- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με μια έκθεση - αφιέρωμα στον μονόκερο ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο του Περθ στη Σκωτία
Η ιστορία του μαγικού πλάσματος της αρχαιότητας μέσα από εντυπωσιακά αντικείμενα
Ο μονόκερος στην τέχνη θέμα της πρώτης έκθεσης στο Μουσείο του Περθ στη Σκωτία - Πώς έγινε σύμβολο της LGBTQ κοινότητας.
Αφιερωμένη στον μονόκερο είναι η πρώτη έκθεση του Μουσείου του Περθ στη Σκωτία, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις 30 Μαρτίου.
Η έκθεση «Unicorn» εξετάζει την πολιτιστική ιστορία του μαγικού πλάσματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μέσα από εντυπωσιακά αντικείμενα, όπως χειρόγραφα, εικονογραφήσεις, πίνακες ζωγραφικής, νομίσματα, γλυπτά, ταπισερί και επιγραφές καταστημάτων.
Το φανταστικό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αρχαιότητα, με ορισμένους αρχαιολόγους να αναγνωρίζουν μονόκερα βοοειδή και ιπποειδή σε διακοσμητικά έργα της Εποχής του Χαλκού στην Ινδία. Η πρώτη φορά που εμφανίζεται ο μονόκερος είναι σε αρχαία ελληνικά κείμενα φυσικής ιστορίας. Ο γιατρός και συγγραφέας Κτησίας που έζησε τον πέμπτο αιώνα π.Χ. έγραψε τα Ινδικά έργο, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη χλωρίδα και την πανίδα της ινδικής υποηπείρου με βάση τις περσικές πηγές. Σε αυτό, περιγράφει ένα είδος άγριου αλόγου με ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, λευκό σώμα και κόκκινο κεφάλι με σκούρα μπλε μάτια, από όπου ξεκινούσε ένα κέρατο.
Στη Σκωτία, ο μονόκερος υιοθετήθηκε ως βασιλικό σύμβολο στις αρχές του 15ου αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβου Α’. Ο μονόκερος απεικονίστηκε στα βασιλικά όπλα της Σκωτίας και εμφανίστηκε ακόμη και στο σκωτσέζικο νόμισμα τον 15ο και 16ο αιώνα.
Αινιγματικό σύμβολο ανά τους αιώνες, συστατικό της μεσαιωνικής ιατρικής, έμβλημα της σκωτσέζικης βασιλικής οικογένειας, αγαπημένος παιδικός χαρακτήρας και σύμβολο της LGBTQI+ κοινότητας ο μονόκερος είναι το θέμα της συλλογής που αποτελείται τόσο από ιστορικά δάνεια όσο και από αντικείμενα τοπικής σημασίας και θα παρουσιαστεί στην έκθεση στο Μουσείο του Περθ.
View this post on Instagram
Η εντυπωσιακή ελαιογραφία Lady and the Unicorn (Η Κυρία και ο Μονόκερος) του Ιταλού καλλιτέχνη της ύστερης Αναγέννησης, Λούκα Λόνγκι (1507-1580), θα παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά, δάνειο από το Εθνικό Μουσείο του Καστέλ Σαντ'Άντζελο τονίζοντας την διαρκή συμβολισμό του μονόκερου στον Μεσαίωνα.
Ένας βασιλικός ασημένιος μονόκερος στην κορυφή της τελετουργικής ράβδου του 19ου αιώνα, που δημιουργήθηκε την περίοδο της στέψης του Βασιλιά Γεωργίου Δ' και της επίσκεψής του στη Σκωτία και χρησιμοποιήθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' πέρυσι είναι επίσης μεταξύ των εκθεμάτων.
Εκτός από ιστορικά αντικείμενα, η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης σύγχρονες αναπαραστάσεις του μονόκερου: Τα παιχνίδια, οι ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια δείχνουν ότι το μυθικλό πλάσμα είναι «ένα οικείο αλλά μεταβαλλόμενο πολιτισμικό σύμβολο» αναφέρει ο Τζ. Π. Ράιντ υπεύθυνος νέων προγραμμάτων στον οργανισμό Culture Perth and Kinross, που συνδιαχειρίζεται το νέο Μουσείο.
Επιπλέον έξι έργα που ανατέθηκαν σε σύγχρονους καλλιτέχνες θα διερευνούν πώς ο μονόκερος έγινε σύμβολο της LGBTQ κοινότητας.
«Με μια μακρά, πολύπλοκη και συχνά αντιφατική ιστορία, ο μονόκερος ήταν ένα δημοφιλές θέμα για σύγχρονους καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς, σκηνοθέτες και ακτιβιστές» σημειώνει ο Ράιντ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου του Περθ. «Είναι ένα σύμβολο μέσω του οποίου μπορούν να εξερευνηθούν ιδέες όπως η αυθεντικότητα, η πίστη, το φύλο και ο εθνικισμός» προσθέτει.
Η έκθεση «Unicorn» θα προβληθεί στο Μουσείο του Περθ στη Σκωτία από τις 30 Μαρτίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρώτες του δηλώσεις μετά την κυκλοφορία του video clip του
Το μυθιστόρημα, «Όσα ξέρω για σένα» του Eric Chacour (μετάφραση Στέλα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου
«Η ταινία λειτουργεί ως ένα επίκαιρο σχόλιο για την κινηματογραφική αίθουσα μέσα από την κινηματογραφική αίθουσα» όπως λένε οι δημιουργοί της, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Γιάννης Χλεμπάκος
Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλά για τον ρόλο του στη νέα παράσταση της Νεφέλης Μαϊστράλη, τον παραλογισμό, την αποκτήνωση και την επιρροή των social media
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Μια γραμμή κύμα» αποκαλύπτει τον ποιητικό κόσμο του ζωγράφου
Ο βιρτουόζος πιανίστας Ντένις Κοζούχιν ερμηνεύει όλα τα Κοντσέρτα του συνθέτη σε δύο συναυλίες
Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου μας διηγήθηκε τις απίθανες ιστορίες από τον κόσμο των σταρ
Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι εκεί για να πουλάνε — απλώς — βιβλία
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Από το ΧΙΠ ΧΟΠ CON 2026 μέχρι το «Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» του Γιάννη Αγγελάκα
Από τον «Μισάνθρωπο» στο Φιλίπ μέχρι τον «Αγαμέμνονα» στο Μαβίλη και την «Αλεξάνδρεια» στο Παλλάς
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Σίλβιο Σολντίνι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «Στο τραπέζι του λύκου» της Ροσέλα Ποστορίνο
Το νέο φιλμ του Γκορ Βερμπίνσκι μοιάζει κάπως μετέωρο μεταξύ των έντιμων προθέσεων και των δυσκολιών να φτιαχτεί ένα άρτιο sci-fi με έξυπνα –και επίκαιρα– σχόλια
Από τα πιο τρυφερά animation που έχουν φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια
Ένα σκληρό μάθημα για τις οικογενειακές σχέσεις που διαλύονται όταν στο ζύγι μπαίνουν ο εγωισμός και τα χρήματα
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Στίβεν Αντωνάκος και τη μεγάλη έκθεση «Είσαι ό,τι φοράς» στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση στην Γκαλερί Άλμα
Το δυναμικά ανερχόμενο αθηναϊκό dj duo μιλάει στην ATHENS VOICE
Ταξίδι στον πόνο, τον έρωτα και τη δημιουργικότητά της μέσα από μια βιωματική έκθεση
Μέχρι πότε θα πραγματοποιείται το πρόγραμμα - Δείτε αναλυτικά
Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Μαΐου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.