- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η τέχνη δικαιούται συχνά να ’ναι μια Τρύπα στο νερό· να περιέχει το παράδοξο στον ορισμό της· να αντιστέκεται στους φυσικούς περιορισμούς ύλης και γνώσης· να ’ναι ελεύθερη από χρησιμότητα κι αυτοσκοπό· και να ’ναι πιο προσωρινή απ’ τη στιγμή, πιο ανάλαφρη από το κενό. Κι όταν η τέχνη ασχολείται με την τρύπα, ρεαλιστική και μη, ορατή κι αόρατη, τότε έχουμε τρύπα μέσα σε τρύπα, ένα ατελείωτο –και διασκεδαστικό– παιχνίδι κατόπτρων, όπως στην περίπτωση της φωτογραφικής έκθεσης του Τάσσου Βρεττού στην γκαλερί The Breeder.
Η έκθεση “The Hole Argument” είναι σχεδόν φωτογραφική, αφού ο Βρεττός δεν «παίζει» μόνος του. Εκείνος ξεκινάει, με τις φωτογραφίες του, να εξερευνά τις πολλαπλές αναφορές της τρύπας στην κουλτούρα, την ψυχανάλυση και τη λογοτεχνία, στη σεξουαλική εμμονή, στην αρχιτεκτονική και τις εξερευνήσεις του σώματος, και από την άλλη μια ομάδα φίλων και συνεργατών (Νάντια Αργυροπούλου, Μαρίνα Βρανοπούλου, Βάσια Λύρη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης) απαντούν στις εικόνες του με κείμενα. Οι δυο πλευρές αλληλοτροφοδοτούνται και παράγουν ένα φωτογραφικό δοκίμιο, μια ανταλλαγή επιχειρημάτων εικόνας και λόγου που αποτυπώνονται και στην έκδοση Σκαντζόχερος 01, της ομάδας Σαπρόφυτα (γνωστή από το παράξενο και ενδιαφέρον Atlas Horribilis), που περιλαμβάνει αναγνώσεις αποσπασματικής μικρής φόρμας, καθώς και τις φωτογραφίες της έκθεσης.
Η έκθεση The Hole Argument, παρουσιάζεται από 8 έως 18 Σεπτεμβρίου και εγκαινιάζει το «εξωκινηματογραφικό» σκέλος του αφιερώματος «Τρύπα», που θα παρουσιάσει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται κι ο Μουσειακός Περίπατος (από αρχές Οκτωβρίου), ένα ιδιόμορφο «κυνήγι θησαυρού» που θα περιλαμβάνει 14 μουσεία της Αθήνας, στις μόνιμες συλλογές των οποίων επισημαίνονται εκθέματα σχετικά με την «Τρύπα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νά ποιο είναι το μέσο εισόδημα ενός επαγγελματία συγγραφέα
Έπαιξε μεταξύ άλλων στα «Alien», «Top Gun» και «Picket Fences»
Από ξεχασμένες cult ταινίες μέχρι σπάνιες εικόνες της queer Αθήνας των ’80s
Μια συζήτηση τη ζωή και τη δουλειά του στη Λήμνο, τη σειρά του για το Ελληνικό που εντάχθηκε στη συλλογή του Smithsonian, αλλά και τη συνεχή του έρευνα γύρω από την οικονομία της προσοχής
Έρωτας και απελπισία στη new wave Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80
Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας
Οι fans ζητούν εδώ και χρόνια από το συγκρότημα να κυκλοφορήσει νέα τραγούδια
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Καπνεργοστάσιο της Βουλής, φέρνοντας σε διάλογο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και την ιστορία από την προϊστορία έως σήμερα.
Ο Αμερικανός ράπερ αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, σενάριο και σκηνοθεσία
Πώς ο Γιάννης Οικονομίδης επηρέασε τους νεότερους θεατρικούς συγγραφείς για ένα γνήσια ελληνικό In-yer-face θεάτρο
Η αγαπημένη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μέσα από τις αναμνήσεις του αδελφού της, που έζησε από κοντά τις πιο προσωπικές και σημαντικές στιγμές της ζωής της
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Ένας ιδανικός χώρος για να βρουν οι δημιουργοί καθοδήγηση, συνεργάτες και θάρρος
Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ως τα πέρατα της γης», ένα πλοίο σαλπάρει από την Αγγλία για την Αυστραλία, στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Ευτυχισμένες μέρες» μιλάει στην ATHENS VOICE
Το μυθιστόρημα της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς διασκευάζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ ξεπέρασε σε θεάσεις τα τρέιλερ των «Barbie» και «Super Mario»
Η εμβληματική ταινία με τους Χιου Τζάκμαν και Κρίστιαν Μπέιλ επανακυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Ο 64χρονος σταρ θα τιμηθεί σε ειδική τελετή στο θέατρο Dolby του Λος Άντζελες
«Με ενδιέφερε πάντα η δημόσια έκφραση, το να επικοινωνήσω μέσα από ένα σύνθημα ή μια σκέψη ή μια εικόνα, ένα σχέδιο, ένα χρώμα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.