- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεταφέρθηκε ανανεωμένη
Η Δημοτική Πινακοθήκη μεταφέρθηκε στο νέο της κτίριο στο Μεταξουργείο ανοίγοντας τις αίθουσές της σε 160 από τα πιο ηχηρά ονόματα του ελληνικού εικαστικού πολιτισμού
Αφετηρία η νεοελληνική τέχνη του 19ου αιώνα. Τερματισμός οι πλέον σύγχρονοι εκφραστές του εγχώριου εικαστικού κόσμου. Είναι όλοι εκεί. Ακαδημαϊκοί, η γενιά του ’30 με τον Φώτη Κόντογλου, ο εξπρεσιονιστής Μηταράκης, αλλά και μεταγενέστεροι (Γιώργος Βακιρτζής, Μαρία Σπέντζα, Στέλιος Βότσης, Χρόνης Μπότσογλου, Όπυ Ζούνη, Αλέκος Φασιανός, Κίκος Λανίτης, Αλέξανδρος Αλιέας, Βάσω Κυριάκη, Χρήστος Θεοφίλης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά εμφανίζεται το έργο «Προπύλαια» του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, η «Κόρη με γατάκι» του Γιάννη Σπυρόπουλου, αλλά και ένα τελείως άγνωστο έργο της Σοφίας Λασκαρίδου, της πρώτης γυναίκας που έσπασε το άβατο της Σχολής Καλών Τεχνών. Παράλληλα παρουσιάζονται και γλυπτά των Ιάσονα Παπαδημητρίου, Μιχάλη Τόμπρου, Βάσου Καπάνταη κ.ά. Τα έργα τους εκτίθενται μέχρι τις 28/11, με δωρεάν είσοδο, στο ιστορικό κτίριο της Λεωνίδου & Μυλλέρου.
Το κτίριο έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία: χτίστηκε το 1834 σε οικόπεδο του πρίγκιπα (και επιχειρηματία από τη Βλαχία) Γεώργιου Κατακουζηνού. Στη συνέχεια αγοράστηκε από αγγλική εταιρεία, η οποία πτώχευσε, και πέρασε σε 6 Έλληνες επιχειρηματίες («Σηρική Εταιρία Ελλάδος») για να αρχίσει να λειτουργεί ως μεταξουργείο το 1855 (έκλεισε το 1875). Κατόπιν λειτούργησε ως συγκρότημα κατοικίας, ως κατάλυμα Πειραιωτών προσφύγων και ως φρουραρχείο του ΕΛΑΣ (1944) και περιήλθε με δωρεά το 1993 στον Δήμο Αθηναίων.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 27/10 παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, που τη χαρακτήρισε «με μία λέξη, είναι η πνευματική και πραγματική κιβωτός της ελληνικής ζωγραφικής», του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Άγγελου Μοσχονά, της διευθύντριας της Πινακοθήκης και Μουσείων Δήμου Αθηναίων Νέλλη Κυριαζή, που επιμελήθηκε την έκθεση, και πλήθος κόσμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Από τη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς έως το Venice Immersive, το Onassis Culture στηρίζει σημαντικές διεθνείς παραγωγές
Ο Γάλλος δημιουργός μετέτρεψε την τσιγγάνικη κουλτούρα σε κινηματογραφική γλώσσα
Το «B’Day» είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στα 25α γενέθλιά της
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του ογδόντα ήταν μια Πόλη στις Φλόγες
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
«Στον κομμουνισμό όταν σε κλοτσάνε πρέπει να χειροκροτήσεις· στον καπιταλισμό, όταν σε κλοτσάνε μπορείς να ουρλιάξεις»
Το 5ο «The Chios Festival» διεξάγεται στο πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου από τις 24 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία στις 4 Σεπτεμβρίου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Το χιουμοριστικό μήνυμά του στο Φεστιβάλ Βενετίας
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της
Μέχρι στιγμής, η αιτία θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.
Η βραβευμένη με δύο Grammy ερμηνεύτρια, με τη βαθιά φωνή
Από τους Basement και JPEGMAFIA μέχρι τους Idles και τους Deftones, το Outbreak διευρύνει ακόμα περισσότερα τα όριά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.