει σε μία εντελώς άλλη διάσταση όταν φωτίζεται τη νύχτα.




Καφετέρια Serpentine, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μικρό αλλά αξιαγάπητο, αυτό το νέο καφέ στο Χάιντ Παρκ έχει μία μπρούτζινη οροφή σχεδιασμένη να μοιάζει με σαλάχι. Το κυματοειδές σχήμα δημιουργεί την αίσθηση ενός χαμογελαστού στόματος. Από μακριά, θυμίζει ιαπωνική παγόδα. Εσωτερικά, το θέμα συνεχίζεται: από κάτω η οροφή είναι σχεδιασμένη να δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι μέσα στο στόμα ενός θαλάσσιου πλάσματος. Αν αυτό ακούγεται ανατριχιαστικό, δεν είναι. Είναι φωτεινό και ευάερο και ένα καταπληκτικό μέρος να απολαύσεις τον καφέ σου.     


      

Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στη The Guardian
Επιμέλεια: Νικολέττα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ