Θεματα

«Δεν έχει καλό φαγητό στην Βουδαπέστη» και άλλα ψέματα

Όποιος υποστηρίζει πως δεν έφαγε καλά στην Βουδαπέστη δεν ήξερε πού να ψάξει. Εσύ θα ξέρεις.

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
budapestmain.jpg

Ένας ταξιδιωτικός οδηγός της Βουδαπέστης για φαγητό, street food, εστιατόρια και γλυκά

Πολλά είναι όσα θα ακούσεις από τους φίλους και τον υπόλοιπο κοινωνικό περίγυρο όταν ανακοινώσεις πως έκλεισες εισητήρια για Βουδαπέστη το Φθινόπωρο. Ανάμεσα σε παλαμάκια ενθουσιασμού, «χωράω στην βαλίτσα;» και επίθετα όπως «παραμυθένια», «μαγευτική», «ξεχωριστή», οι προσδοκίες σου για το ταξίδι ίσως αρχίσουν να ψηλώνουν υπερβολικά, κάνοντάς σε να φοβάσαι πως δεν θα σου αρέσει τόσο όσο ισχυρίζονται. Μην ανησυχείς, έχουν δίκιο.

Αναζητώντας συμβουλές για όμορφες κρυψώνες της πόλης από άτομα που την είχαν ήδη επισκεφτεί, το μόνο ανησυχητικό σχόλιο που λάμβανα συνεχώς ήταν το εξής: «Ετοιμάσου ψυχολογικά, γιατί δεν θα φας καλά». Σοκ. Όσο απελπισμένα και αν έψαχνα κάποιο γνωστό μου πρόσωπο να μου προτείνει ένα καλό εστιατοριο, ένα στριτφουντάδικο, έστω ένα παραδοσιακό πιάτο που πρέπει να δοκιμάσω, οι απαντήσεις που έπαιρνα κυμμαίνονταν μεταξύ του «δεν θυμάμαι» μέχρι του «ένα βράδυ ήμασταν τόσο απελπισμένοι που φάγαμε στο Burger King». Τρόμος και πανικός.

Αρνούμενη να το βάλω κάτω, διότι κανένα ταξίδι δεν θεωρείται ολοκληρωμένη εμπειρία χωρίς φαγητοτουρισμό, ανέλαβα να ξεψαχνίσω κάθε σκοτεινή γωνιά του διαδικτύου μέχρι να ανακαλύψω τα καλύτερα μέρη για μάσες στην Βουδαπέστη. Κρέατα, σούπες, γλυκά, junk food, τοπικά προϊόντα, ποτά, μέχρι και τυποποιημένες ουγγρικές σοκολάτες από το σούπερ μάρκετ. Αν κάποιος, κάποτε του είχε δώσει τρία εώς πέντε αστεράκια, το σημείωνα.
Έχοντας πλέον επιστρέψει, μπορώ επισήμως να δηλώσω πως ο κοινωνικός περίγυρος και οι φίλοι που με φοβέριζαν ήταν τελείως λάθος. Η Βουδαπέστη είναι νόστιμη. Και έχω αποδείξεις.

Paprikash σημαίνει comfort food
paprikash2_1.jpg

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις για την Βουδαπεστιανή κουζίνα είναι ότι έχει μεγάλη παράδοση στην πάπρικα. Κατακόκκινη, καυτερή ή γλυκιά και ικανή να απογειώσει κάθε πιάτο με ένα απλό πασπάλισμα. Οι Ούγκροι νοικοκυραίοι την προσθέτουν σε κάθε τους συνταγή και μερικές φορές ονομάζουν ολόκληρα πιάτα προς τιμήν της. Κάπως έτσι προέκυψε και το «Paprikás Csirke», που στην κυριολεξία σημαίνει «Κοτόπουλο Πάπρικα» και είναι σαν μια ζεστή αγκαλιά σε βαθύ πιάτο.

paprikash1_1.jpg

Τρυφερό κοτόπουλο (ή πιο σπάνια μοσχάρι), το οποίο κολυμπάει σε παχύρρευστη σάλτσα από πάπρικα, sour cream και ζαρζαβατικά και συνοδεύεται από πεντανόστιμα dumplings που έχουν βαφτίσει «nokedli» (πιο ελαφριά από τα gnocchi, πιο μπαμπάσικα από τα φιογκάκια). Θα το βρεις σε κάθε εστιατόριο με παραδοσιακό μενού και οφείλει να είναι η επιλογή σου τουλάχιστον μία φορά. Στην δική μου περίπτωση ήταν τρεις.

Kazimír Bisztró: Βρίσκεται στην μέση του Εβραικού τετραγώνου της Βουδαπέστης, κοντά στην Συναγωγή Kazinczy. Είναι ανοιχτό από το πρωί για brunch και συνεχίζει μέχρι το βράδυ, σερβίροντας παραδοσιακά πιάτα αλλά και πιο διεθνή εδέσματα, όπως το pulled pork sandwich που παρείγγειλε η κολλητή μου και ήταν ένα ποίημα.

Retek Bisztró: Γενικότερα, μην παραλείψεις το Retek. Κάνε κράτηση από πριν (δεν θα βρεις τραπέζι αλλιώς) και απόλαυσε απίστευτα καλό φαγητό σε ένα περιβάλλον που θυμίζει σπίτι και σε κερνάει λικέρ.

Frici Papa Kifőzdéje: Ένα αγαπημένο spot για τον τουρίστα που θέλει να ζήσει την καλτ εμπειρία του μεσημεριανού μιας άλλης πολιτικής περιόδου. Οι τιμές είναι σκανδαλωδώς χαμηλές, φθηνά κάδρα διακοσμούν τους τοίχους, τα τραπεζομάντιλα είναι καλυμμένα με πλαστικό και οι σερβιτόροι είναι ντυμένοι σαν να έχουν προσγειωθεί με καταπέλτη από τα 80s. Όσο τρώγαμε ακούσαμε το τραγούδι από τα Φιλαράκια να παίζει δύο φορές.
budapestrestaurants.jpg

Ένας λαχανοντολμάς, αλλιώς

ntolmas2_1.jpg

Ξέχνα τα ντολμαδάκια που ήξερες. Όταν ζητήσεις Töltött káposzta στην Βουδαπέστη, θα έρθεις αντιμέτωπος με ένα γιγαντιαίο ντολμά, συναρμολογημένο από βοδινό κιμά, ντομάτες, ρύζι, πάπρικα και sauerkraut (ναι, θα μπορούσα να πω ξινολάχανο αλλά ποια η πλάκα με αυτο;). Συνοδεύεται μονίμως από κάποια δροσερή λευκή σως, η οποία έρχεται να δέσει υπέροχα με τα υπόλοιπα καρυκεύματα του πιάτου. Θα το βρεις και σε εκδοχή street food. Θα σε αφήσει χορτάτο και ίσως ελαφρώς διψασμένο. Μιλώντας ως άτομο που δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά με τους ελληνικούς ντολμάδες, είμαι μεγάλη φαν του συγκεκριμένου.
Δοκίμασέ το στην αγορά τροφίμων της Βουδαπέστης ή στο Százéves Restaurant, το πιο παλιό εστιατόριο της πόλης (από το 1831).

 

Κεφάλαιο Langos
budapestlangosmain.jpg
Τζοβάννα Στεφάνου

Αν δεν φας το τηγανητό, αμαρτωλό, λαχταριστό σου μπινελίκι όσο είσαι σε ταξίδι, έχεις όντως πάει ταξίδι; Άδραξε λοιπόν την ευκαιρία και υπέκυψε στην κολασμένη νοστιμιά του κουρκουτένιου langos, που υπάρχει σε κάθε σοκάκι της πόλης και περιμένει να καταλήξει στο στομάχι σου. Στην κλασική εκδοχή του είναι ένας τηγανητός και ζυμαρένιος δίσκος που τρώγεται ζεστός και σερβίρεται με μπόλικη sour cream και τριμμένο τυρί από πάνω. Σαν υφή οφείλει να είναι τραγανό από έξω, με ένα τρυφερό εσωτερικό και το μέγεθός του πρέπει να σε κάνει να γουρλώσεις τα μάτια. Κάπως έτσι.

budapestlangos.jpg

Θα βρεις διάφορες βερσιόν του όσο περπατάς, με ολοένα και περισσότερα toppings να το βαραίνουν (αλλαντικά, αβγά, λαχανικά, κρεατικά, ακόμα και γλυκά langos με σοκολάτα ή κρέμα), όμως η ταπεινή μου άποψη είναι πως καλύτερα να παραμείνεις στον συνδυασμό sour cream-τυρί. Συμβουλή: αν υπάρχει η επιλογή να προσθέσεις πάστα σκόρδου, ΚΑΝΤΟ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.
budapestlangos3.jpg
Τζοβάννα Στεφάνου

Aν αποφασίσεις να πας εκδρομή μέχρι το Szentendre, γραφικό χωριουδάκι μόλις ένα μισάωρο μακριά από την Βουδαπέστη, οπωσδήποτε αναζήτησε την καντίνα Álomlángos. Εντός της πόλης, το Retro Bufe σερβίρει langos ολόκληρη την ημέρα και ανοίγει από τις έξι το πρωί. Σε περίπτωση που σου έρθει μία λιγούρα εκεί που παρακολουθείς την ανατολή του ηλίου.

 

Πήγαινε στο Bors και φάε τα πάντα

budapestbors1.jpg

Υπάρχει το street food και υπάρχει και ο παράδεισος. Το Bors είναι ο συνδυασμός των δύο. Δεν θα πω πολλά για να σε πείσω, απλώς το ότι έχω ταξιδέψει σε περίπου 20 ευρωπαϊκές πόλεις, έχω φάει άπειρο φαγητό του δρόμου και πρώτη φορά α) δεν μου έφτασε η αρχική μου παραγγελία και επέστρεψα για δεύτερο γύρο β) δάκρυσα τελειώνοντας τον δεύτερο γύρο.  Αισθανθήκαμε τόσο μεγάλη ευγνωμοσύνη για το ό,τι δοκιμάσαμε που φεύγοντας ευχαριστήσαμε ολόκληρο το προσωπικό, λες και μας τα είχαν δώσει τζάμπα.
budapestbors2.jpg

Πρώτο πιάτο σούπα σε ποτήρι, με ντομάτα, γιαούρτι, κρεμμύδι, πάπρικα, τηγανητό λουκάνικο και ζυμαρικά. Δεύτερο πιάτο μπαγκέτα «Hummus Sapiens», με χούμους, σπανάκι, ψητές πιπεριές, μαρμελάδα κρεμμυδιού, tofu και κόλιανδρο. Τρίτο πιάτο μπαγκέτα «French Lady» με chutney μούρων, κρεμμύδια, στήθος κοτόπουλου και τυρί Ένταμ.
Θέλω να επιστρέψω για να δοκιμάσω την γλυκιά σούπα Bounty με καρύδα και πανακότα. Και για την υπέροχη διακόσμηση αλα Star Wars. Και τους ωραίους σερβιτόρους. 10 με τόνο.

 

Άλλα ενδιαφέροντα αλμυρά που αξίζει να δοκιμάσεις:
Lecsó: Στιφάδο με ντομάτα, πιπεριές, λουκάνικο και αβγά scrambled. Τρώγεται κυρίως σαν ορεκτικό.

Goulash: Σούπα με κρέας, λαχανικά, nokedli και πάπρικα.

tthri_1.jpg

Turos Teszta: Ό,τι πιο περίεργο έχω δοκιμάσει στην ζωή μου (δες παραπάνω). Μακαρόνια σαν χυλοπίτες, σερβιρισμένα μαζί με cottage cheese, ξινοτύρι και κομματάκια μπέικον. Στο μενού του Frici Papa έλεγε ότι μπορείς να το παραγγείλεις και με ζάχαρη. Δεν κατάλαβα τίποτα. Το έφαγα. Δεν ήμουν αρκετά μεθυσμένη για να το εκτιμήσω.

 

Καμινάδα του Δούναβη

budapestchimney1.jpg
Τζοβάννα Στεφάνου

Δεν μπορείς να του ξεφύγεις, ακόμα και αν δεν είσαι γλυκατζής (nOOb). Υπάρχει τουλάχιστον ένα ζαχαροπλαστείο σε κάθε γωνιά της Βουδαπέστης που ετοιμάζει γλυκά-καμινάδες (ή αλλιώς Kürtőskalács) όλες τις ώρες της ημέρας και η μυρωδιά τους είναι τόσο δυνατή που δεν έχει νόημα να αντιστέκεσαι.

budapestchimney2.jpg

Γλυκιά ζύμη που τοποθετείται σε ξύλινα καλούπια και στην συνέχεια καλύπτεται από ζάχαρη και ψήνεται στον φούρνο ή τα κάρβουνα. Έπειτα προστίθενται τα toppings της επιλογής σου, όπως σοκολάτα, κανέλα, βανίλια, καρύδα και παπαρουνόσπορος (!!). Για τα καλύτερα της Βουδαπέστης, αναζήτησε το Molnar’s Kürtőskalács (είναι αλυσίδα, επομένως δεν θα είναι δύσκολο). Εμείς θυσιάσαμε το βραδινό μας για χάρη του. 

 

Túró Rudi

budapestturo.jpg

Θα το βρεις σε κάθε σούπερ μάρκετ της πόλης και στις τσέπες όλων των ντόπιων. Πρόκειται για την πιο διάσημη σοκολάτα τους, με σήμα κατατεθέν το ασπροκόκκινο περιτύλιγμα και το κυλινδρικό σχήμα. Η γέμιση αποτελείται από γλυκιά κρέμα τυριού, βανίλια και διάφορα άλλα αρώματα και η γεύση είναι υπέροχη. Πάρε δυο-τρεις για ενέργεια! Θα σου χρειαστούν μετά από τα χιλιόμετρα που θα διανύσεις κάθε μέρα εξερευνώντας τα μυστικά της πόλης.

 

Και για το κάτι διαφορετικό:

New York Café

budapestnewyork.jpg

Σε κάθε πόλη υπάρχει ένα παμπάλαιο, πανέμορφο καφέ που υπερχρεώνει τα πάντα στο μενού του, αλλά εξακολουθείς να το πληρώνεις γιατί θέλεις να ζήσεις την εμπειρία. Στην Βουδαπέστη αυτό είναι το New York Café, που στολίζει την πόλη από τον 20ο αιώνα και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα ολόκληρου του κόσμου. Πράγματι, με το που περάσεις την πόρτα του θα πάθεις ένα σοκ και ίσως αισθανθείς πως δεν είσαι ευπρεπώς ντυμένος για να ταιριάζεις με το περιβάλλον, που πιο πολύ θυμίζει όπερα παρά καφετέρια. (Στην δική μας περίπτωση δεν ίσχυσε το τελευταίο,διότι ως σκλάβες του ίνσταγκραμ είχαμε πάρει ειδικά outfits για την περίσταση).

budapestnewyork2.jpg
Τζοβάννα Στεφάνου

Είδαμε πολλούς γύρω μας να παραγγέλνουν τσάι και ολόκληρους δίσκους πρωινού με scones, σαντουιτσάκια και μακαρόν. Ζηλέψαμε, αλλά λυπηθήκαμε τα 65 ευρώ που κόστιζε. Έτσι παραγγείλαμε ένα σοκολατένιο κέικ (υπέροχο, μικροσκοπικό) και cappuccino 24 καρατίων με φύλα χρυσού. Υπερβολή; Υπερβολή. Αλλά άξιζε.

 



Vintage Garden

budapestvintage_1.jpg

Ένα εστιατόριο που έχει προφανώς δημιουργηθεί αποκλειστικά για να είναι φωτογενές, αλλά το καταφέρνει με τρόπο που δεν σε κουράζει. Δεν είναι δηλαδή υπερφορτωμένο σε βαθμό δυσφορίας και το φαγητό του είναι ικανοποιητικά νόστιμο. Ακόμα και οι πιο κυνικοί επισκέπτες θα αφιερώσουν μερικά φωτογραφικά κλικ σε μία από τις όμορφες (συνεφέννιες ή λουλουδάτες) γωνίες του και στην συνέχεια θα απολαύσουν  ένα καλά μελετημένο και γευστικό πιάτο.

vintage3_1.jpg

Εμείς επιλέξαμε την σαλάτα Vintage Garden με ξηρούς καρπούς,  σως κολοκύθας και τυρί του φούρνου και το κοτόπουλο με camembert και πλιγούρι με σάλτσα μούρων. Εξαιρετικά και τα δύο, αν και οι μερίδες ήταν λίγο μικρές για την τιμή τους.

Άλλες συμβουλές:

budapestagora.jpg
Τζοβάννα Στεφάνου

Συμβουλή 1η: To food market αξίζει περισσότερο αν θέλεις να αγοράσεις κάτι για να γυρίσεις πίσω (πάπρικα, μαρμελάδες, σοκολάτες, τυριά), παρά για να φας το μεσημεριανό σου. Οι πάγκοι είναι σχετικά λίγοι και η ποιότητα των φαγητών δεν είναι η καλύτερη που μπορείς να βρεις. Και μάλλον θα ενοχληθείς από τις εκατοντάδες του κόσμου που στριμώχνεται μπροστά στο goulash.

Συμβουλή 2η: Tελικά υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλοί φαγανοί στην Βουδαπέστη και έτσι αρκετά από τα εστιατόρια που είχα στην αρχική λίστα ήταν μονίμως γεμάτα. Αφού κάνεις την έρευνά σου και καταλήξεις σε κάποια μέρη που θες οπωσδήποτε να επισκεφτείς για φαγητό, κάνε κράτηση όσο πιο σύντομα γίνεται!

Καλό ταξίδι!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ