Οι νέοι σχεδιάζουν το Μουσείο: Σεμινάριο για εφήβους στο Μουσείο Κανελλοπούλου
Το Μουσείο Κανελλοπούλου προσφέρει εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο «Οι νέοι σχεδιάζουν το μουσείο»
Τρίμηνα εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο «Οι νέοι σχεδιάζουν το μουσείο» για νέους 14-17 ετών, από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς συντηρείται ένα μουσείο; Τι κάνουν οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί; Πώς συντηρούνται τα εκθέματα; Πώς διοργανώνονται οι εκθέσεις και ποιες είναι οι εναλλακτικές παρουσίασης; Όλα αυτά και άλλα πολλά θα ερευνήσουν δέκα τυχεροί έφηβοι και έφηβες που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Μουσείου Κανελλοπούλου «Οι νέοι σχεδιάζουν το μουσείο».
Οι 10 νέοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από 8 τρίωρες συναντήσεις να γνωρίσουν ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων, που εργάζονται σε μουσεία -από αρχαιολόγους και συντηρητές μέχρι γραφίστες και επιμελητές, για να συζητήσουν μαζί τους και να τους μάθουν τον τρόπο δουλειάς τους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από πρακτικές ασκήσεις και ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις του σεμιναρίου.
Τα παιδιά θα αναλύσουν μαζί με τους επιμελητές την οργάνωση της υπάρχουσας έκθεσης του μουσείου καθώς και να προτείνουν τις δικές τους ιδέες για θέματα μελλοντικών εκθέσεων. Θα μπορούν να πουν την γνώμη τους για το τι θα πρέπει να πρωταγωνιστεί σε μια έκθεση. Τέλος, θα επιλέξουν μια ομάδα εκθεμάτων και θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν μια μικρή έκθεση η οποία να αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία.
Στόχος του σεμιναρίου είναι:
- να γνωρίσουν οι νέοι/ες τις λειτουργίες ενός μουσείου και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτό,
- να εκφράσουν τις απόψεις τους για το τι τους αρέσει σε ένα μουσείο και τι θα ήθελαν να βελτιωθεί ή να αλλάξει
- και να μάθουν πώς μπορούν να υλοποιούν τέτοιου είδους αλλαγές.
Πηγή αναφορών, έρευνας και έμπνευσης θα αποτελέσουν οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου αλλά με μια ματιά στο σήμερα, στην καθημερινότητα και στη σύγχρονη δημιουργία.
Πληροφορίες
- Ημερομηνίες: Σάββατα 4, 11, 18 Μαρτίου / 1, 8, 22, 29 Απριλίου / 6 Μαΐου 2023.
- Ώρες: 11:00-14.00
- Ηλικίες: 14-17 ετών
Αίτηση συμμετοχής
Μέσω email στο press@camu.gr αναγράφοντας τα εξής στοιχεία:
- Όνομα και επώνυμο
- Ηλικία και σχολική τάξη
- Όνομα και επώνυμο γονέα ή κηδεμόνα
- Τηλέφωνο επικοινωνίας και e-mail γονέα ή κηδεμόνα
Επίσης, σε 2-3 γραμμές εξηγήστε γιατί σας ενδιαφέρει το πρόγραμμα.
Προθεσμία υποβολής: έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής για όλο το σεμινάριο
25 ευρώ
Σχεδιασμός – Οργάνωση
Μυρτώ Λάβδα, εκπαιδευτικός τέχνης
Συμμετέχουν
Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Μπεκιάρης (αρχαιολόγοι), Αγγελική Δημητριάδου, Άννα Βουζάτου (συντηρήτριες), Σπύρος Νάσαινας (αρχιτέκτονας-σχεδιαστής), Βίκτωρ Γκόγκας (γραφίστας), Αναστασία Δούκα (εικαστικός), Εβίτα Τσοκάντα (συγγραφέας – επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης)
Συντονισμός – Πληροφορίες
Μιρένα Χατζημανώλη, Τ 210 3319300 (εσωτ. 1645), E-mail: press@camu.gr
Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ξεχωρίζει για τη σπουδαία Συλλογή του από αρχαίους και βυζαντινούς θησαυρούς, που αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα και αδιάσπαστη ενότητα της ελληνικής τέχνης. Η δημιουργία του Μουσείου αποτελεί μία πράξη προσφοράς προς την κοινωνία, καθώς ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου δώρισαν στο Ελληνικό Δημόσιο την ιδιωτική Συλλογή τους, που με πολύ αγάπη και αφοσίωση δημιούργησαν. Από το 2019 το Μουσείο λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αποτελώντας ένα καινοτόμο παράδειγμα σύμπραξης και συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. H συνεχής και γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου συμβάλλει σημαντικά στο έργο και το μέλλον του Μουσείου.
Το Μουσείο Κανελλοπούλου στεγάζεται σε δύο γειτονικά κτίρια στην Πλάκα: στη νεοκλασική Οικία Μιχαλέα, την οποία διέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού το 1972, και στη Νέα Πτέρυγα, η οποία κατακευάστηκε τη δεκαετία του 2000 με δωρεές της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Ο φιλόξενος χώρος προσκαλεί τον επισκέπτη να γίνει μάρτυρας της ιστορίας της ελληνικής τέχνης χιλιάδων χρόνων. Μαζί με τη συμμετοχή του σε εκθέσεις και ερευνητικά έργα σε όλο τον κόσμο, το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση της μόνιμης συλλογής του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κείμενο υπογράφει η Ευτυχία Κ. Αργυροπούλου σε λυρική ποιητική μορφή
Μια εικονογράφος που τα σπάει
«Η Ίμο μοιάζει με σίφουνα στον τρόπο που υπάρχει στη σχέση της με τον Μπεν»
Μαθαίνοντας την Ελλάδα μέσα από τα αντικείμενά της
Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ο αρχαιολογικός χώρος να αποδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026
Πότε θα διεξαχθεί το τριήμερο φεστιβάλ
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Ο Νίτσε δεν μάχεται τους θεούς, τους καθιστά περιττούς
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί ένα από τα πιο «προκλητικά» θεατρικά κείμενα του 20ού αιώνα
Ο «Θάνατος παλληκαριού», που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1891, παρουσιάζει τα ήθη και τα έθιμα μιας εποχής μέσα από την ιστορία του κεντρικού ήρωα
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2026 η υποβολή αιτήσεων
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.