Πολιτισμος

Ο Έλτον Τζον βγάζει τη συλλογή του σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s

Περισσότερα από 900 αντικείμενα αναμένεται να αποφέρουν έσοδα 10 εκατομμυρίων δολαρίων

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλτον Τζον βγάζει τη συλλογή του σε δημοπρασία που αναμένεται να αποφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s
© Terry O'Neill

Ο Έλτον Τζον βγάζει τη συλλογή του σε δημοπρασία που αναμένεται να αποφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s

Ο 76χρονος μουσικός θρύλος, Έλτον Τζον, αποφάσισε πρόσφατα να «καθαρίσει» το ρετιρέ του στην Ατλάντα, βάζοντας σε δημοπρασία παραπάνω από 900 αντικείμενα αξίας στον οίκο Christie’s. Από φωτογραφίες των Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, Άλφρεντ Στίγκλιτζ, Πολ Στραντ και Νταϊάν Άρμπους, μέχρι παπούτσια, ρούχα και γυαλιά, αλλά και ένα πιάνο, η συλλογή του βρετανού μουσικού εκτιμάται ότι θα αποφέρει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια στον διάσημο οίκο δημοπρασιών.

Ο Έλτον Τζον βγάζει τη συλλογή του σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s
Οι δερμάτινες μπότες - πλατφόρμες του Elton John που χρονολογούνται στο 1971

Ο Σερ Έλτον Τζον πήρε την απόφαση από κοινού μαζί με τον μάνατζερ του (και σύζυγό του), Ντέιβιντ Φέρνις, αφότου πούλησαν την παραπάνω από 13.000 τ.μ. κατοικία τους στην Ατλάντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για περισσότερα από 7,2 εκατομμύρια δολάρια. Ο μουσικός είχε αγοράσει την κατοικία κατά τη δεκαετία του 1990. Όπως έγραψε η εφημερίδα New York Times, το ζευγάρι αποφάσισε να συγχωνεύσει τη συλλογή του, βάζοντας σε δημοπρασία κάποια από τα κομμάτια που έχουν στην κατοχή τους.

Ο μουσικός αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την δημοπρασία. Ο Φέρνις είπε μόνο πως, με τα χρόνια, οι τοίχοι του σπιτιού τους άρχισαν να γεμίζουν ολοένα και περισσότερο και πως «ο σκοπός δεν ήταν ποτέ να μπουν τα έργα τέχνης αυτά στο συρτάρι». Η κατοικία στον 36ο όροφο είχε φωτογραφίες ιστορικής αξίας, καλλιτεχνών όπως της Ντοροθέα Λανγκ και του Μαν Ραίη, αλλά και πίνακες καλλιτεχνών σαν τον Banksy. Η συλλογή του έχει εκτεθεί στο παρελθόν στην Tate, στο Λονδίνο, με τον Τζον να έχει πει στο σχετικό προωθητικό βίντεο: «Λατρεύω το να ζω με τη συλλογή μου. Βλέπω αυτές τις πανέμορφες φωτογραφίες στον τοίχο, που άνθρωποι τράβηξαν πριν πολύ καιρό και ακόμα είναι επίκαιρες και ακόμα σου ουρλιάζουν».

Ο Έλτον Τζον βγάζει τη συλλογή του σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s
Grand Piano που χρησιμοποίησε ο Elton John το 1992

Η δημοπρασία, που πρόκειται να ξεκινήσει στις 21 Φεβρουαρίου, είναι η πρώτη μετά από εκείνη στον οίκο Sotheby’s το 2003, 21 χρόνια πριν, όπου έργα καλλιτεχνών σαν του Ρενέ Μαγκρίτ πωλήθηκαν για συνολικά 8,2 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ντέιβιντ Φέρνις θα επιμελείται την όλη διαδικασία, αυτή τη φορά στον ανταγωνιστικό οίκο Christie’s, που πρόκειται να κλείσει και τον κύκλο της ζωής του καλλιτέχνη στις Η.Π.Α.

Inside Elton John’s Atlanta oasis | Christie's

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ