- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Συμβαίνει τώρα στην πόλη
Την Κυριακή 28/11 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το συμπόσιο «Η Αθήνα σε κρίση».
«Η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να λειτουργήσει εν κενώ. Η αρχιτεκτονική δεν είναι πολυτέλεια και δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πόλη σ’ άλλους», έλεγε και ξανάλεγε σε κάθε ευκαιρία ο αρχιτέκτονας και αναπληρωτής καθηγητής στο Ε.Μ.Π, Ανδρέας Κούρκουλας στο πλαίσιο των εργασιών του συμποσίου «Αθήνα σε Κρίση» στο μουσείο Μπενάκη. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (28/11) με αντικείμενο την υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και την διατύπωση προτάσεων για την αναβάθμισή του. Με τη διαφορά ότι αυτοί που τώρα διεκδικούν ρόλο και λόγο στη λύση του προβλήματος είναι: οι αρχιτέκτονες. Παράλληλα σηματοδότησε την έναρξη μιας συνεργασίας πανεπιστημιακών από το Μετσόβειο, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Παραγωγής (LAPA) του πανεπιστημίου της Λοζάννης (EPFL).
Η ομάδα των 35 Ελβετών (καθηγητές και φοιτητές) θα μείνει στην Αθήνα ένα χρόνο και θα εκπονήσει έρευνα με τίτλο «Αθήνα, πόλη μεταναστών/ Αρχιτεκτονική της ενσωμάτωσης». Το πρώτο εξάμηνο θα μελετήσουν την πόλη. Το δεύτερο θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένα πρότζεκτ εντός του αστικού ιστού. Οι Ελβετοί πηγαίνουν συνήθως όπου βλέπουν κρίση. Η Αβάνα και το Μπαχρέιν ήταν οι δύο προηγούμενοι σταθμοί τους μέχρι να καταλήξουν στην πρόκληση της Αθήνας. «Γιατί επιλέξατε εμάς;», ρωτώ τον Χάρι Γκούγκερ, επικεφαλής της ομάδας και καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο EFPL: «Καταρχάς ο πρώτος λόγος είναι καθαρά προσωπικός. Επισκέπτομαι την Αθήνα από το 1974. Τότε είχα βρεθεί αποκλεισμένος σε μια πόλη που ζούσε την κρίση του πραξικοπήματος στην Κύπρο. Σήμερα είμαι εδώ γιατί όλα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει και πάλι στην Αθήνα, αλλά είναι όλα αρνητικά. Είναι μεγάλη η απόκλιση μεταξύ της ποιότητας και της δυναμικής που βλέπω εγώ στην πόλη και της κακής φήμης που έχει αποκτήσει είτε λόγω της υφισταμένης οικονομικής κρίσης, είτε λόγω των γεγονότων του 2008».
Αρκετοί πανεπιστημιακοί πήραν το λόγο την Κυριακή. Μίλησαν για την αρχαιολογία της πόλης, για το περιβάλλον, την οικονομία και τον τρόπο διακυβέρνησης. Οι εισηγήσεις έπρεπε να διαρκούν 15 λεπτά. Οι περισσότεροι βγήκαν εκτός χρόνου. «Αυτός ο καθηγητής δεν έβγαζε νόημα», ακούω έναν Ελβετό φοιτητή να λέει σε φίλο του. «Στην προσπάθειά του να φανεί όσο το δυνατόν πιο διανοούμενος, έχασε τον ειρμό του», συμπληρώνει. Σε αντίθεση με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς ο Χάρι Γκούγκερ ήταν συνοπτικός, μιλούσε με παραδείγματα και φαίνεται ότι την ξέρει καλά την πόλη. «Η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του αστικού ιστού. Ο επανασχεδιασμός των δημόσιων χώρων δημιουργεί νέες ομάδες πολιτών. Γενικώς στην Ελλάδα βλέπεις μερικά πράγματα και απορείς: Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το Κοινωνικό Φαρμακείο στην πλατεία Βαρβακείου Αγοράς. Είναι σα να είπαν σε κάποιον: ‘μπορείς να τα κάνεις όλα λάθος;’ Και αυτός το έκανε. Η πλατεία, ο σχεδιασμός και ο ρόλος του φαρμακείου δεν επικοινωνούν. Είναι σα να μην υπάρχει». Σ το αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη ήταν και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, ίσως για να πάρει ιδέες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βράβευση στα LIT Lighting Design Awards για το ανανεωμένο αθηναϊκό τοπόσημο
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
Άλλαξε το ντεκόρ στο σπίτι σου ΤΩΡΑ με αντίτιμο που θα σε ενθουσιάσει
Γιατί ένα κίνημα που γεννήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Μια συζήτηση με τους αρχιτέκτονες Στέλλα και Πιέρο Πιερή, με αφορμή την έκθεση 2nd Nature στο Ωδείο Αθηνών
Παραμονές των δημοτικών εκλογών
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.