Πολιτισμος

Επιστρέφει το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου

Μικροί και μεγάλοι θα εξερευνήσουν τα μονοπάτια της επιστήμης στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου.

Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου: Η 2η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο ακριτικό νησί του Αιγαίου στις 22 με 25 Σεπτεμβρίου

Στο Καστελλόριζο, στο μικρό, ακριτικό και γραφικό νησί στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, επιστρέφει μετά την περσινή επιτυχία το Φεστιβάλ Γρίφων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης Πανταζή Χούλη, σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου, για τους λάτρεις της επιστήμης, των γρίφων και των σπαζοκεφαλιών. Στις 22 έως 25 Σεπτεμβρίου, ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να δουν, να σκεφτούν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να βιώσουν την επιστήμη μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα της 2ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γρίφων. 

Και γιατί Φεστιβάλ Γρίφων; Γιατί οι γρίφοι απευθύνονται και είναι ελκυστικοί για όλες τις ηλικίες. Προσφέρουν επίσης την ευελιξία και την ευχέρεια να εκφράζουν νέες και δύσκολες έννοιες με καινοτόμους τρόπους και εντυπωσιακούς μηχανισμούς, έτσι ώστε το άτομο να αφομοιώνει τη γνώση με φυσικό τρόπο. Μάλιστα, οι γρίφοι ήταν πάρα πολύ διαδεδομένοι από την αρχαιότητα, ειδικά την εποχή που οι επιστήμες είχαν ανθίσει, ακριβώς γιατί έχουν την ικανότητα να ενισχύουν τη διδακτική δύναμη των βιβλίων και το επίπεδο κατανόησής τους. 

Από την περσινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο.
Από την περσινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να μπορέσει να γίνει ένας θεσμός, που θα φέρει το ακριτικό νησί από την εσχατιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος και το Καστελλόριζο στο εξής να εξάγει πολιτισμό. Φέτος μάλιστα, το Φεστιβάλ πάει ένα βήμα παραπέρα και «ταξιδεύει» εκτός νησιού με πρώτη στάση στην Πάτρα (Χώρος Παλαιά Σφαγεία 21-23/10) και με επόμενη στην Αθήνα (Καπνεργοστάσιο 16-18/12 σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής). 

Εξήντα και πλέον αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες πρόκειται να παρευρεθούν στο Φεστιβάλ και να προσφέρουν απλόχερα γνώση μέσα από πρωτότυπες βιωματικές δράσεις, εφαρμογές, μηχανισμούς και επιστημονικά δρώμενα. Μάλιστα, ο Πανταζής Χούλης, που κατέχει σπάνια τεχνογνωσία παγκοσμίου βεληνεκούς που καλύπτει όλα τα είδη γρίφων, και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης, μέσα στις 4 μέρες των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα επιδιώξουν να οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους να εξερευνήσουν τα μονοπάτια της επιστήμης.

Ο Πανταζής Χούλης.
Ο Πανταζής Χούλης.

Το διευρυμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις, μερικές από τις οποίες θα ενταχθούν στο πρωινό πρόγραμμα του σχολείου στις 22 και 23  Σεπτεμβρίου, προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, που προσεγγίζουν τη γνώση με ανατρεπτικό τρόπο. (Cinemathesis, Έτοιμοι…Μοτέρ..παμέ,   Οι αξίες ταξιδεύουν –EU project VAST, Παίζω και Μαθαίνω –TEΠΑΕΣ/Παν.Αιγαίου). Μάλιστα, η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών Kids Save Lives  θα παρέχει μαθήματα πρώτων βοηθειών /διάσωσης και θα εγκαταστήσει εξωτερικό απινιδωτή.

Από την περσινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου.
Από την περσινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου.

Οι ομιλίες δεν θα έχουν ακαδημαϊκό ύφος, αλλά θα είναι απλές συζητήσεις, θα πραγματοποιηθούν επιστημονικά δρώμενα με τη μορφή παιχνιδιού ή θεατρικής αφήγησης, πειράματα, STEM, περιηγήσεις, κυνήγι θησαυρού, Stand up Science για παιδιά, εκθέσεις, κινηματογραφικά/μουσικά εργαστήρια και κυρίως αμέτρητοι γρίφοι που θα ζητούν επίμονα τη λύση τους.

Από την περσινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου.
Από την περσινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις δράσεις που θα υλοποιηθούν:

  • Ο μαθηματικός και Ιδρυτής του μουσείου Γρίφων, Πανταζής Χούλης, θα αναδείξει τη σημασια των γρίφων, την ιστορία του νησιού αλλά και τις ομορφιές του βαδίζοντας στα μονοπάτια του νησιού που ο ίδιος χάραξε
  • Ο Μιχάλης Τούλουζας, πολυβραβευμένος κατασκευαστής γρίφων θα παρουσιάσει δείγματα των βραβευμένων γρίφων του.
  • Εξαιρετική τιμή και διεθνής αναγνώριση για το φεστιβάλ η συμμετοχή του αμερικανού συλλέκτη αλλά και σχεδιαστή γρίφων Bob Hearn.
  • Σταθερή αξία τοy φεστιβάλ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Λάμπρου, θα προσεγγίσει τα μαθηματικά μέσω διασκεδαστικών αφηγήσεων και μαθηματικών τρυκ.
  • Zωντανή σύνδεση με CERN και ξεναγό τον Δρ. Θεόδωρο Γέραλη, Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος   ο οποίος συμμετέχει, ως ερευνητής του  «Δ’, στο πείραμα ΑΤΛΑΣ του LHC.”
  • Ο Κοσμάς Γαζέας, αστροφυσικός (ΕΚΠΑ) θα μας προ(σ)καλέσει να αγγίξουμε τους πλανήτες και να περιπλανηθούμε  νοητά στο ηλιακό μας σύστημα μέσα από τη διαδραστική του έκθεση Planets In Your Hand.
  • Εντυπωσιακές αστρο/ηλιο παρατηρήσεις: μέσα από τηλεσκόπια και λέιζερ θα γνωρίσουμε τον έναστρο ουρανό και το ηλιακό μας σύστημα. (Συνεργασία ΕΚΠΑ και Αστεροσκοπείου Αθηνών)
  • Απρόσμενες πλοηγήσεις και εκπλήξεις από το πατρινό «Πλήρωμα 94»
  • Ερευνητές από το Ινστιτούτο Παστέρ, το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά/ΙΕΛ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. ΕΕΦ κ.α. θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον «παίζοντας» με την περιέργεια του κοινού σε θέματα της επιστημονικής τους περιοχής.
  • Το επιστημονικό πανηγύρι θα κλείσουν οι μοναδικές αδελφές Ελένη κα Σουζάνα Βουγιουκλή με τα υπέροχα φωνητικά τους ηχοχρώματα!!

Η οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Μεγίστης. Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης/ Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY