- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αύξηση της επιχορήγησης στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα με ποσό που υπερβαίνει το 14%
Ανακοινώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού - Τι αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη
Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση της επιχορήγησης στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα με ποσό που υπερβαίνει το 14%, σε σχέση με το 2023.
Συζήτηση με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές και μέλη της διοίκησης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων - ΔΗΠΕΘΕ πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, εν όψει της τροποποίησης και υπογραφής της νέας προγραμματικής σύμβασής τους.
Στην τηλεδιάσκεψη, όπου συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη, τέθηκαν από πλευράς ΔΗΠΕΘΕ τα συνολικά και επιμέρους ζητήματα\αιτήματα, κυρίως οικονομικής και διοικητικής φύσεως, ενώ αναπτύχθηκαν και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους με την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Πολιτισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Δήμας, απαντώντας σε αντίστοιχα αιτήματα των ΔΗΠΕΘΕ, αναφέρθηκε στα εξής:
- Σε συνεννόηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αύξηση της επιχορήγησης του ΥΠΠΟ με ποσό που υπερβαίνει το 14%, σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ για το 2024, σε σχέση με το 2023.
- Αποδοχή του αιτήματος για πρόβλεψη στην προγραμματική σύμβαση να είναι απαραίτητη η απασχόληση επαγγελματιών ηθοποιών από τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή αποφοίτων Δραματικής Σχολής αναγνωρισμένης από το ΥΠΠΟ ή μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών.
- Ο επικουρικός ρόλος του ΥΠΠΟ προς τα ΔΗΠΕΘΕ καθιστά αυτονόητη την υποχρέωση για ύπαρξη Καλλιτεχνικού Διευθυντή σε καθένα από αυτά.
- Το ΥΠΠΟ αντιμετωπίζει υποστηρικτικά την πρόβλεψη τριετούς θητείας των καλλιτεχνικών διευθυντών, τη δυνατότητα για ανανέωσής της για μία φορά, καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων τους.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, δήλωσε πώς:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και τους φορείς του Πολιτισμού στην περιφέρεια. Επιδιώκουμε επίσης, εκτός της οικονομικής ενίσχυσης, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία των θεατρικών οργανισμών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς.»
Η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη, τόνισε πως:
«Έχοντας υπηρετήσει τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και αναγνωρίζοντας την ανάγκη επίλυσης διαχρονικών ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία τους, είμαι αισιόδοξη μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ενεργά παρόν. Βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους ίδιους τους θεατρικούς οργανισμούς και επιδιώκουμε, σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, να συμβάλουμε ουσιαστικά στη στήριξη και την ενδυνάμωση του θεσμού σε κάθε επίπεδο.»
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:
ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ - η καλλιτεχνική διευθύντρια και η πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ - ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ - η καλλιτεχνική διευθύντρια
ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ο πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ - ο καλλιτεχνικός διευθυντής
ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΛΟΥ - η πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ - η καλλιτεχνική διευθύντρια και ο πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ - ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ - ο πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - η πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - η πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΦΑΡΙΣ) - ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος του ΔΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - η καλλιτεχνική διευθύντρια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Από τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα μέχρι απλούς κατοίκους, ένα βιβλίο — ταξίδι σε 201 ιστορίες. Ο Χρήστος Πιπίνης, «ψυχή» της ομάδας, μάς είπε περισσότερα
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Φήμες για πιθανή συνεργασία στο soundtrack της νέας ταινίας
Η αγαπημένη ηθοποιός σκηνοθετεί ένα ελληνικό μιούζικαλ και εξερευνά την πολυπλοκότητα του έρωτα.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19:30
Επιστημονική συνάντηση στο ΕΚΠΑ (9/12) και μαρτυρίες στο Γαλλικό Ινστιτούτο (16/12) για το ιστορικό ταξίδι του 1945
Τα δεκατέσσερα κείμενα του βιβλίου αναφέρονται στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το νεοελληνικό κράτος και την νεοελληνική κοινωνία
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια της παράστασης «Είσαι μουσική» στο Nous-Creative Space
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Οι ηγέτες της νορβηγικής black metal σκηνής για ένα μοναδικό show στην Αθήνα, στο Floyd Live Music Venue
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος πραγματεύεται τα θέματα της εξουσίας και του ανταγωνισμού, σε ένα κείμενο που συνομιλεί ανοιχτά με τον Μπέκετ, τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και περιεχομένου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.