Θεματα

Marika, η καινούργια «ταρτερί» στην καρδιά της πόλης

Σπιτικές τάρτες στου Ψυρρή νοστιμεύουν την καθημερινότητά μας

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Marika Tarts
Σπύρος Παναγόπουλος, Μαριλού Πρεπάκη © Θανάσης Καρατζάς

Στην οδό Παλλάδος στου Ψυρρή θα βρείτε την «Marika», ένα νέο πανέμορφο μαγαζί με χειροποίητες γλυκές και αλμυρές τάρτες

Όσοι περπατάμε στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως γύρω από την οδό Αθηνάς, δεν γίνεται να μην έχουμε περάσει και από την οδό Παλλάδος. Ένας από τους πιο γραφικούς μικρούς δρόμους στου Ψυρρή, που σε πολλά του σημεία θυμίζει «παλιά Αθήνα».

Marika Tarts
© Θανάσης Καρατζάς

Είναι, βλέπεις, κι αυτά τα εναπομείναντα μαγαζιά με είδη καθημερινής χρήσης που όμως συνεχίζουν απτόητα να λειτουργούν δίπλα στα νέα luxury boutique hotels της πόλης και δίνουν άλλο χρώμα, μαγαζιά που πουλάνε ψάθινα καλάθια, γλάστρες, πλαστικά βαρέλια και διάφορα εποχιακά είδη. Αν ψάχνεις για ψάθινο καλάθι στο κέντρο της Αθήνας, η οδός Παλλάδος είναι ο δρόμος σου.

Marika Tarts
© Θανάσης Καρατζάς

H «Marika» βρίσκεται στην αρχή της οδού Παλλάδος, στον αριθμό 4, λίγα βήματα από την πολύβουη οδό Αθηνάς. Δίπλα από την «Marika» στέκεται το «ΤσικναΜπούμ» με τα θρυλικά του σουβλάκια, για να σας προσανατολίσουμε λίγο. Άνοιξε στις αρχές της χρονιάς από ένα νεαρό ζευγάρι, τον Σπύρο Παναγόπουλο και την Μαριλού Πρεπάκη, με τον Σπύρο aka Kissing Strangers να μας δίνει εδώ και πολλά χρόνια - σαν DJ - μερικά από τα πιο όμορφα πάρτι της πόλης. Σίγουρα, το επόμενο βήμα του δεν θα μπορούσε να είναι μακριά από το κέντρο της πόλης.

Marika Tarts
Η γιαγιά Μαρίκα © Θανάσης Καρατζάς

Τους τοίχους του μικρού μαγαζιού στολίζουν φωτογραφίες της Μαρίκας, γιαγιάς της Μαριλού, με καταγωγή από τη Θράκη και δεινής μαστόρισσας σε ότι είχε να κάνει με ζυμάρι, πίτες και τάρτες. Κάτι θα της πήρε και η Μαριλού και συνεχίζει την παράδοση.

Marika Tarts
© Θανάσης Καρατζάς

Σίγουρα, κάνει εντύπωση το ότι διάλεξαν την τάρτα σαν το κύριο προϊόν και πρόταση. «Δεν θέλαμε να ανοίξουμε άλλο ένα bakery, όπως τόσα και τόσα που υπάρχουν στην Αθήνα. Θέλαμε κάτι πιο εξειδικευμένο. Οι ταρτερί και οι τάρτες γενικότερα είναι πιο διαδεδομένες σε πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, είναι μέρος της παράδοσης εκεί. Εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε μία ταρτερί με ελληνικό άρωμα και στοιχείο και έχουμε «πειράξει» παραδοσιακές συνταγές. Η τάρτα με θρακιώτικο τραχανά, πανσέτα και κατσικίσιο τυρί είναι σίγουρα ελληνική πρόταση, λέει ο Σπύρος, κι εγώ κοιτάω απέναντι από την «Marika» όπου ετοιμάζεται να ανοίξει σύντομα άλλο ένα νέο boutique hotel, σημάδι πως η περιοχή αλλάζει.

Marika Tarts
© Θανάσης Καρατζάς

Από τη βάση μέχρι τη γέμιση, τις κρέμες και τις μαρμελάδες, οι τάρτες της «Marika» είναι χειροποίητες, φτιαγμένες από τον Σπύρο και την Μαριλού. Το μικροσκοπικό αλλά πολύ όμορφο μαγαζί λειτουργεί κυρίως σαν take out, ένα αυθεντικό street food spot που παίρνεις μία τάρτα στο χέρι, τρως «στο πόδι» και συνεχίζεις το δρόμο σου. Αν βρεθείς εκεί Παρασκευή ή Σάββατο απόγευμα, πολύ πιθανόν τα παιδιά να έχουν στήσει κάποιο πάρτι στο δρόμο ή ακόμα και jazz συναυλία.

Marika Tarts
© Θανάσης Καρατζάς

Δοκιμάσαμε διάφορες επιλογές από αλμυρές και γλυκές τάρτες, όλες τους πολύ νόστιμες, φτιαγμένες από φρέσκα υλικά. Από τις αλμυρές ξεχωρίσαμε την τάρτα κις λορέν και τάρτα vegetarian με λάδι λευκής τρούφας, τα δύο αλμυρά best seller του μαγαζιού, καθώς και τάρτα σπανάκι και κατσικίσιο τυρί, τάρτα σολομό με κρέμα τυρί και άνιθο, ενώ σύντομα θα προστεθούν και τάρτα κολοκύθα με απάκι και τάρτα γλυκοπατάτα με πανσέτα. Προτάσεις και συνταγές που αλλάζουν ανά τακτά διαστήματα.

Marika Tarts
© Θανάσης Καρατζάς

Από τις γλυκές δοκιμάσαμε την τάρτα σοκολάτα - φιστικοβούτυρο που είναι το γλυκό best seller στην «Marika», τάρτα λεμόνι και τάρτα μπανόφι, καθώς και τάρτα cheesecake - μαρμελάδα φράουλα. Τραγανές και αφράτες, όπως πρέπει να είναι. Αν δεν σε καλύπτουν όλα αυτά, η «Marika» προσφέρει νοστιμότατο παραδοσιακό ρυζόγαλο, μία σειρά από μπισκότα σοκολάτας, καφέ και δροσιστικότατη σπιτική λεμονάδα.

Marika Tarts
© Θανάσης Καρατζάς

Την επόμενη φορά που θα περάσεις από την Παλλάδος, άσχετα αν έχεις πάει να αγοράσεις ψάθινο καλάθι ή έχεις βγει στα bar της περιοχής, κάνε μία στάση στην «Μαρίκα». Θα σε υποδεχτούν τα χαμόγελα του Σπύρου και της Μαριλού και οι υπέροχες χειροποίητες τάρτες τους.

Marika Tarts
© Θανάσης Καρατζάς

Marika Tarts
Παλλάδος 4, Ψυρρή
Τηλ: 211 1137135
IG: Marika Tarts

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ