Design & Αρχιτεκτονικη

Συμβαίνει τώρα στην πόλη

Έργα και ημέρες Πικιώνη στο Μπενάκη από τις 15/12 μέχρι τις 13/03

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10829-35100.jpg

«Είναι ο πρώτος αρχιτέκτων στην Ελλάδα που είχε το θάρρος να διακηρύξει ότι η αρχιτεκτονική είναι τέχνη και ποίηση», είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης για τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Είπε πολλά ακόμη το πρωί της 5ης Απριλίου του 1987 όταν επισκέφτηκε το σπίτι της Αγνής Πικιώνη για να δει τα έργα του Έλληνα ακαδημαϊκού και αρχιτέκτονα (εδώ όλο το κείμενο του Γιάννη Τσαρούχη)

Μια αντίστοιχη περιήγηση στο μεγαλύτερο μέρος του ζωγραφικού και αρχιτεκτονικού έργου του Δημήτρη Πικιώνη προσφέρει το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς) σε μία μεγάλη έκθεση, από τις 15 Δεκεμβρίου ως τις 13 Μαρτίου του 2011.

Το υλικό της έκθεσης με τίτλο «Δημήτρης Πικιώνης 1887-1968» έχει περιέλθει στην κατοχή του Μουσείου από τη σημαντική δωρεά της οικογένειας Πικιώνη.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο ζωγράφος Δημήτρης Πικιώνης μιλάει μέσα από τα έργα του για τη φύση, τις αναμνήσεις από το Παρίσι, τα αρχαία, τα βυζαντινά, τα λαϊκά.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται το σύνολο του αρχιτεκτονικού του έργου, μελέτες του για την αρχιτεκτονική της Ζαγοράς και της Καστοριάς, τμήμα της μελέτης του για την Λαϊκή Αρχιτεκτονική της Χίου, τεύχη του περιοδικού «Το 3ο μάτι» (στη σύνταξη του οποίου συνεργάστηκαν Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Στρατής Δούκας, Σπύρος Παπαλουκάς, Σωκράτης Καραντινός, Τάκης Παπατσώνης, Μιχάλης Τόμπρος, Άγγελος Θεοδωρόπουλος) καθώς και τεκμήρια των σχέσεών του με ανθρώπους όπως οι Μπουζιάνης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Σικελιανός και άλλους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλεται και η ταινία για τον Δηµήτρη Πικιώνη, από τη νέα ενότητα παραγωγής των εκποµπών της ΕΡΤ «Παρασκήνιο» σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευκή πλαστική καρέκλα
Η λευκή πλαστική καρέκλα στα σημαντικότερα έπιπλα του αιώνα

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί στα πανηγύρια, στις αυλές της επαρχίας και στις παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times

Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη
Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

Ιππότης, βαρόνος, κάτοχος του βραβείου Pritzker και καμιά 400αρια ακόμα, ο sir Norman Foster θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονας της εποχής μας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.