- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Συναυλίες στο πνεύμα των ημερών, ταινίες για παιδιά, μια ενδιαφέρουσα εικαστική εγκατάσταση και τρεις παραστάσεις στις δύο σκηνές του ΔΘΠ
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος για τα Χριστούγεννα
Φέτος οι γιορτές φέρνουν «δώρα» για όλους στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το εμβληματικό κτίριο-στολίδι την περίοδο των εορτών θα φιλοξενήσει συναυλίες στο πνεύμα των ημερών, ταινίες για παιδιά, μια εικαστική εγκατάσταση που φθάνει στα μέρη μας για πρώτη φορά από την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και, φυσικά, τις θεατρικές παραστάσεις του στην Κεντρική Σκηνή και στη Σκηνή Ωμέγα. Από το πρωί ως το βράδυ κάθε στιγμή προσφέρεται για μια συνάντηση με τέχνη και άρωμα Χριστουγέννων στο πολιτιστικό τοπόσημο του Πειραιά.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Synesthesia (17/12/21 – 9/01/22)
Mετά την παρουσίασή της στο European Cultural Center στο πλαίσιο της φετινής 17ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, η εικαστική εγκατάσταση Synesthesia ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι αρχιτέκτονες Severino Alfonso και Λουκία Τσαφούλια μεταφέρουν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έναν ατμοσφαιρικό χώρο που αλληλεπιδρά εικονικά και αισθητηριακά με το ανθρώπινο σώμα, μέσω οπτικών και ηχητικών εφέ, προσκαλώντας τον θεατή να συμμετάσχει σε ένα «παιχνίδι» περιέργειας. Η εγκατάσταση διερευνά τις σχέσεις ανθρώπου, μηχανής και περιβάλλοντος, εστιάζοντας στο ερώτημα: τι σημαίνει να ζούμε ανάμεσα σε μηχανές που συνομιλούν και ανοίγει ένα διάλογο για τις δυνατότητες κριτικής στις νέες προσεγγίσεις διαδραστικών χώρων, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες τόσο για ιστορικό προβληματισμό όσο και για σκέψη σχετικά με την αυξανόμενη χρήση υπολογιστών, αισθητήρων και αυτοματοποιημένων αντικειμένων στην καθημερινή ζωή.
Ως όρος, η «συναισθησία» χρησιμοποιείται συμβολικά, με σκοπό την εξερεύνηση της έννοιας του τόπου συνδυάζοντας όραση, αίσθηση, κίνηση, αφή, μνήμη και αντίληψη. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως τρισδιάστατος κινηματογράφος, με κεντρικό στοιχείο έναν κόμβο πολλαπλών προβολών σε σχήμα υφασμάτινης παραμορφωμένης σφαίρας. Πέρα από τη Βενετία έχει εκτεθεί και στη Hot Bed Gallery στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Ο Severino Alfonso και η Λουκία Τσαφούλια είναι αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί και ερευνητές. Είναι ιδρυτές του PLB studio και επίκουροι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, όπου συνδιευθύνουν το Εργαστήριο Συναισθητικής Έρευνας και Σχεδιασμού.
Ελεύθερη είσοδος. Καθημερινά εκτός αργιών 10:00 με 22:00.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Με τη λάμψη των Χριστουγέννων (21/12 στις 20:00)
Μουσικές και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο, από το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά. Στην κεντρική σκηνή του ΔΘΠ. Είσοδος ελεύθερη.
Μαγικοί Μελομπιέδες (27 & 28/12 στις 19:00)
Οι Μουσικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου, και ο Ρένος Χαραλαμπίδης ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ για να μας ταξιδέψουν με μουσική και ιστορίες στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων. Ο γνωστός ηθοποιός διαβάζει παραμύθια και αφηγείται χριστουγεννιάτικες ιστορίες με το δικό του μοναδικό τρόπο και η ορχήστρα ερμηνεύει κλασικές μελωδίες και κάλαντα. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθούν στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά.
Είσοδος: € 5.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Animaxmas
Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς, η Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ γίνεται σινεμά με προβολές βραβευμένων ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από όλον τον κόσμο για όλη την οικογένεια. Ελεύθερη είσοδος.
26 /12/2021 στις 12:00 (διάρκεια: 90'):
Χειμερία νάρκη 7' | 2020
H Aggie και τα φύλλα 10'| 2019
Βροχή τα δάκρυα της μαμάς 29'| 2021
Γη των συναντήσεων 10'50"| 2019
Πέτα 15'| 2020
H Tonka θα το κάνει αύριο. 7'16"| 2021
Songs of AnimaSyros 2’| 2021 |
2/1/2022 στις 12:00 (διάρκεια: 90'):
Ο τίγρης που ήρθε για τσάι 24'15" | 2019
Τουλίπα 9' | 2020
Ελληνικοί θησαυροί 11' | 2020
Διακοπές στο Λονδίνο 11' | 2020
Agrinoui 20' | 2015
Η πριγκίπισσα κι ο ληστής 3'29" | 2020
Songs of AnimaSyros 2’| 2021
[[{"fid":"928769","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","field_text[und][0][value]":"© Δημοτικό Θέατρο Πειραιά"},"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","field_text[und][0][value]":"© Δημοτικό Θέατρο Πειραιά"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","title":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]
ΘΕΑΤΡΟ
Ένας νεαρός με μόνη περιουσία ένα «ζητιανόξυλο», το μπουζούκι του, φτάνει φυγάς από τη Σύρο στον Πειραιά. Ο ρεμπέτης ξάδερφός του και η κομπανία του τον υποδέχονται. Μια δυναμική Σμυρνιά κι ο τεκές της τον αγκαλιάζουν. Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ’30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που λυτρώθηκαν μέσα από τη μουσική τους και την έφεραν από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές μας, στα χείλια μας.
Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ένας εκλεκτός θίασος, που απαρτίζουν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά, ζωντανεύουν στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ τον κόσμο του πειραιώτικου ρεμπέτικου. Το έργο, που βασίζεται στην θρυλική τηλεοπτική σειρά «Το Μινόρε της αυγής», υπογράφουν οι Βαγγέλης Γκούφας και Φώτης Μεσθεναίος και σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς.
Λάμινγκτον
Ένα λαχταριστό γλυκό, πολύ δημοφιλές στη μακρινή Αυστραλία, είναι το λάμινγκτον. Ακούγεται εξωτικό, αλλά στην πραγματικότητα φτιάχνεται από απλά υλικά. Και η συνταγή του είναι επίσης απλή. Φτάνει κανείς να την βρει και να προσπαθήσει να την φτιάξει… Μήπως έτσι δε συμβαίνει και με την ίδια την αγάπη;
Το έργο του Βαγγέλη Δουκουτσέλη, που σκηνοθετεί η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, είναι μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, για ένα κορίτσι από τη Ρουμανία, που έχει μεταναστεύσει με τους γονείς του στην Ελλάδα και για ένα αγόρι από την Ελλάδα, του οποίου οι γονείς έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Ο «Φώτης» και η «Λουμινίτσα» (Φωτεινή στα ρουμάνικα) γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να νιώθεις μόνος, ξένος, διαφορετικός. Όπως γνωρίζουν ότι, για να αντέξεις τη ζωή, πρέπει να ονειρεύεσαι αλλά και να μοιράζεσαι τα όνειρα και τα μυστικά σου. Όταν, λοιπόν, συναντιούνται, θέλουν να φτιάξουν λάμινγκτον και να το δοκιμάσουν για πρώτη φορά μαζί: έτσι αντιλαμβάνονται την αγάπη. Μόνο που η «μοίρα» έχει τα δικά της σχέδια…
Το Lamington διακρίθηκε στο διαδικτυακό σεμινάριο θεατρικής γραφής του ΔΘΠ στο πλαίσιο των δράσεων «Μόνοι μαζί» και ανεβαίνει στην Σκηνή Ω, που φέτος έχει αφιερώσει το πρόγραμμά της στο σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο. Ερμηνεύουν οι Κατερίνα Λυπηρίδου και Δημήτρης Πασσάς.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ Λευτέρης Γιοβανίδης ανεβάζει για πρώτη φορά στη σκηνή το περίφημο έργο του Δημητρίου Βικέλα και ο Μανώλης Μαυροματάκης μπαίνει στο ρόλο ενός αντι-ήρωα με φόντο την περίοδο του 1821. Είναι ένας άνδρας καθημερινός, απλός, όπως οι περισσότεροι από εμάς, ταυτόχρονα δειλός και θαρραλέος, δυνατός και ασθενικός, μεγαλόψυχος και εγωιστής, φοβισμένος και δυναμικός – ένα κράμα γόνιμων αντιθέσεων που εξασφαλίζει όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την εξέλιξη. Μια ιστορία γι’ αυτούς που, μετά τον αγώνα, αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη «ζωή», μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ταμείο ΔΘΠ: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ ) – Τ: 2104143310
Ώρες ταμείου: Δευτέρα , Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 -14.00 και 18.00- 21.00, Σάββατο 16.00-21.00, Κυριακή 18.00-21.00. Τρίτη κλειστό.
*Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγο πριν τη ζωντανή παρουσίαση στο Gazarte Roof Stage, η τραγουδοποιός μάς καλεί να ξανασκεφτούμε τη χαρά τού να αφήνεσαι στη μουσική
Πρεμιέρα στο BBC Radio - Θα περιλαμβάνεται στη deluxe έκδοση του άλμπουμ «Foreign Tongues»
Η εξομολόγηση του ηθοποιού
Μέσα από τις έννοιες του σεξ, της βίας, της εξουσίας, της πίστης και της αγάπης, η παράσταση ξετυλίγει ένα πολυφωνικό μωσαϊκό σύγχρονων ιστοριών
Γένη και γενιές της ψαλτικής τέχνης σήμερα - Από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2026
Ντεμπούτο στις αίθουσες στις 25 Δεκεμβρίου 2027
Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για τον Αντόνιο, τον Σαίξπηρ και τη σκοτεινή γοητεία του «Εμπόρου της Βενετίας»
Τρεις μήνες δημιουργίας στο ISCP του Μπρούκλιν, με κάλυψη εξόδων και εργαστήριο
Με περισσότερες από πέντε δεκαετίες ιστορίας, οι metal gods επιστρέφουν για μια ακόμα συναυλία στη χώρα μας
Ένα μυθιστόρημα-λαβύρινθος που γοητεύει, τρομάζει, συναρπάζει και τέρπει, με άφθονα στοιχεία μύθου, παραλογισμού, χιούμορ και συγκίνησης
Από την έκδοση του Δόκτορα Ζιβάγκο το 1957 μέχρι την υπόθεση της Σάλι Ρούνεϊ και τη ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη
Η 20ή Οκτωβρίου υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα στην παγκόσμια πρόοδο
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η ηθοποιός θυμάται την αμήχανη σκηνή στην κωμωδία «Wedding Crashers»
Mε αφορμή το Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι
Ο σκηνοθέτης Τζον Γουίλσον καταγράφει τις εμφανίσεις του τραγουδιστή στη Νέα Υόρκη
Οι Design Dialogue Days φέρνουν pop-up εγκαταστάσεις στο ιστορικό κέντρο με στόχο τη δημιουργία μόνιμου μουσείου
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Δεν κοστίζει τίποτα» που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Ο θρυλικός τραγουδιστής δηλώνει σε εξαιρετική φόρμα και ετοιμάζεται για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.